Sektörel

Konut piyasasında köpük uyarısı!

Yatırım bankası Goldman Sachs, emlâk piyasasındaki fiyat artışlarını olağan üstü aşırı buldu. Amerikan finans kuruluşu bunun sonucu olarak piyasada köpük olduğunu kaydetti.

GOLDMANS Sachs'tan son zamanlarda Türk konut piyasasına ilişkin artan endişeleri tetikleyebilecek bir rapor geldi. Dünyanın önde gelen finans kuruluşlarından, Amerikan yatırım bankası Goldman Sachs, Türk konut sektörüne ilişkin olarak yayınladığı raporda. Türkiye'de konut fiyatlarının son birkaç yılda keskin artış gösterdiğini belirtti. 


Piyasadaki riskler

Emlâk fiyatındaki yükselişin dörtte birinin konut stoku kalitesinde iyileşmeden kaynaklandığının kabul edilebileceğini ifade eden Goldman Sachs, son dönemdeki fiyat artışlarının olağan üstü aşırı olduğunu ve bunun sonucu olarak piyasada köpük oluştuğunu, özellikle de metropollerde bu köpüğün görüldüğünü vurguladı. Ancak; konut sektöründeki bu hızlı fiyat artışından kaynaklı sistem eksenli risklerin hâlâ göreceli olarak iyi kontrol altında tutulduğunu belirten Goldman Sachs, finans sektörünün konut piyasasındaki risklerinin oldukça düşük olduğunu ifade etti. Goldman Sachs, güçlü sermaye seviyelerinin, düşük kredi/değer rasyolarının potansiyel bir piyasa düzeltmesine karşı sağlam tamponlar oluşturduklarını belirtti. Goldman Sachs, Emlak Konut'u CEEMEA odak listesinden çıkarttı. Goldman Sachs'ın Emlak Konut için tavsiyesi Al", hedefi 3,85 TL seviyesinde. 


Taşrada balon yok 

Öte yandan; gayrimenkul değerlendirme uzmanlarına göre de, İstanbul hariç tutulduğunda ülkemizde konut fiyatlarındaki gerek nominal gerekse reel artışlar kaygı verici düzeyde değil. İstanbul hariç tutulduğunda; son beş yıldaki toplam reel artış yüzde 12 seviyesinde. Bu durumda yıllık reel artış yüzde 2'ler civarında. Uzmanlar, "Kısaca, taşrada balon yok diyebiliriz. Ancak İstanbul'da konut fiyatları ülkenin geri kalanından ciddi bir şekilde ayrışmış durumda. Ekonomik büyüme ve faiz oranı gelişmelerine bakarak, İstanbul'da son bir yılda konut fiyatlarında gözlemlenen yüzde 29 oranındaki artışı ekonomik temellerle açıklamak gittikçe zorlaşıyor." görüşünde. 


Yeniçağ