Kira

Konut sahipleri ve kiracılar arasında 'ev gösterme' krizi! Hangi şartlarda kiracılar evi göstermek zorunda? 

Son dönemde konut sahipleri ve kiracılar arasında 'ev gösterme' krizi yaşanıyor. Peki yasal düzenlemelere göre, kiracıların oturdukları evi gösterme şartları neler? İşte o detaylar...

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar da sular durulmuyor. Yüzde 25 zam sınırı ve tahliye sebepleriyle artan ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarında yeni bir durum ortaya çıktı. 

Son zamanlarda bazı kiracılar, oturdukları daireyi satın almak ya da kiralamak için gelenlere evlerini göstermek istemiyor. Bu da kiracılar ile ev sahiplerinin gerilmesine neden oluyor. 

TRT'den Semih Çalışkan'ın haberine göre; yasal düzenlemelerle kiracıların, makul bir süre önceden haber verilmesi koşuluyla, ev sahibinin ya da temsilcisinin alıcı ya da kiracı adaylarına göstermesine izin vermesi gerekiyor. 

Peki kiracılar oturdukları evi hangi şartlar altında göstermek zorunda? Ev sahipleri ile kiracılar arasında ev gösterme konusunda yaşanan anlaşmazlık nasıl çözülür? İşte kiracıların yükümlülükleri... 

Fakat bu bu süreçte kiracıların mahremiyetine saygı gösterilmesi ve rahatsız edilmemeleri dikkate alınıyor. Öncelikle konut sahibinin kiracıdan evi, makul sürelerde ve saatlerde göstermesi için izin alması gerekli. Fakat bu süreler konusunda taraflar arasında genelde anlaşmaya varılamıyor. 

Yasalara göre, mevcut kiracıların konutu haftada kaç kez göstermeleri gerektiği merak konusu oluyor. 

Arabulucu Avukat Niymet Yaman Yıldırım, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve merak edilenleri yanıtladı.

Arabulucu Avukat Niymet Yaman Yıldırım, söz konusu açıklamasında Yargıtay'ın hafta içi iki ya da dört saat, hafta sonu iki ya da dört saat olacak şekilde düzenleme yaptığını belirtti ve "En önemlisi de bunu sınırlı süreyle uyguluyor. Altı ay boyunca gösterebilirsin, üç ay süreyle gösterebilirsin gibi sınırlama getiriyor" ifadelerini kullandı. 

Anlaşmazlık yaşanması halinde de Kiracıdan evin gösterilmesine izin davası, yer gösterme izin davası açılabileceğini dile getiren Niymet Yaman Yıldırım, "Dairenin yer aldığı muhit muhtemel satılma süreleri gibi hususlar dikkate alınıyor ve bir süre tespit ediliyor. Ve mahkeme de kararında aynı şekilde bilirkişi heyeti aracılığıyla kiracının yaptığı işe, evi gösterebileceğinin saatleri uygun bir belirleme yapıyor" bilgilerini verdi. 

Ev sahibi olmak isteyenlere müjde! Konutta sigorta fırsatı!

İzmir'de bir ev sahibinin verdiği kiracı ilanı şaşırttı: 'Henüz anne/baba olmamış doktor çift tercihimizdir'

Deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan Balıkesir ve Bursa uyarısı: İlçe ilçe uyardı, 'Devam edecek' dedi!