Kira

'Konut piyasasında ve kiralarda anarşi oluştu'

Kira artışına getirilen yüzde 25 sınırının Anayasaya aykırı olduğunu ifade eden Profesör Dr. Esfender Korkmaz, bu uygulama ile kiralardaki anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların arttığını belirtti. Esfender Korkmaz konut fiyatlarında ve kiralarda anarşi oluştuğunu ifade etti

Yeniçağ Yazarı Profesör Dr. Esfender Korkmaz konut fiyatlarında ve kiralarda anarşi oluştuğunu ifade etti. 11 Haziran 2022'de Türk Borçlar Kanunu'nda yapılan değişiklikle kiralara getirilen yüzde 25 sınırının bir kişinin cebinden alınıp diğerinin cebine konması olduğunu kaydetti.

Kira artışına getirilen sınırlamanın enflasyon karşısında ev sahibinin alım gücünün düşmesi anlamına geldiğini kaydeden Esfender Korkmaz, enflasyon yüzde 85 iken kira artışlarının yüzde 25 ile sınırlı tutulmasının, ev sahibinin satın alma gücünde yüzde 32,43 oranında reel kayıp anlamına geldiğini ifade etti. Söz konusu uygulamanın sözleşme yapan iki kişiden birinin cebinden zorla para alınıp diğerinin cebine aktarılması anlamına geldiğini dile getiren Korkmaz, "Fahiş kiraya engel olmak için, yıllık kiralar enflasyondan veya şimdi iş yerleri için uygulanan 12 aylık ortalama TÜFE'den yüksek olamaz denilebilirdi" ifadesini kullandı.

Kiraları düşürmek Anayasaya aykırı

Kiraları reel olarak düşürmenin Anayasaya aykırı olduğunu kaydeden Korkmaz, mülkiyet hakkının ancak kamu yararı ile kısıtlanabileceğini vurguladı. İktidarın kanunla kiralara sınır getirmesinin, konut kiralarında anarşi yarattığını kaydeden Korkmaz, bu uygulama nedeniyle uyuşmazlıkların ve hileli yolların arttığını belirtti. Eski kiralar ile yeni kiralar arasında uçurum yaratıldığını kaydeden Korkmaz, "Medeni Batı ülkelerinde, sosyal konut uygulaması; devletin konutu yaptıktan sonra, konutu olmayanlara ucuza satması, ucuza kiralaması veya kira yardımı yapması ile oluyor" ifadelerini kullandı.

Konut fiyatları balon yaptı

Korkmaz Yeniçağ Gazetesi'nde kaleme aldığı yazıda son üç aydır konut satışlarının düştüğünü belirterek konut fiyatlarının balon yaptığını, fiyatlarının enflasyonun üstünde artarak balon yapmasına, hükümetin yanlış faiz kararı ile ve kur artışına paralel olarak gerçekleştiğini söyledi. Türkiye'de konut yatırımının dolara alternatif bir yatırım aracı olarak görüldüğünü ifade eden Korkmaz, gayrimenkul fiyatlarının artmasının bir nedeninin de bu alanın kara para aklama aracı olarak kullanılması olduğunu ifade etti. Korkmaz, konut satışlarının düşmesinin bir nedeninin de açıklanan sosyal konut projesi nedeniyle talebin ertelenmesi olduğunu dile getirdi.

Kiracılar dikkat! Yüzde 25'in üzerinde kira artışını kabul ettiyseniz bunu mutlaka yapın

Kira sözleşmesi olmayan kiracı tahliye edilebilir mi? Hukuki kiracı evden giderse ne yapılmalı?

Uzmanlar bu sefer ev sahiplerini uyardı! O maddeye dikkat!