Konut sahibi olma hayaliniz, hayalet eve dönüşmesin! Ev alırken bunları sakın gözden kaçırmayın!
Son zamanlarda konut fiyatlarında yaşanan artışlar, dolandırıcılıkları da ortaya çıkardı. Cazip fiyatlarla gayrimenkul sahibi olmak isteyenler, sık sık dolandırıcıların tuzağına düşüyor. Peki ev alırken nelere dikkat edilmeli?
Ekonomimcom köşe yazarı Özlem Karahan, 'Ev alma hayaliniz kâbusa dönüşmesin' başlıklı bir yazı kaleme aldı ve kentleşme kültürünün yaygınlaşmasıyla yerleşik hayata geçmek isteyen vatandaşlar için bazı mağduriyetler oluştuğuna dikkat çekti.
"Herhangi bir banka kredisi olmadan, devlet kuruluşlarının içinde olmadığı bazı projelerden konut alıp mağdur olanların sayısı gün geçtikçe artıyor" diyen sanal alem müfettişi Özlem Karahan, medyada yapılan reklamların da konut sahibi olma hayali kuran insanlar üzerinde etkili olduğunun düşüldüğünü dile getirdi.
KONUT SAHİBİ OLACAĞIM DERKEN, MAĞDUR OLANLAR
Özlem Karahan, "Hayatı boyunca birikim yaparak, risk alarak ev alacak vatandaş, tatlı bir heyecanla karşı karşıya kalır. Oturdukları semti değiştireceklerse ve çocuklar varsa okullarına yakın olacak mı? İşyerine gidiş gelişlerinde rahat ulaşım sağlayabilecekler mi? düşünceleriyle eve yerleşecekleri günün hayalini kurarlar" diye konuştu.
"Ev almayı hayal ettikleri müteahhit cephesinde durum nasıl? Müşteri memnuniyetine önem veriyorlar mı? Satış sonrası bilgilendirme, çalışma sistemi, resmi işlemler anlamında bilgi akışı sağlanıyor mu?" gidi durumların göz ardı edildiğine, bu sorulara ve "Müteahhit, sizden alınan paraları proje için mi yoksa yeni projeler veya borçlarını finanse etmek için mi kullanacak? Bu konuda bir denetim yapılıyor mu?" sorularına cevap aranması gerektiğine dikkat çekti.
"Müteahhittin iflas etmesi sonucunda, arsa sahibi davalık durum yaşarsa, ev üzerine tedbir konulursa vb. gibi birçok sebeple inşaat sürmezse ne olacak?" sorusunu yönelten Karahan, bu olayın mağdurunun ev hayali kuran aileler olduğuna vurgu yaptı.
Özlem Karahan, söz konusu yazısında "Parasını ödeyen ve ödemelerini yapmayı sürdüren aileler için çileli günler başlayacaktır.
Son senelerde, bu durumda olan mağdur aileler için, Tüketici Mahkemeleri gözetiminde olumlu gelişmeler kaydediliyor" bilgilerini verdi.
EVİM MAĞDURLARI
Faizsiz konut veya araba almak isteyen vatandaşların başvurduğu, sonu evim ile biten firmaların sayısı geçen senelerde hızla artmıştı. En yoğun caddelerde hızla açılışı yapılan ofisler, gösterişli binaların cephelerine verilen reklamlar, bu şirketlere olan talebi artırdı. Özellikle de faize sıcak bakmayan kişilerin konut ya da araba sahibi olma hayaliyle başvurduğu bu şirketler bir süre sonra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) radarına takıldı ve Temmuz 2021 tarihinde bir düzenleme çıkarıldı. Bu şirketler, BDDK denetimine tabi tutuldu.
BDDK, lisans alabilmek için minimum 100 milyon TL sermaye şartıyla yönetim, kurumsal organizasyon, teknolojik altyapı, bilgi güvenliği, mali şeffaflık ve denetimleri belirlenen kriterleri yerine getirmeyen 21 şirket için tasfiye kararı alırken, 8 şirket kendini feshetti. Şirketlerin kapanması sebebiyle de 54 bin kişi mağdur oldu.
Evim Mağdurları Platformu adı altında vatandaşlar bir araya gelerek seslerini duyurmaya çalıştı. Hem sosyal medya hem de WhatsApp ve Telegram gruplarıyla yaşanılan gelişmeleri paylaşıp basın açıklaması yaptılar.
Şu an son durumda, Meclis’ten geçen yasayla tasfiye edilen sonu '-evim' ile biten firmaların yarattığı mağduriyetlerin giderilmesine ilişkin düzenleme uygulandı. Söz konusu düzenlemeye göre faaliyet izni almış firmalara devredilen sözleşmelerle beraber vatandaşlara iade edilecek tasarruf tutarlarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından nakit şekilde ödenmesine karar verildi.
EV HAYALİNİZ, HAYALET EVE DÖNÜŞMESİN
Ekonomimcom köşe yazarı Özlem Karahan, söz konusu yazısında, birikimlerini ev alma hayaliyle dolandırıcılara kaptırmak istemeyenlerin bu dönemde çok daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
"Son birkaç senedir ülke genelinde konut fiyatları artış gösterdi. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir’de maliyet artışlarının da etkisiyle konut fiyatları dikkatleri çekiyor. Son senelerde artan konut fiyatları nedeniyle uygun fiyata ev alma hayali kuranlar arasında dolandırılma olayları çoğalmaya devam ediyor" diye konuşan Karahan, cazip fiyat hayali kuranların bu kişilerin tuzaklarına düştüklerine ve ellerindekileri de kaybettiklerine dikkat çekti.
Peki ev alacaklar nelere dikkat etmeli? İşte Karahan'ın yazısının devamı...
"Haklarınızı arayın
Ev almak için yapılan sözleşmede vatandaşa vadedilenler gerçekleşmediyse, ya da teslim süresi geciktiyse ev sahiplerinin hukuki yollara başvurmaları gerekiyor.
Bu projelerde belirtilen vaatler için herhangi bir adım atılmadıysa dava açılabilir ve mağdur kişi evin geç teslimi nedeniyle zararını talep edebilir.
Ev satın alanlar dikkat
Tapu alınmadan ödeme yapılmamalı. Eğer ödeme önden olacaksa noter onaylı sözleşme imzalanmalı. Tapuda yazan isim ile kimliğini gösteren kişinin isminin aynı olmasına dikkat edilmeli. Ev mutlaka görülmeli.
Sektörde denetim
Günümüzde, insanların konut sahibi olmaları devlet tarafından da teşvik ediliyor.
Gelir durumlarına göre bankalar aracılığıyla uygun faizli kredi imanları da sunulabiliyor.
İnşaat şirketlerine yönelik işin bitirilmesine odaklı mali denetimin de yaygınlaştırılması önemlidir.
Özellikle metropoller, inşaat sektörü için cazibe merkezi olmaya devam ediyor. Bu durum, rekabeti de beraberinde getiriyor.
Ev alırken, tapu kayıtlarını, müteahhitleri, inşaat şirketlerini, sözleşme detaylarını araştırmak ve incelemek oldukça önemlidir.
Şeffaf olan ve vatandaşın istediği her bilgiye ulaşılan güvenilir firmalar tercih edilmeli.
Ev alma hayali yaşayan ve mağdur olan vatandaşlar, firmalarla bir araya gelip konuyu masaya yatırmalıdır.
Her geçen gün artan ve kanayan bir yaraya dönüşen bu durumun yasal çözümler ve mali denetimler ile çözüme kavuşturulması, mağduriyetlerin yaşanmasında önemli bir azalma sağlayacaktır."
Çelik yapıların özellikleri neler? Uzmanlar açıkladı! İşte 18 maddede çelik yapıların özellikleri
Avrupa’da ev sahibi olma oranı belli oldu! Bakın Türkiye listede kaçıncı sırada!