Sektörel

Konut piyasasını neler bekliyor?

Sabah Gazetesi köşe yazarlarından Nurullah Gür bugünkü köşe yazısında konut piyasasındaki son durumu kaleme aldı.

Sabah Gazetesi köşe yazarlarından Nurullah Gür bugünkü köşe yazısında konut piyasasındaki son durumu kaleme aldı. İşte Gür'ün o yazısı...

Konut sektörü pandemi döneminde oldukça hareketli günler yaşadı. İnşaatı süren projeler pandemi döneminde oldukça zor zamanlar geçirdi. bir yandan artan maaliyetler bir yandan da işçi sağlığı derken sektör oldukça karmaşık günler yaşadı. Arz tarafı pandemi bu şekilde geçirirken talep tarafı da oldukça belirsizdi. Faizlerin bir ara düşmesi konut talebinin yükselmesine neden olmuştu. Salgın dönemindeki kapanmalar insanların psikolojisini olumsuz etkilediği için bahçeli ve müstakil ev arayışları da arttı. 

Faiz oranların sonbaharda yeniden yükselmesi de konut talebini azalttı.  Haziran 2020'de 190 bin olan konut satışı yüzde 29.7'lik düşüşle Haziran 2021'de 135 bine düştü. ipotekli satışlar geçen yıla kıyasla yüzde 71.5 azaldı. Yerlilerin konut talebinde belirgin bir düşüş yaşansa da yabancıların alım iştahı ise oldukça fazla.

Bu sene ilk 6 ayında yabancıların aldığı toplam konut sayısı 20 bini geçti. 2021'nin ilk altı aylık periyodu için bu bir rekor. Geçen yılın ilk yarısında yabancılara satışlar 14 bin civarındaydı. 2013-2019 yıllarının ilk altı ayında ise ortalama 10 bindi.

Fiyatlarda son durum 

Satış konusunda bunlar yaşanırken, fiyatlarda ise sürekli bir yükseliş yaşanıyor Türkiye genelinde konut fiyatları son bir senede ortalamada yüzde 29.1 oranında yükseldi. Talepler artmaya devam ederken yeni inşaat sayısının buna aynı oranda tepki göstermemesi, fiyatların yükselmesine sebep oldu. Konut stoku düşünce son aylarda yeni projelerde bir hareketlilik yaşandı. 2018-2020 döneminde durgun bir seyir izleyen yapı izinleri sayısında, 2021'in ilk çeyreğinde hareketlendirmeye sebep oldu. Konut arzındaki bu yükselil ileriki aylarda ve yıllarda konut fiyatlarının normalleşmesine belli ölçülerde destek sağlayabilir. Üretim maliyetleri, konut fiyatlarındaki artışı açıklayan en önemli etken. İnşaat maliyetlerinde son bir yıldır yüzde 39.6 oranında artış yaşanıyor. 

Maliyetler yükselince konut fiyatları da kaçınılmaz olarak artıyor.Konut sektöründe yaşanan fiyat yükselme sadece Türkiye'ye özel bir durum değil.

Tüm dünyada konut fiyatları yükselişte. Örneğin, ABD'de artış yüzde 23.6 düzeyinde. Merkez bankalarının gevşek para politikası neticesinde düşen faiz oranları ve finans piyasalarında elde edilen yüksek getirilerin yarattığı servet etkisinin yanı sıra artan üretim maliyetleri küresel ölçekte konut fiyatların artmasına sebep veriyor.

Konut talebi şehirden yeni merkeze kaydı!

Konut fiyatları niçin yükseliyor? Nereye kadar yükselir?