Konut satışında vergisel sorumluluk!
Gelir Vergisi Hukukuna göre, kanunda belirtilen bazı mal ve hakların belli bir süre içerisinde elden çıkarılması durumunda değer artış kazancı vergisinin ödenmesi gerekiyor. İşte konut satışında vergisel sorumluluklar...
Konut satışında vergisel sorumluluk!
Gelir Vergisi Hukukuna göre, kanunda belirtilen bazı mal ve hakların belli bir süre içerisinde elden çıkarılması durumunda değer artış kazancı vergisinin ödenmesi gerekiyor.
Değer artış vergisine tabi tutulan kazançlar:
-Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,
- Voli mahalleri ve dalyanlar,
- Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,
- Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları.
Değer artışı kazancında vergilendirilecek kazanca, "safi değer artışı" deniyor. Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 81. maddesi hükmüne göre; değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunuyor. Hasılatın ayın veya menfaat olarak sağlanan kısmının tutarı, VUK''un değerleme ile ilgili hükümlerine göre tayin olunuyor.
Maliyet bedelinin mükelleflerce tespit edilememesi halinde maliyet bedeli yerine; VUK hükümlerine göre, takdir komisyonlarınca tespit edilecek bedel, kazancı bilanço veya işletme hesabı esasına göre tespit edilen işletmelerde ise son bilançoda veya envanter kayıtlarında gösterilen değer esas alınır.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi gerçek kişilerin ödedikleri bir bedel karşılığında edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş sene içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artışı kazancı kapsamında gelir vergisine tabi tutuluyor.
Örneğin, 2010 yılında konut satın alan mal sahibinin bu konutu 2014 yılında satması durumunda değer artış kazancı vergisi ödemesi gerekiyor.
Vergi ödemeleri için beyanname verilmesi gerekiyor. Değer artış kazancı hangi beyannamesi, elde edilen değer artış kazancının safi miktarının açıklanan istisna sınırının aşması durumunda, satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar verilmesi gerekiyor.
Vergi, Kanunda belirtilen oranlar üzerinden gelir vergisi hesaplanarak, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitle ödeniyor.