17 / 07 / 2024

Konut sahipleri evleri nakit paraya dönüştürme, faize yatırma peşine düştü! 

Konut sahipleri evleri nakit paraya dönüştürme, faize yatırma peşine düştü! 

Konut fiyatlarında yaşanan artışlar ve piyasanın sorunları, ev sahiplerini evlerini satarak parayı faize yatırmaya yöneltti. İşte ayrıntılar...


Döviz ve altında al-sat kolaylığı!


Pandemiden bu yana konut sektöründe fiyatlar fahiş rakamlarda arttı. Hem kira bedelleri hem de satılık konut fiyatları resmen uçuşa geçti. Rekor seviyelere çıkan fiyatlar ev sahibi olmayı da kiraya çıkmayı da zorlaştırdı. 

Bunların yanı sıra Haziran 2022'de fahiş bedellerin önüne geçilmesi için kiralara yüzde 25 zam sınırı getirildi. Zam sınırıyla beraber ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar artarken, 1 Temmuz 2024 itibarıyla kiralarda TÜFE uygulamasına geri dönüldü. Artık ev sahipleri kiralara yüzde 65,07 oranında zam yapabilecek. 
Ekonomimcom'dan Tuba Canpolat'ın haberine göre; Kira fiyatlarında yüzde 25 zam sınırının sona ermesinin ardından, konut piyasasında hareketlilik arttı. 

Konut sahipleri evleri nakit paraya dönüştürme, faize yatırma peşine düştü! 

1+1 EVLERİN KİRASI BİLE 12 BİN TL

Gaziantep Şahinbey Emlakçılar Derneği Başkanı Faraç Toktaş, konut piyasası ile ilgili açıklamalarda bulundu ve Gaziantep’te zaten yüksek olan kiralara artık zam gelmemesi gerektiğine dikkat çekti. 

Sektörün belediyelerden ucuz arsa beklentisinin olduğunu söyleyen Faraç Toktaş, Gaziantep’te konutların senelerdir yüksek bedellerle kiralandığının altını çizdi. 

"Biz zamda maksimum noktaya ulaştık evler mevcut fiyatlarının dört katına kiralanıyor. Gaziantep yıllardır kira fiyatlarında İstanbul ile yarışır hale geldi. Doğu Anadolu’dan sürekli göç alan bir sanayi kentiyiz buna bir de sınıra yakınlık ve göçmenler eklenince konut piyasası kontrolden çıktı" diye konuşan Toktaş, şehirde 15 bin TL'den düşük kirada 2+1 konut olmadığını, 1+1 evlerin bile 12 bin TL'ye kiraya verildiğini söyledi. 

Konut sahipleri evleri nakit paraya dönüştürme, faize yatırma peşine düştü! 

İNSANLAR EVİNİ SATIP PARAYI FAİZE YATIRIYOR 

Gaziantep Şahinbey Emlakçılar Derneği Başkanı Faraç Toktaş, Belediyelerin ucuz arsa sunmaması durumunda konutta yüksek fiyat eğrisinin tırmanacağına vurgu yaptı ve "Konut fiyatlarının gerilemesi için belediyelerin ucuz arsa ihtiyacına yanıt vermesi gerekiyor. Fakat belediyelerden ucuz arsa yaratmıyor, emlakçılık yapıyor. Piyasanın kızışmasına belediyeler de aracılık ediyor" ifadelerini kullandı. 

Toktaş, şehirde emlak piyasasında göze çarpan en büyük sorunun ev satışlarının artması olduğunu dile getirdi. "İnsanlar faiz oranları yüksek olduğu için kendi konutlarını satıp bankaya faize koyma derdine düştü" diyen Toktaş, konuya ilişkin açıklamasını şu şekilde tamamladı: 

"Konut sahipleri kendileri kiraya çıkıp ellerindeki konutları nakit paraya dönüştürme, faize yatırma peşindeler. Faiz düşmedikten sonra emlak piyasasının problemleri azalmaz."

Uzmanlar tek tek açıkladı! İşte arsa ve arazi alırken dikkat edilmesi gerekenler! 

Uzmanı uyardı: Profesyonel yatırımcı arsa topluyor! Arsa zamanı…

En düşük emekli maaşına 2 bin TL'lik iyileştirmede son karar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın! Çalışmalar tamamlandı!


Geri Dön