Sektörel

Konut satış fiyatlarındaki yıllık değer artışı yüzde 116 oldu!

Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksacom’un verilerine göre Türkiye'de Şubat ayı sonu itibarı ile konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 116 şeklinde açıklandı. Merakla beklenen verilere göre, konut satışları Şubat'ta bir önceki aya göre yüzde 11, bir önceki senenin aynı ayına göre ise yüzde 20 artış göstererek 97 bin 587 şeklinde açıklandı

Resmi olarak açıklanan verilere göre, Şubat 2022'de Türkiye genelinde 97 bin 587 adet konut satıldı. Merakla beklenen verilere göre, konut satışları Şubat'ta bir önceki aya göre yüzde 11, bir önceki senenin aynı ayına göre ise yüzde 20 artış göstererek 97 bin 587 şeklinde açıklandı. 

Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa tarafından açıklanan verilere göre, ülke genelinde Şubat ayı sonu itibariyle konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 116 seviyelerinde gerçekleşti. Merakla beklenen rakamlara göre,Türkiye genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 6 bin 847 lira olurken, ortalama konut fiyatı 924 bin 345 lira ve konut yatırımının geri dönüş süresi de 19 yıl şeklinde açıklandı. 

Peki söz konusu ipotekli konut satışları arttı mı? İpotekli konut satışlarında son durum ne?
 

İpotekli konut satışları arttı mı?

Resmi olarak açıklanan verilere bakıldığında ülke genelinde Şubat'ta ipotekli konut satışları bir önceki aya göre yüzde 9, geçen senenin aynı ayına göre de yüzde 36 arttı ve 19 bin 888 şeklinde açıklandı. Yine marakla beklenen verilere bakıldığında toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 20 oldu. 2. el konut satışları da bir önceki aya göre yüzde 12 artarken, geçen senenin aynı ayına göre de yüzde 22 arttı ve 68 bin 690 şeklinde açıklandı. Söz konusu 2. el konut satışları toplam satışların yüzde 70’lik kısmını meydana getirdi. Yine resmi olarak açıklanan verilere göre, yabancıya konut satışı da bir önceki aya göre yüzde 10, geçen senenin aynı ayına göre de yüzde 55 artış gösterdi ve  4 bin 591 şeklinde oldu.

Konut satışları arttı mı?

Söz konusu veriler masaya yatırıldığında konut satışlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış göstererek, 97 bin 587 şeklinde olduğu belirtildi. Söz konusu bu dönemde ipotekli konut satışı yüzde 36 artış göstererek 19 bin 888, ikinci el konut satışları yüzde 22 artış göstererek 68 bin 690 şeklinde oldu.

Konut satışlarında en yüksek pay hangi şehrin oldu? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...

En yüksek pay hangi kentin?

Resmi olarak açıklanan rakamlara bakıldığında konut satışlarında mega kent İstanbul 18 bin 752 konut satışı ve yüzde 19'la en yüksek paya sahip şehir oldu. Yine resmi verilere bakıldığında satış sayılarına göre mega kent İstanbul'u 8 bin 464 konut satışı ve yüzde 9 pay ile başkent Ankara, 5 bin 575 konut satışı ve yüzde 6 pay ile Egenin incisi İzmir takip etti.

Resmi olarak açıklanan endeksa verilerine göre şubat ayı sonu itibarı ile mega kent İstanbul’da konut satış fiyatlarında değer artışı yüzde 137 şeklinde, ortalama konut metrekare satış fiyatı da 11 bin 321 lira, ortalama konut fiyatı 1 milyon 301 bin 915 lira şeklinde olurken, başkent Ankara’da konut fiyatları son bir senede yüzde 104 artış gösterirken, yine verilere bakıldığında ortalama konut metrekare satış fiyatı 4 bin 966 lira, ortalama konut fiyatı 670 bin 410 lira olarak açıklandı. Egenin incisi İzmire bakıldığında da yıllık değer artışı yüzde 108, ortalama konut metrekare satış fiyatı 8 bin 903 lira, ortalama konut fiyatı da 1 milyon 357 bin 800 lira olarak açıklandı. 
 

Peki söz konusu rakamlara göre, yıllık değer artışı en yüksek olan iller hangileri?

Yıllık değer artışı en yüksek olan iller hangileri?

Resmi olrak açıklanan Endeksa verilerine bakıldığında Şubat 2022'De en fazla konut satışı olan 30 şehir içerisinde yıllık değer artışı en yüksek olan şehirler de sırasıyla Mersin, Aydın ve İstanbul şeklinde açıklandı. Merakla beklenen verilere göre, Mersin’de konut fiyatları son bir senede yüzde 160 arttı, resmi olarak açıklanan verilere göre, ortalama konut metrekare satış fiyatı 5 bin 780 lira, ortalama konut satış fiyatı 867 bin 150 lira oldu. Yine merakla beklenen rakamlara bakıldığında Aydın’da yıllık değer artışı yüzde 141, ortalama konut metrekare satış fiyatı 10 bin 172 TL, ortalama konut satış fiyatı1 milyon 154 bin 300 TL şeklinde açıklandı. Mega kent İstanbul’da yıllık değer artışı yüzde 137, ortalama konut metrekare satış fiyatı 11 bin 321 lira, ortalama konut satış fiyatı 1 milyon 301 bin 915 lira şeklinde açıklandı.

Açıklanan verilerle ilgili önemli açıklamalar yapan Endeksacom Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, “Konut piyasasındaki artış trendi devam ediyor. Türk insanının yatırım aracı olarak gayrimenkule güveni tam. Bireyler bir şekilde elindeki birikimi gayrimenkule dönüştürmeye çalışıyor. Yıllara göre değer artışını göz önünde bulundurduğumuzda bunun doğru bir tercih olduğunu söyleyebiliriz.  Endeksa verilerine göre son bir yılda konut fiyatları %116 artış göstermişken, Dolar %78, Euro ise  %65 artış gösterdi. İnşaat maliyetlerindeki artış, satın alma paritesindeki değişim, döviz kurundaki dalgalanmalar gibi nedenlerle ilk el ev satışında fiyatların yükselmesi ikinci el ev satışında da fiyatlarda bir hareketlenme yaratıyor. Yabancılara konut satışındaki artış ise öne çıkan bir diğer önemli konu. Yabancıya satış, toplam satış adedinin %5’ini oluşturmasına rağmen, artış dikkat çekici.  Yabancıya satış adedi geçen aya göre %10, geçtiğimiz sene aynı aya göre ise %55 artış gösterdi. Bölgemizde yaşanan ülkeler arasındaki siyasi gerilimler bu grafiği etkileyebilir ancak yükseliş trendi devam edecektir.” diye konuştu.