27 / 04 / 2024

Konut satışında Eskişehir’in yıldızı hangi ilçeler oldu?

Konut satışında Eskişehir’in yıldızı hangi ilçeler oldu?

Son zamanlarda hayata geçirilen yatırımlarla dikkat çeken Eskişehir'de en çok konut hangi ilçelerde satıldı?



Son zamanlarda hayata geçirilen yatırımlarla dikkat çeken Eskişehir’de en çok konut satışı yapılan ilçeler, Tepebaşı ve Odunpazarı oldu. Eskişehir'in yükselen değeri Tepebaşı’nda fiyatlar 3100-3250 TL/m2 arasında değişirken, en çok artış da yüzde 20-30 arasında Vadişehir ve Eskibağlar Mahallesinde görüldü.

EVA Gayrimenkul Değerleme tarafından hazırlanan rapora göre,  Eskişehir'de konut satışlarında 2020'ye kadar yüzde 10-15 senelik artış yaşanırken, 2020'nin Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında konut kredisi faiz oranlarının inmesi,  1. el konut satışlarındaki ek faiz indirimleriyle arttı.2020'nin Haziran, Temmuz, Ağustos aylarındaki kolaylıklar konut fiyatlarına artı şekilde yansırken, yüksek artışlar yalnızca 2020'nin Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında bölgesel bazda yüzde 15-25 aralığında görüldü. 2020 yılının Ağustos ayı ve sonrasında da konut kredisi faiz oranlarında görülen artışla piyasa daha stabil duruma geldi. Eskişehir Tepebaşı Eskibağlar bölgesi için 2020 yılının ilk üç çeyreğinde sıfır konutlarda 2500-2700 TL/Metrekre aralığındaki konut değerleri, Haziran Temmuz, Ağustos'ta 3100-3250 TL/m2 arasında seyretti.  

Konut satışında Eskişehir’in yıldızı hangi ilçeler oldu?

Açıklanan verileri masaya yatıran EVA Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Fatih Doğan, Odunpazarı'nın genellikle orta ve ileri yaş grubun tercihi olduğunu söyleyerek, “Tepebaşı ilçesinde ise konutlar Anadolu Üniversitesi’nin de etkisi ile yoğun bir şekilde genç nüfus tarafından tercih ediliyor. Bu durum konut tercihlerinin Tepebaşı ilçesinde 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 olmak üzere geniş bir yelpazede olmasına, Odunpazarı ilçesinde ise daha çok 3+1 ve 4+1 konutlar şeklinde olmasına neden olmaktadır.” şeklinde konuştu.


Amorti süreleri ne kadar yükseldi?

Amorti sürelerinin Eskişehir içerisinde bölgesel olarak da bazı değişkenlikler gösterdiğini dile getiren Doğan,  “Yüksek gelirli ailelerin ikamet ettiği bölgelerden Tepebaşı ilçesinde Batıkent ve Aşağısöğütönü, Odunpazarı ilçesinde ise Vadişehir ve Ihlamurkent bölgelerinde amorti süreleri oldukça yüksek. Toplu konut alanlarının olduğu bölgelerde kiralama opsiyonunun yüksek olduğu üniversite çevreleri gibi orta ve düşük gelirli ailelerin ve öğrencilerin daha çok yaşadığı bölgelerde ise amorti süreleri daha düşük. Yakın zamanda konut fiyatlarının arttığı oranlarda kira rakamlarının artmaması ve pandemi sürecinin olumsuz etkisi,  amorti sürelerinin yükselmesini kaçınılmaz kılmıştır.” dedi.

Konut satışında Eskişehir’in yıldızı hangi ilçeler oldu?

Doğan, “Şirintepe, Eskibağlar, Yenibağlar ve Bahçelievler Mahalleleri arasında konumlu olan Anadolu Üniversitesi yerleşkesi, bölgeyi öğrenciler için cazibe yeri haline dönüştürdü. Öğrenci ve genç bekar nüfusun konaklama tercihlerinin bu bölgeler çevresinde olması, yatırım amaçlı konut almak isteyenleri bu bölgelere yönlendirdi. Küçük metrajdaki konutlar öğrenci ve genç nüfus tarafından, büyük metrajlı daireler ise ilçede yaşayan aileler tarafından tercih edilmektedir. Bölge, genç nüfusa hitap ettiğinden ilin en fazla kafe alanları bu bölgelerdedir.” şeklinde konuştu.

Eskişehir'in Batıkent, Aşağısöğütönü ve Zincirlikuyu Mahalleleri bölgenin yüksek gelirli kesimlerin tercihi olarak ön plana çıkıyor. Kentin Şirintepe, Eskibağlar, Yenibağlar ve Bahçelievler Mahallelerinde ise genellikle öğrenciler ve genç nüfus yaşıyor. 2021 yılının ilk çeyreğinde 1 oda 1 salon tipte olan dairelerin ortalama satış rakamları Eskişehir Eskibağlar Mahallesi’nde 4500-5500 TL/m2, Bahçelievler Mahallesi’nde 4000-4500 TL/m2, Şirintepe Mahallesi’nde 3000-3500 TL/m2 arasında farklılık gösteriyor. Bu mahalleler arasında son dönemlerde en çok  değer artışı senelik olarak yaklaşık yüzde 20-25 aralığında Eskişehir Eskibağlar Mahallesi’nde görüldü. Ancak tüm tünyayı etkisi altına alan koronavirüs etkisi ile üniversitelerin kapalı olması bölgede kira fiyatlarını aşağı çekti. Bölgede konut fiyatlarının son süreçte durağanlığı sürerken, ilerleyen süreçte üniversitelerin açılmasının belirsizliği şimdilik konut fiyatlarına yansımadı.


Hangi ilçeler gelişiyor?

Eskişehir Odunpazarı'nda talep gören bir başka bölge de Vadişehir Mahallesi. Vadişehir Mahallesinin ayrık nizamlı yapılaşmalar için daha uygun olması o alana olan talebin artmasına ve sosyal donatılı sitelerin ortaya çıkmasını sağladı. Eskişehir Odunpazarı sınırlarında yer alan organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren firmaların artması ve İmişehir Genişleme Bölgesinin faaliyete geçmesi de beyaz yakalıların bölgeye talebini oldukça artırdı. Son zamanlarda ön plana çıkan Odunpazarı Vadişehir Mahallesi’nde konut fiyatları ortalama 5000-5500 TL/m2 aralığında seyrederken, önceki senelere göre değer artışı senelik olarak yüzde 25-30 aralığında oldu.

Eskişehir'de emlak sektörünü neler bekliyor?


Geri Dön