Sektörel

Konut projelerinin otoparklarına elektrik şarj istasyonları kurulacak!

Türkiye ’de geçen yıl 300’e yakın satılsa da elektrikli araçlar geleceğin gerçeği. Bu sebeple, geleceğin konsepti ile konut projelerine imza atan sektör oyuncuları, sitelerde elektrikli araç istasyonları da kurmaya başladı.


Proje ortaklarından Özkan Özçelik, İTO Yatırım tarafından Ankara’nın en değerli bölgelerinden Oran’da inşa edilen 184 metre yüksekliğindeki 48 katlı konut ve AVM projesi ‘One Tower’, projesinde de elektrikli otomobiller için şarj üniteleri bulunacağını açıkladı. Keza, Eroğlu Gayrimenkul, İstanbul Lounge, İstanbul Lounge-2, Kağıthane Ofishane, Platform Merter ve BursaHarmonyTowers projelerinde önemi gün geçtikçe artan elektrikli araçlar için şarj üniteleri kurulacağını, bundan sonraki yatırımlarda da buna dikkat edeceklerini kaydetti.


    Nitekim, Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım, Tuzla’daki Evora İstanbul projesinde elektrik şarj istasyonları kuracaklarını bildirmişti. Bu konuda açıklama yapan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (Konutder) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik de, geleceğin kaçınılmaz gerçeği elektrikli araçlar için dev sitelerde ilgili yasa altyapısının oluşturulması kanaatinde. “Büyük projelerde engelliler için gerekli düzenlemeler sektör tarafından ehemmiyetle yerine getirilmeye başlandı. Ancak gelecekte ihtiyaç olacak elektrikli araç için de gerekli argümanlar şimdiden projelere yerleştirilmeli. Sektörün bu konuda tedbir almasında fayda var.” açıklamasında bulundu.


    Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Direktörü Güneş Süsler, Deloitte tarafından yayınlanan Deloitte Review adlı derginin 7. sayısında yer alan ‘Geleceği şarj etmek: Elektrikli araçlar ve bir endüstrinin değişimi’ başlıklı makalede, “2020’de dünyada yaklaşık 13 milyon elektrikli aracın kullanılacağı tahmin ediliyor. Bunun yüzde 10’a yakın kısmının elektrikli araç olma ihtimali epey önemli.” deniliyor. Bunu dikkate alan ve jenerasyonlara proje yapan inşaat sektörü Batı’da elektrikli araçlar için gerekli argümanları sitelere dahil ediyor. “Biz projemizde bazı çalışmaları çevreye göre şekillendirirken, dünyadaki diğer çevre dostu çalışmaları takip etmeyi de ihmal etmedik. Dünyadaki çevreci projelerin, elektrikli araçlarla ilgili çalışmalar yapmayı unutmadığını gözlemledik. Bu anlamda biz de bu konuya yönelmeyi uygun bulduk.” diyen İTO Yatırım proje ortağı Özçelik, bu sebeple One Tower’ı inşa ederken hem geleceği dikkate aldıklarını hem de doğa dostu bir proje gerçekleştirmek için elektrikli araç altyapısı oluşturduklarını kaydetti. Nitekim, Antalya Büyükşehir Belediyesi Güneşev ve Ekolojik Eğitim Merkezi’nde Türkiye’nin ilk güneş enerjisi ile çalışan bireysel ‘Elektrikli Araç Şarj İstasyonu’nu kurdu. Gül İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Metin Gül ise eğer yasal altyapı hazırlanırsa bundan sonraki bütün projelerde elektrikli araçlar için de altyapı hazırlayabileceklerini belirtti.


Zaman