Sektörel

Konut pazarlamak zorlaşıyor!

Gayrimenkul Satış ve Pazarlama Direktörü Soner Keleş, Emlakkulisi.com okurları için konut sektöründe pazarlama stratijilerini değerlendirdi.

Konut pazarlamak geçmişten farklı olarak her geçen gün daha karmaşık hale gelmektedir. Gayrimenkul sektörü ekonomik koşullara bağlı olarak sürekli değişmekte, rekabet artmakta, müşteri beklentileri yükselmektedir.


2000’li yılların başında konsept projelerin az olduğu, markalaşmış inşaat firmalarının sayısının bir elin parmaklarını geçmediği dönemlerde uygulanan pazarlama metotları ile teknolojinin hızlı gelişimi ve rekabetin yoğunlaştığı günümüzde uygulanan konut pazarlama yöntemleri arasında büyük değişim yaşanmaktadır. 


Geçmişte yeni konut projelerinden sadece gazete reklamları ile haberdar olunur, gazetelerini yanların alan potansiyel konut alıcıları ailece birkaç hafta sonunu ayırarak az sayıdaki konut projelerinin satış ofislerini ziyaret eder, projeler hakkında detaylı bilgi alınır ve satın alma işlemi gerçekleşirdi. Projeler hakkında bilgi edinmek için satış ofislerini ziyaret etmek şarttı ve dolayısıyla ofisler dolar taşardı... 

Günümüzde ise gelişen teknoloji, çeşitlenen reklam mecraları ve artan proje sayısı ile tüketicilerin karar vermek için satış ofislerine ziyaret etmeden önce satın alacakları projeler hakkında dijital platformlardan veya web sayfalarından inceleyerek detaylı bilgi edinebilme imkanı oluştu. Artık müşteriler satın alma bütçelerini ve konut alacakları lokasyonu tespit ettikten sonra dijital, işitsel, görsel veya yazılı medyada gördükleri reklamlar ile araştıracakları projeler hakkında sadece farkındalık kazanırlar. Ancak bu reklamlar tüketicilerin satış ofislerini ziyaret etmeleri için yeterli değildir. 


Dijitalleşen dünyada en küçük alışveriş için bile internet üzerinden araştırma yaptığımız bir ortamda konut gibi tüm birikimlerimizi yatırdığımız ve hayatımızda bir yada iki kez satın alınan bir ürün içinde detaylı ve ilk araştırmalar internet üzerinden yapılmaktadır.  Konut projelerinde satış ofislerinin neden boş olduğu düşünülürken aslında konut alıcılarının dijital dünyada araştırma yaptıklarını ıskalanmaktadır. Potansiyel alıcılar satın alacakları konutu bulmadan ve satış ofislerini ziyaret etmeden önce çevrelerini saran reklamlar neticesinde fark ettikleri projeler hakkında detaylı bilgi almak için önce proje web sayfalarını ziyaret etmektedirler. Koşuşturma ile hayatın hızla aktığı günümüzde konut alıcılarının tüm satış ofislerini ziyaret edecek vakti ayıramamaları çok doğaldır. 


Satış Ofisleri Online Olacak..

Bu noktada proje web sayfaları firmaların satış ofisleri olmaktadır. Müşteriler ziyaret edecekleri projeleri tespit etmeden önce son kararlarını bu sayfaları gezerek verirler. Neticede web sayfaları üzerinden bilgi alma kaynaklarını inceledikten ve değerlendirdikten sonra tespit ettikleri 2 ya da 3 satış ofisini ziyaret ederek satın alacakları projeye karar verirler.  Yoğun reklam veren firmaların satış ofislerindeki müşteri sayısı beklentiyi karşılamaz iken proje web sayalarında yoğun müşteri trafiği oluşur. Müşteriler web siteleri üzerinden ulaşmak istedikleri bilgiyi alırlar veya ulaşamadıklarını satış ofislerini telefon ile arayarak öğrenirler ve gidecekleri projeyi tespit ederler. Burada satış ofislerine müşteri bekleyen konut geliştiricileri projelerinin web sayfalarını ziyaret eden müşterilerden sadece form doldurmalarını beklerler. Ancak buraya kadar proaktif davranarak reklam veren projelerin web sitelerini ziyaret eden müşterilerin, satış ofislerini ziyaret etmeden önce hala projeler hakkında başvurmaları için form doldurmalarını beklemek müşteriyi yıldırmaktadır.  


Gayrimenkul sektöründe proje sayısının her geçen gün arttığı ve yoğun rekabetin olduğu günümüzde potansiyel konut alıcılarını bulmanın en temel noktası proje web sayfalarıdır. Web sayfalarını ziyaret eden yüzlerce müşteriyi ıskalamadan onlar ile online temasa geçebilme yöntemlerini geliştirebilen firmalar satış ofislerine daha fazla müşteri çekebileceklerdir.  Gelecekte proje web siteleri müşteriler ile temasa geçilen online satış ofisleri olacaktır. Bunu fark edebilen ve web sayfalarını ziyaret eden yüzlerce müşteri ile online iletişime geçebilen firmalar rekabette bir adım önde olacaktır. 


Soner Keleş

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Direktörü