27 / 04 / 2024

Konut satış istatistikleri 2 gün sonra açıklanacak!

Konut satış istatistikleri 2 gün sonra açıklanacak!

TÜİK tarafından açıklanan Konut satış istatistikleri en son, 24 Nisan 2014 tarihinde açıklanmıştı. Açıklanan verilere göre, Türkiye’de 2014 yılı Mart ayında 87 617 konut satılmıştı. Yeni konut satış istatistikleri 2 gün sonra açıklanacak...



Konut satış istatistikleri 2 gün sonra açıklanacak!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Konut Satış İstatistikleri, 2008-2012 yılları arasında il merkezleri ve merkez ilçelerde satışa konu olan konutlar il düzeyinde 3 aylık dönemler itibariyle yayımlanmıştır. 


2013 yılından itibaren tüm yerleşim yerlerini içerecek şekilde il düzeyinde veri yayımlanmaya başlanmıştır.


Konut satış istatistikleri kapsamı:

2008-2012 yılları arasında il merkezleri ve merkez ilçelerdeki satışa konu olan konutlar kapsam alınmıştır. 2013 yılından itibaren Türkiye sınırları içindeki tüm yerleşim yerleri kapsanmıştır. Satışın gerçekleşmesi için konut sahipliğinin para karşılığında değişimi aranmıştır.


Coğrafi kapsam:

2008-2012 yılları arasında Türkiye’deki tüm il merkezleri ve merkez ilçeler. 2013 yılından itibaren Türkiye’deki yerleşim yerleri. (2012 yılı ikinci yarısından itibaren tüm yerleşim yerleri TAKBİS kapsamına alınmıştır.)


Nüfus kapsamı:

2008-2012 yılları arasında alıcı ve satıcının uyruğuna bakılmaksızın, il merkezleri ve merkez ilçelerdeki konutların el değiştirmesi kapsam alınmıştır. 2013 yılından itibaren alıcı ve satıcının uyruğuna bakılmaksızın Türkiye’deki tüm konutların el değiştirmesi kapsanmıştır.


Hesaplama kuralları:

Satışa konu olan konutlar edinme sebepleri ayrıntısında dikkate alınmıştır. Konut edinme sebepleri olarak;


-Satış

-Kat karşılığı temlik

-Kat mülkiyetli / kat irtifaklı taşınmazlarda ana gayrimenkule şuyulanan hissenin satışı

-Mahkeme kararı ile satış

-Satış suretiyle pay temliği

-Vesayet altındaki kişilerin mallarının tasarrufu

-Çıplak mülkiyet satışı ve 3. kişiye intifa devri

-İntifa hakkını üzerinde tutarak çıplak mülkiyet satışı

-İştirak ve paylı mülkiyette iştirakliye satış

-İpotekli satış


işlemleri kapsama dahil edilmiştir. Bu işlemlerde konut el değiştirmiş ve parasal bir işlem yapılmıştır. Kişiden kuruma, kurumdan kişiye ve kurumdan kuruma yapılan tüm konut el değiştirme işlemleri de parasal bir işlemin yapılmış olması durumunda kapsama alınmıştır. 2009 yılı Ağustos ayından itibaren ipotekli satışlarda kapsama alınmıştır. 


Veri kaynağı:

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi - TAKBİS veri tabanı, veri kaynağı olarak kullanılmıştır.


Konut satış istatistikleri en son, 24 Nisan 2014 tarihinde açıklanmıştı. Açıklanan verilere göre, Türkiye’de 2014 yılı Mart ayında 87 617 konut satılmıştı. Yeni istatistikler ise 2 gün sonra, 26 Mayıs 2014 tarihinde açıklanacak.


Konut satış istatistikleri Mart 2014!



Geri Dön