17 / 09 / 2024

Konut satışları yukarı yönlü hareket trendine girdi! 2025 yılında konut piyasasını neler bekliyor?

Konut satışları yukarı yönlü hareket trendine girdi! 2025 yılında konut piyasasını neler bekliyor?

TÜİK Ağustos ayı konut satış istatistiklerini bu sabah açıkladı. Kritik verilerin ardından inşaat sektörü temsilcileri TÜİK Ağustos ayı konut satışlarını değerlendirdi. İşte ayrıntılar... 




TÜİK Ağustos 2024 Konut Satış İstatistikleri’nden yola çıkan inşaat ve gayrimenkul sektörü temsilcileri konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Konut satışları yukarı yönlü hareket trendine girdi”

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı: Tamer Özyurt ''Konut satış rakamlarının yukarı yönlü hareketi yılın ikinci yarısı itibariyle başlamış bulunuyor.

Uzun zamandır ilk defa konut satışları yukarı yönlü hareket etmeye başladı. Bir önceki ay satışlar yüzde 16,0 artış gösterdi, şimdi de ağustos ayı rakamlarında yüzde 9,9’luk bir artış olduğunu gördük. Yine bu ay da ilk el ve ikinci el konut satışlarında yükseliş görüyoruz.

Konut satışları yukarı yönlü hareket trendine girdi! 2025 yılında konut piyasasını neler bekliyor?

Buna karşın ipotekli konut satışlarında ve yabancıya satışta azalış hala devam ediyor. Konut fiyatlarındaki yüksek artışın bir süredir stabil hale gelmesi, elinde parası olan kesimi harekete geçirdi.

Ancak bu artışın daha geniş kesimler yayılması için fiyatların artış trendine girmemesi ve kredi faizlerinin makul bir seviyeye çekilerek ödeme kolaylıklarının sağlanması gerekiyor.

“Fiyatların artması ihtimaline karşın bir kesim harekete geçti”

Bahaş Holding CEO’su, Abdüssamet Bahadır : TÜİK verilerine baktığımızda artan maliyetlere, olumsuz ekonomik şartlara ve arzın talebi karşılayamama durumuna rağmen satış rakamlarının yukarı yönlü bir hareket kazanmaya
başladığını görüyoruz. Konuta talep hala çok güçlü.

Konut satışları yukarı yönlü hareket trendine girdi! 2025 yılında konut piyasasını neler bekliyor?

Ancak kredili satışlarda faiz oranlarının çok yüksek olması nedeniyle bir süre daha olumlu bir sonuç göremeyiz. Buna karşın rakamlara bakınca özellikle elinde birikimi olan kesim için alternatif yatırım araçlarından beklentilerin eskisi kadar olmadığını gösteriyor.

Konut fiyatlarındaki yükselişin durağan hale gelmesi bir kesim için yatırıma teşvik oldu. Muhtemelen olası fiyat artışlarından etkilenmemek adına harekete geçtiler. Çünkü faizler düşmeye, sektör hareketlenmeye başlayınca konut fiyatlarıda artmaya başlayacaktır.

“Gayrimenkulde yukarı yönlü hareket başladı”

Albayrak Beton Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Albayrak  TÜİK konut satış istatistiklerine bakınca Türkiye genelinde konut satışlarının ağustos ayında geçtiğimiz yılın ağustos ayına göre yüzde 9,9 artarak 134 bin 155 seviyesine geldiğini görüyoruz. Rakamlar iki aydır sektörün yüzünü güldürüyor.

Uzun zamandan sonra temmuz rakamlarında yükseliş görmüştük. Şimdi ağustos ayında da yükselişin devam ettiğini görüyoruz. Sonbaharla beraber sektörümüz hareketli günlere başlangıç yaptı diye düşünmek istiyor ve bu durumun sürdürülebilir olmasını umuyoruz. Artan maliyetlere, olumsuz ekonomik şartlara ve arzın talebi karşılayamama şartlarında bile satışlar yukarı yönlü hareket etmesi konut ihtiyacını da ortaya koyuyor.

“2025 yılında konut satışları tekrardan iyileşebilir”

Beyaz Group İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Beyaz  Konut satışlarında geçen ay başlayan yukarı yönlü hareketin bu ay da devam ettiğini gördük. Uzun zamandır özlediğimiz bir seyir. Özellikle şu anki ekonomik konjonktür, faizlerin yüksek olması dolayısıyla krediye erişilememesi konut satışlarını ve konut sahibi olmayı zorlu hale getiriyor. Bu da stok yaratıyor.

Konut satışları yukarı yönlü hareket trendine girdi! 2025 yılında konut piyasasını neler bekliyor? 

Ancak maliyetlerin düşmesi söz konusu olursa ya da en azından daha fazla artış olmazsa o zaman yeni üretilen binaların da maliyetleri belli bir noktada kalır. Böylece yeni konutların satış fiyatları stabil kalarak daha fazla yükselmez.

Bu da direkt olarak konut satışlarını arttırır. Eğer enflasyon düşer ve kredi faizlerinde bir düşüş olursa 2025 yılında konut satışları tekrardan iyileşebilir ama burada bankaların düşük faizli kampanyalar yapması gerekiyor.

“Artış, sonraki aylarda da devam edecektir”

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık  TÜİK verilerine baktığımızda Türkiye genelinde konut satışlarının yıllık yüzde 9,9 artarak 134 bin 155 olduğunu görüyoruz. Konut satışları sekiz aylık dönemde ise yüzde 1,1 artışla 806 bin 317 olarak gerçekleşmiş durumda.

 Konut satışları yukarı yönlü hareket trendine girdi! 2025 yılında konut piyasasını neler bekliyor?

Bu rakamlar istediğimiz oranda olmasa da iki aydır konut satışlarının yukarı doğru ivmelenmesi çok sevindirici. 2024 yılının ikinci yarısında konut satışlarının artmaya başladığını söyleyebiliriz. Eylülde ve bundan sonra da bu artışın devam edeceğini tahmin ediyoruz. Hele de konut kredi faiz oranlarında bir düşüş gerçekleşir ve krediye ulaşım mümkün olursa o zaman konut sektörünün yeniden güzel günlerine kavuşacağını söyleyebiliriz.'' ifadesini kullandı.

İstanbul'da kiralık konut fiyatları yüzde 9 arttı!

Konut fiyatları iki ayda yüzde 14 geriledi! Gayrimenkul Değerleme uzmanı soruyor: Toparlanma sinyali olabilir mi?

 


Geri Dön