02 / 05 / 2024

Konut projeleri Şubat 'ta zamlanacak!

Konut projeleri Şubat 'ta zamlanacak!

Kredi faizlerinde yaşanan yükselişin fiyat düşüşleriyle dengeleneceğini düşünenler yanılıyor. Çünkü sektör Şubat 'ta zam yapmaya hazırlanıyor. Zamların, satışları yavaşlatacağı ve senetli satışları artıracağı tahmin ediliyor...




Tırmanışa geçen kredi faizine rağmen konut sektörü Şubat'ta zam yapmaya hazırlanıyor. Senetli satışlar artabilir. Merkez Bankası'nın faiz artırımı, konut piyasasını da etkileyecek. 


Kredi faizlerinde yaşanan yükselişin fiyat düşüşleriyle dengeleneceğini düşünenler yanılıyor. Çünkü sektör Şubat'ta zam yapmaya hazırlanıyor. Zamların, satışları yavaşlatacağı öngörülüyor. Bu ortamda konut alacakların kredileri değil de senetli satışlara yönelmesi de gündeme gelecek. 


Belirsizliğin kalması açısından önemli bir karar oldu. Konut hamlesinin başladığı 2005 yılında kredi faizleri yüzde 1.6 seviyesindeydi. Bu nedenle, faizlerin yükselecek olmasının sektörü olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum" dedi. 

Dumankaya Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, kararın ardından konut kredilerinin hemen yükselmeye başladığını belirterek, "Ekonomi için iyi bir karar oldu ancak konut piyasası açısından baktığımızda, konut kredisi faiz oranlarında psikolojik sınır aşılmış olacak. Mevduat faizleri de yükseleceği için yatırım düşünenler, gayrimenkul yerine mevduatı tercih edebilir. Ayrıca senetli satışa dönüş olabilir. Biraz daha dikkatli olmamız gereken bir döneme giriyoruz" diye konuştu. Viaport Venezia Satış & Pazarlama Direktörü Cenk Hayırlıoğlu da senetli satışa dikkat çekti. Hayırlıoğlu, finansmanı güçlü olan firmaların banka kredisine alternatif olan vade farksız taksitlendirme ve senetlendirme üzerine kampanyalar oluşturacaklarını belirtti. 


Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, "Şubat ayında bir zam planlıyoruz. Bankalar da Cuma gününe kadar yeni konut kredisi faiz oranlarını belirlemeyecek" diyerek, konut almaya karar verenlerin son günleri değerlendirmesi gerektiğini söyledi. DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya da "Şu anda kış ayları nedeniyle satışların yavaş olduğu bir dönemdeyiz. Faiz artışı bu geçiş dönemine denk geldi. Faizdeki artış bir miktar yavaşlama getirebilir" diye konuştu. 


Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, "Hali hazırda durgunlaşan sektörü, faiz artırımı olumsuz etkileyecek. Çünkü faizlerin artmasıyla konut faizleri de artacak. Sektör daha da durağanlaşacak" dedi. Erkanlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Erkanlı da, konut satışlarında faiz oranlarının belirleyici unsur olduğunu ifade ederek, "Aylık yüzde 1 faiz psikolojik bir sınır. Bunun üzerine çıkması bir duraksamaya sebep oluyor" açıklamasını yaptı. 



Meltem Kara/Vatan




Geri Dön