19 / 12 / 2024

Konut piyasasında sular durulmuyor! Fiyatlardaki reel düşüş ne kadar devam edecek?

Konut piyasasında sular durulmuyor! Fiyatlardaki reel düşüş ne kadar devam edecek?

Türkiye’de konut fiyat endeksi, 2024 Ekim’de aylık yüzde 2,1, yıllık yüzde 26,8 artış gösterirken, reel olarak yüzde 14,7 azalış gösterdi. Peki konut fiyatlarında reel düşüş ne kadar sürecek?



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TC­MB) Konut Fiyat En­deksi (KFE), Ekim 2024 so­nuçlarını dün resmen açıkladı. Açıklanan verilere gö­re, aylık yüzde 2,1, yıllık yüzde 26,8 artış görüldü. Paylaşılan detaylara göre Türki­ye'deki konutların kalite etki­sinden arındırılmış fiyat de­ğişimlerini izlemek için hesaplanan KFE (2023=100) ekimde bir önceki aya göre yüzde 2,1 artış gösterdi ve 151,1 oldu. Konut Fiyat Endeksi Ekim ayında yıllık yüzde 26,8 artış gösterirken, söz konusu bu dönemde reel şekilde azalış yüzde 14,7 oldu. Üç büyük şehir için Konut Fiyat Endeksi değişimine bakıldığı zaman, Ekim ayında  bir önceki aya göre mega kent İstanbul'da yüzde 1,1 şeklinde olurken, başkent Ankara'da yüzde 2,8 ve İzmir'de ise  yüzde 4,5 artış görüldü.

Dünya’dan Hamide Hangül imzalı habere göre söz konusu bu endeks de­ğerleri geçen senenin aynı ayı­na göre de mega kent İstanbul'da yüzde 21,2, başkent Ankara'da yüzde 32,5 ve İzmir’de yüzde 28,7 yüksel­di. Paylaşılan detaylara göre söz konusu endeks, Erzu­rum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Ardahan, Kars, Iğdır’da yüzde 39,8’lik oranla en yüksek ar­tışı gösterirken, Bingöl, Ela­zığ, Malatya, Tunceli, Van, Bitlis, Hakkari ve Muş’ta yüz­de 39,1, Afyonkarahisar, Kü­tahya, Manisa, Uşak’ta yüzde 36,1, Edirne, Kırklareli, Tekir­dağ’da yüzde 22,7, Burdur, Is­parta’da yüzde 12,8 artış gös­terdiği açıklandı.

Konut piyasasında sular durulmuyor! Fiyatlardaki reel düşüş ne kadar devam edecek?

Tüm bunların dışında diğer bir taraftan Emlakjet'in sektör tarafından merakla beklenen Ekim ayı raporuna göre, Türkiye genelinde konut piyasasında görece bir durağanlık yaşa­nırken, bazı bölgelerde dik­kat çekici fiyat değişiklikleri de görüldü.  Mega kent İstanbul’da satı­lık konut fiyatları yüzde 6 ora­nında artış gösterirken, kiralık konut fiyatlarında herhangi bir de­ğişiklik yaşanmadı.

Başkent Ankara’da yüzde 5 oranında, İzmir’de yüzde 4 oranında artış görülürken, Bursa ve Mersin gibi şehirlerde fiyat değişimlerinin sınırlı kaldığı kaydedildi. Ayrıca, Ay­dın, Konya, Balıkesir ve Muğla’da yüzde 9 oranında bir ar­tış yaşanırken, tatilcilerin gözde şehirleri arasında yer alan Antalya’da kiralık konut fiyatlarında ise yüzde 3 oranında bir düşüş ya­şandı. Söz konusu bu durum, piyasanın genel olarak sakin bir seyir iz­lediğini fakat bazı şehirlerde dik­kat çekici fiyat hareketlerinin yaşandığını ortaya koydu.

Konut piyasasında sular durulmuyor! Fiyatlardaki reel düşüş ne kadar devam edecek?

2025 YILININ İLK ÇEYREĞİNE KADAR DEVAM EDER

TSKB Gayrimenkul Değer­leme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada konut satış fiya­tında reel düşüşün bir süre da­ha sürebileceğini dile getirdi. Açıklamasında Türkiye Cumhuriyet Mer­kez Bankası (TCMB) Konut Fiyat Endeksine işaret eden Makbule Yönel Maya, “Oradaki reel azalış bir süre daha sürecek. Bu durum da konut fiyatı artış ora­nını yıllık bazda enflasyonun altına getiriyor. Ben 2025 yılının ilk çey­rek sonuna kadar fiyat artışı­nın reelde negatifte kalmasını bekliyorum. 2025 yılı ilk çey­rekte de konut fiyat artışı, enf­lasyonun altında kalmayı sürdürecektir” dedi.

ENFLASYONLA BAŞA BAŞ GİDER


Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman da gündemden düşmeyen konut fiyatlarındaki artışın aylık enflasyonla başa baş gidebileceğini söyledi. 

Ahmet Büyükduman açıklamasını şu şekilde sürdürdü: "Uzun dönemli tahminim, aylık bazda, aylık enflasyonun yarım veya 1 puan altında konut fiyatlarının devam edeceği şeklinde. Fakat enflasyonla başa baş ya da enflasyonu yarım puanı geçen artışlar da görebiliriz.”

Son senelerde konuta erişim zorluğu nedeniyle kiracı piyasasının da büyüdüğüne değinen Ahmet Büyükduman, sözlerine şu şekilde devam etti: "Kiracılıktan çıkabilmeniz için de konut almanız lazım. Diyelim ki bir konut fiyatı ortalama 3 milyon Türk Lirası şeklinde olsun. Sizin kenarda 1 milyon Türk Lirası paranız olması lazım ki bankadan da 2 milyon Türk Lirası kredi çekerek bir sahibi olabilin. Fakat konut fiyatları erişilebilir düzeylerde değil, taksit ödemeleri de oldukça yüksek. Önceden kiracı havuzundan 100 bin kişi çıkabiliyorsa, şimdi belki 50 bin kişi çıkabiliyor. Bu da kiralama piyasasında sıkışıklık giderek artıyor demektir. Çünkü insanlar sahiplik piyasasına geçemiyor, birikim yapmak da zorlaşıyor demektir."

 

Konut yatırımı son 1 yılda enflasyona karşı kaybettirse de 10 yıllık pencereden bakınca durum değişiyor!

Heatherwood Royal ay sonunda görücüye çıkıyor! İngiltere Ascot’ta prenslere komşuluk 400 bin Pound’dan başlıyor!

Fuzul Topraktan'dan orta gelirli için 10 yeni konut geliyor!


Geri Dön