Konut

Konut satışındaki açık yılın son 2 ayında kapanacak!

Eylülde ev satışı 2014’ün aynı dönemine göre yüzde 20 azalmıştı. Yıl genelinde de belirsizlik süreci dönem dönem hem yerli hem de yabancı alıcıları ‘bekle-gör’ pozisyonuna geçirdi.

SİYASİ belirsizlik, ülkedeki gerilim ortamı ve faizlerdeki artış konut satışlarının düşmesine neden olmuştu.


1 Kasım seçimleri sonrası siyasi belirsizliğin sona erdiğine dikkat çeken inşaat sektörü temsilcileri göre konut satışındaki açık yılın son 2 ayında kapanacak. Geçen yıl 1 milyon 165 bin konut satışı yapılırken, bu yılın 9 ayında yaklaşık 936 bin kişi ev sahibi oldu. Kasım ve aralık ayında çalışmalarına hız katacak inşaat şirketleri 2014’ü yakalamak ve aşmak için çalışacak. 


SENDELEDİK, DÜŞMEDİK


Seçim sonuçları ile bekleme döneminin sona erdiğini belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “İnşaat sektörü tüm olumsuzluklara rağmen 2015 yılında büyük kayıp yaşamadı. Sendeleme oldu ama düşmedik. Şimdi toparlanma başlar. Türkiye’de istikrar bekleyen yabancılarda harekete geçecektir. İnşaat şirketleri de hızla yeni projelerini satışa çıkarır” dedi. Belirsizlik döneminden en fazla etkilenen sektörün gayrimenkul sektörü olduğunu dile getiren Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik ise konut satışlarında 2014 yılındaki rakamların aşılacağını belirtti. Hem konut alıcısı hem de üretici şirketlerin hareketli bir döneme gireceğini söyleyen Çelik, “Türkiye’de 13 yıldır süren ekonomik bir model var. Şimdi durum netleşti ve 4 yıl daha seçim yok. Artık inşaatçı da sanayici de yatırım planlarına odaklanabilir” dedi. Konut talebini erteleyen vatandaşların harekete geçeceğini belirten GYODER Başkanı Aziz Torun, “Faizler düşme eğilimi gösterince alım hızlanacak. İnşaat şirketlerinin de kampanyaları ile piyasa canlanacak. 7-8 aydır tasarrufunu dövize yapanların da bu dönemde konuta yönelmesini bekliyoruz” dedi.


İNŞAATÇI NE İSTİYOR?


İnşaat sektörünün büyüme sürecinde yeni hükümetin söylemlerinin belirleyici olacağına dikkat çeken Nazmi Durbakayım, “Şimdi bakanları beyanları önemli. Biz inşaatçılar olarak kentsel dönüşüm yasasında düzenleme, yabancıya mülk satışında teşvik, imar yönetmeliğinde değişiklik ve harçlarda iyileştirme bekliyoruz” dedi. Ömer Faruk Çelik ise yeni hükümetten beklentilerini şöyle açıkladı: “Artık hükümet lütfen sektör temsilcilerini dinlesin. Bir tek inşaat değil, tüm sektörlerden bahsediyorum. Türkiye büyüyecekse özel sektörle büyüyecek. Öyleyse sivil toplum kuruluşları ile istişare edilmeli. Ankara’da oturan birinin yaptığı düzenlemelerde neler yaşandığını gördük.” İnşaat sektörünün önünün açık olduğunu belirten İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu ”Yeni hükümetimizden de talebimiz, İnşaat ve Müteahhitlik Hizmet Yasası’nı bir an önce meclisimizden çıkartarak sektördeki başıboşluğa dur demesi olacaktır. Yine sektörümüzün başlıca sorunları olan İmar Kanunu, Kentsel Dönüşüm Kanunu, Yerel Yönetimler Kanunu, Yapı Denetim Kanunu ve sektördeki diğer vergi uygulamaları kanunları; sektörün ihtiyaçlarına göre gerçekçi, adil ve birbirini tamamlayıcı şekilde revize edilmelidir” diye konuştu.


Hürriyet