30 / 08 / 2024

Konut satın alırken neye dikkat edilmeli? Ünlü analist açıkladı! Bu iki madde çok önemli!

Konut satın alırken neye dikkat edilmeli? Ünlü analist açıkladı! Bu iki madde çok önemli!

Vatandaşlar yatırım ve oturum amaçlı konut satın alıyor. Peki konut alırken neye dikkat edilmeli? Ünlü analist konut sahibi olmak isteyenleri iki madde de uyarıyor...



Binlerce kişi gerek oturum gerekse yatırım amaçlı konut satın alıyor. Vatandaşlar bütçelerine uygun ev ararken ünlü analist konut satın alırken dikkat edilmesi gereken iki ana maddeyi açıkladı. Peki konut alırken neye dikkat edilmeli? Analist Cypto Sun sosyal medya hesabı X'ten açıkladı. İşte o paylaşım... 

Crypto Sun
***Oturmak için ev alacak arkadaşlar veya yatırım amaçlı ev alacak kişiler bu 2 noktayı mutlaka dikkate alınız;
Aşağıya 2 görsel bırakıyorum. 
1-Konut Fiyat Endexi
2- Konut Satışları.

  • Emlak piyasasını değerlendirirken bir çok etkeni göz önüne almak gerekiyor. Hangi Şehir, Merkeze uzaklık, şehir içerisindeki konumu vb. daha birçok şey sayabiliriz.

Lakin Konut Fiyat endexi genel raporuna baktığımızda bu değerleme kredi başvurusunda bulunurken krediler için evlerin değerleme yapıldığı raporları dikkate alarak yapılıyor. Buna bir de dolar bazlı baktığımızda tam gerçek değeri görmeye başlarız.

  • Bu aralığın Normal değeri 2010-2017 arasında 2.70 ile 3.50 arasında gidip gelmiş. 2018 yılında satışların durması ve emlak fazlalığı nedenleri ile fiyatlar ciddi oranda hem dolar bazlı hemde TL bazlı tarihi düşük rakamlara indi ve 2021 den bu yana fiyatlar 2024 yılına kadar soluksuz artışlar yaşadı öyle ki bu artış sadece TL bazlı değil dolar bazlı bile yüksek artışlar oldu. Peki şuan ne durumdayız. Fiyatlar maliyetlerin ve enflasyonun yüksek olduğu noktada durgunlaşma ve azar azar dolar bazlı erimeye başladı erime derken aslında bölgesel fiyat köpükleri eriyor.
  • Bu noktada önümüzdeki süreçlerde karmaşık bir hal alan ekonomimiz nedeni ile dolar bazlı bir miktar erime daha devam edeceğe benziyor. Konut ihtiyacımıza olan talep ve ülkemizde evlere bir yatırım aracı ile bakılması nedeni ile fiyatlarda çok ciddi düşüşler beklemek doğru değil. 

maliyetler sürekli artarken ve o eski dip noktaları dikkate almak saçma olur. Yani 2010-2018 normal zamanlara döneceksek eğer bu biraz zaman alacaktır ve ortalama dolar bazlı yaklaşık %30 civarı erime demek. Yani görseldeki Konut Fiyat endexi 3 civarlarına gelirse normal dönemlere döner. Fiyatlar bölgesel olarak farklılıklar gösterse de Dünya geneli sorunlar devam ediyor ve Real ticaret durma noktasına gelmişken tabi ki ülkemizde bu durumdan yara alıyor. Konut satışlarında grafikte gördüğünüz gibi bu ay biraz kıpırdama var.

Bunun başlıca nedeni satışların durması ile bölgesel olarak fiyatların az geri gelmesi aynı zamanda Altın fiyatlarındaki yükselişle insanlar Realdeki altın birikimlerini satıp bir miktar borçlanma ile ev alabiliyor duruma geldi.
Diğer yandan kredi ile ev alanların borcunu ödeyemediği için Bankalar kişilerin evlerini satışa çıkardığınıda duyuyoruz. Her ne olursa olsun ülkemizde yüksek insan nüfusu nedeni ile konuta ihtiyaç var ve fiyatlarda çok anormal düşüşler beklemek doğru değil.

  • Kısacası ödemesi denk düşen kişiler kendi oturacağı evi almak istiyorsa alabilirler ama yatırım amaçlı düşünen kişiler için öyle dolar bazlı tekrar yüksek kazançlar alırım dönemi bitti. Aksine dolar bazlı erime devam edeceğe benziyor.

TL bazlı çok fazla borçlanmadan bir evim olsun diyorsanız bence imkan varsa alınacak dönemlerdeyiz.
Ülkemizin kredi kampanyaları ve Emlak piyasasındaki fırsatçılıktan dolayı TL bazlı fiyatlar çok oynak olabiliyor. Hazır biraz durgunluk var iken çok borçlanmadan bir evim olsun diyenler bunu düşünebilir. Enflasyon durmuyor Enflasyon artış hızı azalıyor. 2025 yılında enflasyonda az geri gelmeler olsa bile bu durumun ortaya çıkaracağı belirsizlik TL bazlı sizi artıya geçireceğe benziyor.

 Ev almak gençler ve yeni işe atılanlar için biraz hayal olsa da azda olsa imkanı olanlar için kaleme alınmıştır. 
Umarım yazım faydalı olmuştur. Herkes kendi yatırımından sorumludur bu yazı kişisel düşüncelerimi içermektedir. Umarım herkes bir gün istediği ve hayal ettiği eve kavuşur.

Tebernüş Kireçci'den barınma krizine çözüm önerisi: Konut arzı artırılsın!

Merkez Bankası açıkladı: Konut kredisi kullanımı 410 milyar 248 milyon TL oldu!

Ev almayı düşünenler için uzmanından çok önemli açıklama: Konut almak isteyenler için çok iyi bir piyasa var!

Geri Dön