Sektörel

Konut satışında kimlik doğrulama sistemi ilk meyvesini verdi: Sahte ilanlar tek tek siliniyor...

Gayrimenkul ve ikinci el araç satışlarında fahiş fiyatların önüne geçilmesi amacıyla uygulamaya alınan kimlik doğrulama zorunluluğu yürürlüğe girdi.

1 Kasım 2023 tarihi itibarıyla Türkiye'deki ilan siteleri ile ilgili olarak yepyeni bir dönem başladı. Yapılan düzenleme ile önüne gelen herkesin ev ve araba ilanı vermesi kısıtlandı. Artık ilan sitelerinde gayrimenkul veya otomobil için ilan verecek kullanıcıların, e-Devlet üzerinden kimlik doğrulaması yapması gerekecek.

Konut ve ikinci el araç ilanlarıyla ilgili yapılan düzenleme işe yaradı. Kimlik doğrulama zorunluluğu yürürlüğe girince sitelerde çok sayıda ilan kalduruldı. Sabah'a konuşan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, "Piyasada sahte, kayıt dışı, dolandırıcılık amaçlı ilanlar, yanıltıcı hatta bir bölgenin fiyatlarını yükseltmek için yapılan manipülatif ilanların tamamı, sahibi sıfatı ile ilan veren kişilerden kaynaklanıyordu" dedi.

Nizameddin Aşa "Sahte ilan, yanıltıcı ilan, kayıt dışı emlakçılık yapan kişilerin 'sahibiyim' diye verdiği ilanların hepsi silinmeye başladı. Son 2 günde binlerce ilan sitelerden kaldırıldı" dedi.

Öte yandan İlan sitelerini kapsayan yeni uygulama 1 Kasım'da yürürlüğe girdi. Konuyla ilgili Milliyet'e açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, yeni düzenlemenin eski ilanlarda kimlik doğrulama zorunluluğunu taşımadığını söyledi.

Yönetmeliğin ilan platformlarına yeni üye olacaklarla, mevcutta üyeliği olup yeni ilan vermek isteyen kişiler için aktif hale getirildiğini belirten Özelmacıklı, "Şu anda çeşitli portallarda ilanlar var ancak sahte ilanlar tek tek kaldırılıyor" diye ifade etti.

Belki ilanlarla alakalı kimlik doğrulamadan imtina edenlerin ilanları gelecek ay itibarıyla daha da düşüş gösterebileceğini kaydeden Özelmacıklı, "İlan sitelerinde genellikle bu ilanlar yaklaşık 1 ay süre boyunca yayınlanıyor diyebiliriz" şeklinde belirtti.

 

'SAHTE İLANLARLA İLGİLİ PROBLEMİ AZALTACAKTIR’

İlan sitelerinin kimlik doğrulama yükümlülüğünün alınması sahte ilanlarla alakalı sorunları önemli derecede azaltacağını söyleyen Özelmacıklı, kimlik doğrulama kapsamında e-Devlet üzerinden bir kimlik onayı alındığını ve ilan veren kişinin gerçekten kimliğini ispat etmesi istendiğini belirtti.

Özelmacıklı, EİDS adıyla elektronik platformlarda ilan yoluyla taşınmaz ya da araç satışı gerçekleştiren veya pazarlayanların kimlik bilgileri bu sistem üzerinden de kontrol edilmeye başlandığını kaydetti.

FİYAT HAREKETLERİNİN ÖNÜNE GEÇİLMESİ HEDEFLENİYOR

Özellikle kimliği belli olmayan üyelerin üzerinden yayınlanan aldatıcı, gerçeğe aykırı ve sahte ilanların önlenmesinin hedeflendiğini söyleyen Özelmacıklı, İlan kirliliği ile ilanlardaki bilgi kirliliğinin engellenmesi de aslında bununla beraber çeşitli spekülatif fiyat hareketlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor" şeklinde konuştu.

 

SAHTE İLAN VERENLERE CEZA VERİLECEK Mİ?

Düzenlemeye aykırı hareket edenler hakkında 6563 sayılı elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkında kanunun 12. maddesinin 1. fıkrasının D bendi uyarınca her bir aykırılık için 100 bin liraya kadar idari ceza uygulanacağı hükmü bulunuyor.

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Dava oranı yüzde 80 düştü!

Milyonlarca emekliye sosyal destek müjdesi! Bakan Işıkhan peş peşe açıkladı!