Konut satış adedi faiz indirimiyle 1 milyonu aşacak!
Yabancılara konut satışı Ocak-Temmuz döneminde 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 64,5 artarak 24 bini geçti. Sektör temsilcileri yabancılara konut satışlarını değerlendirdi.
Yabancılara konut satışı tüm hızıyla devam ediyor. Ocak-Temmuz döneminde yabancılara konut satışı 24 bin 144 adede ulaştı. 2018 yılının aynı döneminde yabancılara 14 bin 674 adet konut satılmıştı. Söz konusu dönemde artış yüzde 64,5 olarak kaydedildi.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; İstanbul yabancıların konut satın alırken ilk tercih ettiği iller arasında ilk sırada. Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında İstanbul'dan yabancılara 956 konut satılırken bu sene bin 903 konut satıldı. İstanbul'da yabancılara konut satışı 2018 Temmuz'a göre yüzde 99,1 artış gösterdi.
Antalya, satılan 764 konutla yabancıların en çok tercih ettiği ikinci il oldu. Antalya'yı, 249 konutla Ankara, 217 konutla Bursa, 177 konutla Yalova, 111 konutla Sakarya ve 109 konutla Trabzon takip etti.
2019'un Ocak-Temmuz döneminde İstanbul'da 10 bin 806, Antalya'da 4 bin 857, Ankara'da bin 360, Bursa'da bin 217, Yalova'da 988, Sakarya'da 703, Trabzon'da 534, Mersin'de 479, Muğla'da 468 ve Aydın'da Samsun'da 448 adet konut yabancılara satıldı.
Iraklılar 734 konut satın aldı
Türkiye'de konut sahibi yabancıların uyrukları dikkate alındığında ilk sıra Iraklılar var. 2018 yılının Temmuz ayında 584 konut satın alan Iraklılar, bu yılın aynı ayında 734 konutun sahibi oldu.
Iraklıları, 464 konutla İranlılar, 219 konutla Kuveytliler, 218 konutla Suudi Arabistanlılar, 215 konutla Ruslar ve 163 konutla Afganistanlılar takip etti.
Yılın Ocak-Temmuz döneminde ülke uyruklarına göre yabancılara yapılan konut satış rakamları incelendiğinde, Iraklılara 4 bin 71, İranlılara 2 bin 666, Ruslara bin 479, Suudi Arabistanlılara bin 312 ve Afganistanlılara bin 150 adet konut satışı gerçekleştirildi.
Artış trendi yıl boyunca sürecek
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yaz dönemini değerlendiren yabancıların vatandaşlık teşvikinden daha fazla yararlandığını belirtti. Durbakayım şu ifadeleri kullandı: "Yabancı satışlarındaki dağılım, vatandaşlık amaçlı satışların yazlık amaçlı satışlara göre daha baskın olduğunu gösteriyor. Diğer bir ifadeyle Türkiye'nin güvenilir ve istikrarlı ülkeler statüsünde olduğunu gören yabancı konut alımını sürdürüyor. Burada en çok vatandaşlık ve yatırım amaçlı satın alımları görüyoruz. Artış trendinin yıl boyunca süreceğini düşünüyoruz."
Atmaca Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Adem Atmaca gayrimenkul ve inşaat sektöründe geçen yılın eylül ayında başlayan yabancı yatırımcı oranındaki artışın uzun vadede sektöre can suyu olduğunu söyledi.
Temmuzda yabancılara konut satışında geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan yüzde 46,7'lik artışın çok önemli olduğunu belirten Atmaca şöyle konuştu: "Bu artış, iç piyasadaki daralmanın etkilerini bir nebze de olsa yok edebildi. Bu dönemde özellikle kentlerin gelişmekte olan bölgelerinde yer alan, yüksek kazanç sağlayan ve bir konuttan beklenenin ötesine geçerek yatırımcılara üst düzey yaşam alanı sunan projeler, yabancı yatırımcılar tarafından yüksek bir talep gördü."
Hafele Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun, yılın ilk yarısında her 100 evin 4'ünün yabancılara satıldığını, toplam konut satışı içerisinde yabancıların payının son 6 yılda yaklaşık 4 kat arttığını söyledi.
İlk 6 ayda yabancıların toplam ev satışlarından aldığı payın yüzde 3,94'e çıktığını, söz konusu rakamın 2018'de yüzde 2,88, 2017'de 1,58, 2016'da 1,36, 2015'te 1,77, 2014'te 1,63, 2013'te ise yüzde 1,05 şeklinde olduğunu anımsatan Uytun, bu yıl yabancıların payının artmasının hem ülke ekonomisine hem de sektöre ekonomik değer sağladığını anlattı.
Uytun, "Yabancıya satışın sektöre katkısı büyük. Bu yıl ciddi artış yaşanması çok önemli. Yabancıya konut satışında geçen yıl ilk 7 ayına kıyasla yüzde 64 yukarıdayız. Yıl tamamında yabancıya konut satışının 50 bini aşacağını öngörüyoruz." dedi.
Babacan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Babacan, gayrimenkul ve inşaat sektöründe geçen yılın son çeyreğinde başlayan yabancı yatırımcı hareketliliğinin artarak sürdüğünü belirterek, sektördeki daralmanın yabancılar sayesinde daha az hissedildiğini söyledi.
Babacan, "Temmuzda yabancıya satışta yaşanan artış haziran ayının üzerinde kaldı. Bu durum, satışlarda son 10 ayda yaşanan hareketliliğin önümüzdeki dönemde de süreceğinin sinyalini veriyor." değerlendirmesini yaptı.
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkan Yardımcısı Ahmet Erkurtoğlu da yabancıya konut satışında geçen yıla göre çok iyi durumda olduklarını belirterek, iç piyasadaki durgunluğun özellikle markalı konutta yabancıların alımıyla bir nebze de olsa hafiflediğini söyledi. Halihazırda Orta Doğu ülkelerinden ve Rusya'dan ciddi alım olduğunu dile getiren Erkurtoğlu, Avrupalı konut alıcısının Türkiye'ye çekilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt şu değerlendirmeyi yaptı:
"Gayrimenkul ve inşaat sektöründe yabancı yatırımcı talepleri geçen aya nazaran hız kazandı. TÜİK’in açıkladığı satış rakamlarına göre temmuz ayında yabancı yatırımcıya satışlarda yaşanan yüzde %46.7’lik artışta, yapılan düzenlemelerin etkisi hayli büyük.. Türkiye’ye gelen yatırımcılar, tatillerini yatırıma dönüştürmek için en güvenilir yatırım aracı olan gayrimenkul ve inşaat sektörünü tercih ediyor. Bizim bitmiş projelerimiz olduğu gibi teslime hazırlanan projelerimiz de de yabancı yatırımcı talepleri hız kazandı. İstanbul ölçeğinde değerlendirirsek, yabancı yatırımcı, şehrin gelişmekte olan bölgelerinde yer alan, üst düzey konfor sunan projelere yatırım yapıyor. Projelerin sunduğu yüksek yatırım değeri ve merkezi lokasyon avantajını konut alırken değerlendirme kapsamına alıyor. Yabancı yatırımcılara ülkemize yatırım yapmalarını ve Türkiye vatandaşı olmalarını kolaylaştıran yeni düzenlemelerin de etkisiyle, sektörümüze yapılan yatırımlar ticari hayatı da olumlu olarak etkiliyor. Eylülden bu yana yabancı yatırımcı oranında yaşanan hareketlilik, ekonomide doping etkisi yaratıyor. TÜİK’in açıkladığı temmuz rakamlarına göre iç piyasadaki daralmada bir gerileme yaşanıyor. Öte yandan bu ayın başında kamu bankaları tarafından faiz oranlarının yüzde 1’in altına indirilmesiyle sektörde umut veren gelişmeler söz konusu. Sadece bir haftada 14 bin konutun satışının yapılması, bunun bir göstergesi niteliğinde… Kamu bankalarıyla başlayan bu süreçte, özel bankaların faiz oranları da düşüş eğilimi gösteriyor. Giderek artan maliyetlere rağmen konut fiyatlarında artış yaşanmamasıyla birlikte düşünüldüğünde, iç piyasada önümüzdeki dönemde ciddi bir hareketlilik bekliyoruz.”
Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır konut satışlarını şöyle değerlendirdi:
TÜİK’in açıkladığı temmuz ayı konut satış rakamlarına göre yabancıya yapılan konut satışlarındaki artış trendi sürüyor. Orandaki artış, temmuz ayında yükselişe geçerek yüzde %46.7’ye ulaştı. Yabancı yatırımcılar, sadece yatırımlarını değil yaşamlarını ve işlerini de ülkemize taşıyorlar. Orta Doğu ve Körfez ülkelerindeki talepler, yabancı yatırımcıya ilişkin yapılan yasal düzenlemelerin etkisiyle daha da hız kazandı. Örnek vermek gerekirse Esenyurt’ta hayata geçirdiğimiz Meydan Ardıçlı projemiz aracılığıyla 120 yabancı yatırımcı vatandaşlık elde etti. Yabancı yatırımcı, yüksek katma değer ve üst düzey konfor arayışını ülkemizde buldu. Yeni yapılan markalı konut projeleri de sektörümüzün dünyadaki vitrinine ciddi bir değer kazandırdı. Türk gayrimenkul ve inşaat sektörü dünyadaki konumunu yükseltti. Dolayısıyla yabancı yatırımcı oranındaki artış trendinin devam edeceğini söyleyebiliriz. Öte yandan son dönemde iç piyasada yaşanan gerileme, temmuz rakamlarına göre hız kaybederek yüzde 17.5’te kaldı. Bu ayın başında kredi faiz oranlarının yüzde 1’in altına düşürülmesinin etkisiyle satışlarda artış yönlü bir hareketlilik bekliyoruz. Kamu bankalarının faiz indirimi ve vadeleri 15 yıla çıkarmaya yönelik hareketiyle özel bankaların da faiz oranlarında düşüş eğilimi gözleniyor. Önümüzdeki dönemde konut fiyatlarının artacağını da hesap ederek değerlendirmek gerekire, içerisinde bulunduğumuz dönem yerli yatırımcı için de konut almanın tam zamanı! Bunun etkilerini satış ofislerimize gelen talepte çok net görüyoruz.
Kar Group Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Üçüncü şunları söyledi:
Döviz kurlarındaki gevşeme, birikimlerini faiz ve dövizde tutanların satın alma motivasyonu artıran bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle gurbetçiler bu durumu fırsat olarak gördü. Bu durum, bitmeye yakın projelerde, yabancı yatırımcı ve gurbetçiler açısından cazibe yaratıyor. Mevcut durumda kurdaki gevşeme eğilimi, devamlılık gösteriyor. Yabancı yatırımcı ve gurbetçiler, bu dönemde birikimlerini faiz ve dövizde tutmak yerine gayrimenkullere yatırım yaptıkları takdire, daha yüksek bir kazanç elde edebileceklerini gördü. TÜİK’in açıkladığı temmuz rakamlarında yabancıya satışlardaki yüzde 46.7’lik artış, yatırımcılardaki bu farkındalığın artarak sürdüğünün kanıtı niteliğinde… Ekonomimiz için yüksek getiri sağlayan kritik sektörlerden biri olan gayrimenkul ve inşaat sektörü, son dönemlerde faizlerdeki ve döviz kurundaki yükselişin etkisini yaşıyordu. Bu nedenle orta ve üst gelir grubuna hitap eden, 1 milyonun üzerinde bir konut stoğu oluştu. Türkiye gibi yıllık konut talebinin 600-700 bin adet olduğu bir ülkede, doğru piyasa koşulları oluştuğunda, bu stok en geç 1yıl içinde eritilebilir. Döviz kurlarındaki gevşeme ve faiz oranlarındaki düşüş eğilimi gibi nedenlerle, yılı 1 milyonun üzerinde bir konut satışıyla kapatmamız zor değil. Son 1.5 yılda konut üreticileri artan maliyetlerine rağmen konut fiyatlarında artışa gitmedi. Bu nedenle, faizdeki düşüşle birlikte değerlendirecek olursak, konut satın almanın tam zamanı diyebiliriz. Faizdeki düşüşün ardından, önümüzdeki aydan itibaren yılın tamamına yayılacak şekilde ciddi bir canlanma bekliyoruz. Konut üreticileri, yerli ve yabancı yatırımcılar ile gurbetçiler için beklenen yatırım iklimi oluştu. Bundan sonrasında satışlar artışa geçecek.
İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık gurbetçi satışları da yabancıya satışlardan büyük pay alıyor diyerek şunları söyledi:
"TÜİK’in açıkladığı temmuz satış rakamlarına göre, yabancılara yapılan konut satışlarındaki dinamizm devam ediyor. Satışlardaki artış, yüzde 46.7’ye ulaştı. Yabancı yatırımcı profilinde yatırımını kazanca dönüştürmeyi hedefleyen, tatil dönemi ya da yaşamlarını ülkemizde geçirmeyi planlayan bir kitle ön plana çıkıyor. Gurbetçi vatandaşlarımız da bu kitleden büyük bir pay alıyor. Yabancı yatırımcı ve gurbetçiler, tamamlanan ve tapulu projeleri öncelikli olarak tercih ediyorlar. Ondörtüç Pendik projemizde de yatırımcılarımız tapusunu alarak oturmaya başladı. Yatırımcılar, satın aldıkları konutlarda ikamet ettikçe, ülkemizde harcama yaparak piyasalarda da hareketlilik yaratıyor. Yabancıların yatırımları, perakende, turizm ve eğlence sektörleri gibi alanlarla iç içe geçen bir etkileşim yaratıyor. Konut yatırımlarında tecrübeli ve finansal açıdan güçlü şirketlerin markalı konut projelerini tercih ediyorlar. Yatırım yaparken ikamet etmeyi gözettikleri için de tamamlanmış projeleri değerlendiriyorlar. Temmuz rakamlarına iç piyasa açısından bakıldığında, sektördeki durgunluğun devam ettiğini görüyoruz. Ancak, kamu bankalarının başlattığı, faiz oranlarının yüzde 0.99’a düşürülmesiyle başlayan hareketin, yerli yatırımcıyı satın alma yönünde harekete geçirdiğini gözlemliyoruz. Yerli yatırımcı, kamu bankalarıyla başlayan özel bankaları da faiz indirimine yönlendiren bu hareketi, avantajlı buluyor. Yılın başından beri bekleme pozisyonunda duran yerli yatırımcı, yatırım atağına geçti. Bu sürecin etkilerinin, ağustos ayından itibaren yılın tamamını kapsayacak şekilde satış rakamlarına olumlu yansıyacağını düşünüyoruz."
Masar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ahmad Ghassan Altınawı, yabancıların yatırımlarını tapulu ve oturuma hazır projeler yönlendirdiğini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:
"TÜİK’in açıkladığı temmuz satış rakamlarına göre yaşanan yüzde 46.7’lik artış, bir önceki ayda yaşanan artışın da ötesine geçti. Bu artış, yabancı yatırımcıya yönelik düzenlemelerin yasal çerçevede getirdiği kolaylıklarla giderek yükseldi. Yatırımcıların önündeki engelleri ve endişeleri ortadan kaldıran bu tür düzenlemelere daha çok ihtiyacımız var. Gayrimenkul ve inşaat sektöründe güvenilir ve tecrübeli bir markanın imzasını taşıyan, yüksek katma değer ve prestij sunan projeler, yabancı yatırımcılar tarafından ciddi bir taleple karşı karşıya… Yatırımcılar, konut alırken köklü tecrübe arıyor. Yabancı yatırımcı için projelerin oturuma hazır olması ve konutların tabularıyla birlikte teslim edilmesi, çok önemli iki kıstas. Bu beklenti, onların yatırımlarını şekillendiriyor. Sektörün gelişim alanlarındaki çeşitlilik, sadece konut alıcısı açısından değil, potansiyel yatırımcılar açısından da cazibe yaratıyor. Uluslar arası yatırımcılar da edindikleri deneyimle sektör oyuncuları arasına katılıyor. Yabancı yatırımcıların taleplerinde lokasyon çeşitliliği gözleniyor. Sadece büyük şehirler değil, doğanın içinde üst düzey konfor sunan projelere yönelik bir talep de var. Masar İnşaat olarak Düzce’de hayata geçirdiğimiz Masar Tower projemiz, yabancı yatırımcılar açısından ciddi bir talep görüyor.Yap sat modeliyle hayata geçirdiğimiz projemizin, yıl sonunda teslim edilecek olması yatırımcı taleplerini yukarılara taşıyor. İç piyasada bu ayın başında kredi faiz oranlarının yüzde 1’in altına indirilmesi, satış ofislerimizdeki hareketi artırdı. Yatırımcı, konut fiyatlarında henüz bir artış yaşanmamışken bu dönemi bir fırsat olarak görüyor. Mevcut durum karşısında satış rakamlarındaki hareketliliği, önümüzdeki ay hissedeceğiz."
Yabancıların en fazla konut aldığı 10 şehir!
Temmuz'da 4 bin 192 konut yabancılara satıldı!