Konut satışları düşse de talep devam ediyor!
Türkiye'de ciddi bir barınma krizi yaşanırken son zamanlarda sık sık gündeme gelen maliyet artışları ve kredi faiz oranlarının yükselmesiyle ipotekli konut satışları yüzde 49 geriledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), merakla beklenen 2024 yılı mart ayı konut satış istatistiklerini dün sabah resmen açıkladı. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre ülke genelinde konut satışları Mart'ta bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 0,1 azaldı ve 105 bin 394 şeklinde oldu. Konut satışları ocak-mart döneminde bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 1,3 azalış göstererek 279 bin 604 şeklinde gerçekleşti. Açıklanan rakamlara göre ülke genelinde ipotekli konut satışları Mart'ta bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 49 azaldı ve 12 bin 880 şeklinde oldu. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satışların payı yüzde 12,2 şeklinde gerçekleşti. Ocak-mart döneminde yapılan ipotekli konut satışları da bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 53 azalış göstererek, 27 bin 622 şeklinde oldu. İlk el konut satış sayısı, yüzde 4,6 artarken, 2. el konut satışları yüzde 2,2 azalış gösterdi ve 70 bin 995 oldu. Yabancılara gerçekleştirilen konut satışları martta yüzde 47,9 azaldı ve 1778 oldu.
Birgün'de yer alan habere göre verilerle ilgili önemli açıklamalar yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, ipotekli satışlardaki düşüşe değinerek, dar gelirli, ücretli veya memurların konut edilmelerinin en temel yolunun krediden geçtiğini, fakat yüksek faizler sebebiyle çalışanların, emeği ile geçinenlerin bankaların önünden dahi geçemediğini dile getirdi.
YENİ BİR ZİHNİYET
Şehir plancısı Buğra Gökce de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada konut satışları düşüş gösterse de konut talebinin sürdüğünü fakat vatandaşların yeterli geliri olmadığı ya da kredi bedeli yüksek olduğu için konut almakta zorlandığını dile getirdi.
Buğra Gökce açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Konut hakkı Anayasa’da yerini alan temel bir haktır. Söz konusu bu hakkın korunması ve yurttaşlarımızın konut erişiminin güvence altına alınması amacıyla tüm Türkiye’de çeşitli tiplerde sosyal konut üretilmesi ihtiyacı sürüyor. Sosyal konutların dışında özellikle öğrencilerin nitelikli ve yurt ihtiyacı da sürüyor. Bu şartlarda yabancılara konut satışı uygulamasının da durdurulması ve konut piyasası dengesini bulana kadar yabancılara konut satışının askıya alınması temel bir ihtiyaçtır. Son söz:
Ülkemizde çok ağır bir konut krizi yaşatan uygulamalarla konut krizi çözülemez. Yeni uygulamalar ve yeni bir zihniyet gerekli!” görüşünü dile getirdi.
SGK açıkladı! Şubat dönemi prim borcu ödeme tarihi uzatıldı...
Prof. Dr. Naci Görür, Tokat depreminden sonra açıklama yaptı! Artık harekete geçilmesi lazım...