27 / 04 / 2024

Konut piyasasındaki satış ve fiyat trendleri nasıl seyredecek?

Konut piyasasındaki satış ve fiyat trendleri nasıl seyredecek?

Konut almak isteyenler konut piyasasındaki satış ve fiyat trendleri nasıl seyredeceğini merak ediyor. İşte konut piyasasına ilişkin son gelişmeler...



Ekim ayı konut verileri ışığında konut piyasasındaki satış ve fiyat trendlerine ilişkin bir değerlendirmelerde bulunan Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, toplam satış ve kredili konut satış adetlerinde gerçekleşen azalmanın fiyatlarda artışın hız kesmesine neden olduğuna dikkat çekti. 

Öğüt, piyasa şartları değerlendirildiğinde kredili konut satış adetlerinde senenin önceki ayına göre yüzde 34’lük bir azalma görüldüğünü belirterek, "Uzun vadedeki değişime bakarsak, 2022 yılının Ekim ayına göre yüzde 58 oranında bir gerileme söz konusu. Ekim ayında kredili konut satışları toplam satışların sadece yüzde 6’sını oluşturdu" dedi.

Konut piyasasındaki satış ve fiyat trendleri nasıl seyredecek?

KREDİYE ERİŞİM ZORLAŞTI 

Krediye erişimin zorlaşması konut fiyat artışında yavaşlamaya neden olduğunu söyleyen Öğüt, "Elbette tüm bu denklem piyasada bir süredir beklenen cazip faizli konut kredisi kampanyasına bağlı olarak yeniden şekillenebilir" diye ifade etti.

Öğüt, finansmana erişimin kademeli bir düzeyde ve ihtiyaç sahibi alıcılar için kontrollü bir şekilde kolaylaştırılmasının sektöre önemli bir katkı sağlayacağını düşündüğünü kaydetti.

Öte yandan Endeksa’nın yaptığı değerlendirmeye göre, 2023'ün 10. ayında konut satışları hem aylık hem de yıllık bazda yüzde 9 geriledi, fiyatlardaki yıllık değer artışı ise yüzde 103 olarak kaydedildi.

Bir önceki ayda, ülke genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 23 bin 388 Türk Lirası, ortalama konut fiyatı ise 3 milyon 40 bin 440 Türk Lirası olarak kaydedildi.

Konut piyasasındaki satış ve fiyat trendleri nasıl seyredecek?

Gayrimenkul sektörü ve konut piyasası için geçtiğimiz aya ilişkin en çarpıcı verilerden bir diğeri de
ipotekli konut satışları oldu. Ekim ayında ipotekli satışlarda bir önceki aya göre yüzde 34, bir önceki seneye göre ise yüzde 58’lik bir gerileme yaşandı. Toplam konut satışları içinde ipotekli olanların payı yüzde 6 olarak gerçekleşti.

Ulusal ölçekte Ekim ayında en çok konut satılan kent, 14 bin 941 konut ile İstanbul oldu. Ülkenin en büyük metropolünün piyasadaki payı yüzde 16 olarak gerçekleşti. Satış sayılarına göre İstanbul’u 7 bin 394 konut satışı ve yüzde 8 pay ile Ankara, 5 bin 192 konut satışı ve yüzde 6’lık dilim ile  İzmir  izledi.

Avrupalılar Alanya'ya resmen küstü: Yeni yatırım yapılmıyor, evi olan satıp gidiyor!

TOKİ Karaman Bölükbaşı kura çekilişi 11 Aralık'ta!

Yeni torba yasa hazırlandı! Fahiş inşaat malzemesi, kira, gıda fiyatlarına üç kat ceza!


Geri Dön