Ekonomi

Konut piyasası tepe taklak olacak! İşte korkutan analiz

Dünyada yaşanan enerji ve tedarik krizinin ardından enflasyon rakamları tırmanmaya devam ederken son olarak inşaat sektörü de büyük bir çıkmazın eşiğinde. Türkiye’de de bir süredir sorun yaşan sektörde küresel çapta bir kriz bekleniyor. Söz konusu dergide konu ile ilgili yapılan analizde ev fiyatlarının yıllarca güvenilir bir şekilde yükseldiği ve bunun ardından korona virüs salgını sırasında hızla arttığı hatırlatıldı

Kapakları ile çok konuşulan Londra merkezli haftalık haberler, uluslararası ilişkiler ve ekonomi dergisi The Economist, bu haftaki sayısında dünya çapında bir ev fiyatları krizinin gelmekte olduğunu, bu krizin finansal sistemi çökertmese de mali durumu berbat olmuş bir grup insan bırakacağını ve siyasi bir fırtına başlatacağını iddia etti.

Söz konusu dergide konu ile ilgili yapılan analizde ev fiyatlarının yıllarca güvenilir bir şekilde yükseldiği ve bunun ardından korona virüs salgını sırasında hızla arttığı hatırlatıldı. 

Yazıda, “Bugün servetiniz gayrimenkule bağlıysa gergin olmanın zamanı geldi. Ev fiyatları şimdi 9 zengin ekonomide düşüyor. Amerika’daki düşüşler şu zamana kadar küçük ama bazı piyasalarda şimdiden dramatik bir seviyeye ulaştı” ifadelerine yer verildi.

KONUT PİYASASI İYİCE GERİLİYOR

Kanada’da ev fiyatlarının şubat ayına göre yüzde 9 oranında azaldığı hatırlatılırken bu çöküşün 2007 ve 2009 dönemindeki gibi küresel bir bankacılık krizine sebep olmayacağı ancak mali açıdan çökmüş bir grup insan bırakarak siyasi bir fırtına başlatacağı ifade edildi.

ABD’de ise mevcut evlerin satışları ağustosta yıllık bazda yüzde 20 düştü ve yeni emlak ilanları yüzde 13 geriledi. Kanada’da da konut satışlarının 2022’de yüzde 40 düşebileceği belirtildi.

EKONOMİYİ ÇOK ETKİLEYECEK

Analizde ayrıca konut fiyatlarındaki gerilemenin büyümeye de zarar verdiği belirtildi. Yazıda dünya çapında konutların yaklaşık olarak 250 trilyon dolar değerinde olduğu ve tüm servetin yarısını oluşturduğu hatırlatılırken, “Bu sermaye yapısı dağılırken, tüketicilerin harcamalarını kısmaları muhtemel olabilir. Merkez bankalarının faiz oranlarını artırarak yaratmayı amaçladığı şey daha soğuk bir ekonomi olsa da, çöken bu güven kendi başına bir ivme kazanabilir” ifadelerine yer verildi.

Analizde piyasadaki ana sorunun sebebi olarak faiz oranları gösterildi. Amerika’da 30 yıllık konut kredisi faizi bir yıl öncesinin yaklaşık iki katı ve Nisan 2002 yılından bu yana en yüksek seviye olan yüzde 6,92 seviyesinde. Emlak balonu, nakit teşvikleri, faiz indirimleri gibi politikalar fiyatları önceki yıllarda körüklese de şimdi fiyatlar merkez bankalarının sıkılaşma politikalarıyla birlikte tersine yönde gidiyor.