Sektörel

Konut satışları 3 itici gücün etkisiyle canlandı!

Konut satışlar üç itici gücün etkisiyle anlandı. Devlet teşviki ile kredi oranını yüzde 0.69’a kadar düşüren Yeni Evim kampanyası inşaat sektörüne soluk olurken, döviz yatırımından kazananlar da karını yönlendirecek uygun limanlar aramaya başladı. Piyasada kredi oranlarının daha da artarak konut almanın zorlaşacağı beklentisi canlılığını hala korurken, söz konusu kampanya kapsamında yüzde 0

Devletin sektörü canlandırmak için başlatmış olduğu Yeni Evim kampanyası inşaat sektörüne de soluk oldu. Piyasada kredi oranlarının daha da artarak konut almanın zorlaşacağı beklentisi canlılığını hala korurken, söz konusu kampanya kapsamında yüzde 0.69 ve 0.79 düşük oranların uygulandığı konutlara talep yüksek. Bir daha böyle uygun kredi oranları bulunamayacağını görenlerin konut arayışını hızlandırdığını dile getiren Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, söz konusu bu dönemde konut satışlarının üç güçlü etkinin altında olduğunu dile getirdi.

Emrullah Yedikardeş yaptığı açıklamada  son dönemlerde ciddi prim yapan döviz tasarrufundan kazananların da uygun yatırım limanı aradığını, bir taraftan da artacak olan asgari ücret zammı ve enflasyon sebebiyle önce maliyetlerin ardından konut fiyatlarının artacağı beklentisinin tasarrufları sektöre çekmeye başladığını belirtti.

Yeni Evim kampanya konutlarında sıra var

Verilen detaylara göre, Mayıs ayında yeniden yükselen konut satışlarının devlet teşvikli Yeni Evim kampanyasının etkisini gösterdiğini kaydeden Emrullah Yedikardeş “Sektörde neredeyse dibe vurmuş olan satışlar 2023 yılının Mayıs ayı ile toparlandı. Biz bu eğilimi, kampanya kapsamında satışa sunduğumuz Karmar Sakura konutlarında bizzat gözlemledik. Kısa vadede yüzde 0.69 ve yüzde 0.79 gibi kredi oranlarının bulunamayacağını bilenler kampanya dahilindeki konutlar için sıraya girdiler. Bankalar normalde konut kredi taleplerini karşılamakta isteksizler ama kampanyaya destekleri deva ediyor. Ayrıca bizim de birçok satışımız bu şekilde gerçekleşti, birçok satışımız da banka sürecinde” dedi.

Dövizde kar satışları gayrimenkule alım olarak yansıyacak

Emrullah Yedikardeş yaptığı açıklamada enflasyonu körükleyen döviz kurlarındaki yükselişin bir açıdan gayrimenkul sektörüne olumlu yansımaya başladığına da değindi. Emrullah Yedikardeş açıklamasında “Normalde dövizin bu kadar yükselmesi rahatsız edici fakat bir gerçek de var ki zamanında dövize yatırım yapmış olanlar için kazançlı bir dönem. Döviz kurunun daha ne kadar yükseleceğinin garantisi yok. Bu sebeple kar satışı yapıp, döviz kazancını değerlendirecekleri uygun limanı arıyorlar. Dövizde kar satışlarının gayrimenkul sektörüne alım şeklinde yansıyacağını düşünüyoruz ki gerçekten de son 10 gündür dövizini bozdurup yüksek peşinatla konut almak isteyenlere de satış yaptık. Projenin tamamlanma aşamasına gelmiş olması, kira getirisi bekleyenlere de cazip geliyor. Ayrıca yine döviz yatırımcıları, projemizin ticari birimleriyle de yakından ilgileniyor” diye konuştu.

Karmar Sakura ofisi hareketli

Karmar tarafından İstanbul Avrupa Yakası Bağcılar’da Basın Ekspres Yolu’nda inşa edilen ve bu sene sonu tamamlanması planlanan Karmar Sakura projesi, Yeni Evim kampanyasına dahil oldu. Basın Ekspres Yolu’nun tek aile sitesi olan Karmar Sakura, 180 ay vade ve 0.69’dan başlayan kredi faiz oranları ile konut hayali kuranların da yüzünü güldürdü. 2018 deprem yönetmeliği başta olmak üzere yasa ve mevzuata uygun, afet güvenliği sağlanmış evler sunan Karmar Sakura, 241 konut ve 57 ticari üniteden meydana geliyor.

Milli Emlak İstanbul'da 6 adet konut, 1 ahşar ev ve karakolu satıyor! Megakentte gayrimenkul sahibi olabilirsiniz!

DenizKoru Sarıyer ön satışta! Yeni proje! 

Konut satışları yüzde 7,7 azaldı! 2023 Mayıs'ta 113 bin 276 konut satıldı!