Sektörel

Konut satışlarında durgunluk yaşanırken, kira bedellerindeki artış sürüyor!

İnşaat sektörü tarihinin en sıkıntılı günlerini yaşarken, son günlerde sık sık gündeme gelen kredi faizlerinin yüksek olması nedeniyle daire satışlarında durgunluk yaşanırken, kira fiyatlarında ise artış devam ediyor.

İnşaat sektörü tarihinin en sıkıntılı günlerini yaşarken, son günlerde gündemden düşmeyen kredi faizlerinin yüksek olması nedeniyle daire satışlarında durgunluk yaşanırken, kira fiyatlarında ise artış sürüyor. 

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada artık durumun sürdürülebilir olmaktan çıktığını dile getirerek, “Yüksek faizler sebebiyle müteahhit daire satamıyor. Sektörde iflaslar var, fakat önlem alınmazsa daha çok iflas haberleri alacağız” ifadelerini kullandı.

KONUT YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKTI

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada konut kredi faizlerinin yüksek olması nedeniyle daire satışlarında durgunluk yaşandığını dile getiren Burkay Güçyetmez, insanların paralarını konuta değilde faize yatırdığını dile getirdi. Açıklamasında konutun yüksek faizler sebebiyle yatırım aracı olmaktan çıktığını kaydeden Güçyetmez, “İnsanlar enflasyona karşı parasını bankaya koymayı tercih ediyor. Faizler düşmeli ki insanlar inşaata, konut yatırımına dönsün. Sektör iç açıcı görünmüyor, hiç böyle bir dönem görmedik. Eskilere de soruyoruz, onlar da aynı fikirde” diye konuştu.


ALIM GÜCÜ YOK

Gaziantep27’den Merve Kınacılar Erbekte açıklamasında inşaat sektöründe ciddi sıkıntılar yaşanırken, Organize Sanayinin de sıkıntılı olduğunu kaydeden Güçyetmez şöyle konuştu: ”Üretimin olmadığı yerde iyileşme beklemek hayaldir. Faizleri yükselterek, üretimi durdurarak ekonomi düzelmez. İnşaat sektörünün de hareketlenmesi gerekir ki, alt sektörlerde hareketlensin, işçi, emekçi iş çalışsın. Şu anda inşaat sektöründe büyük bir durgunluk var, böyle sürerse iflas haberlerini sık sık almaya başlarız. Müteahhitler ellerindeki mevcut konutları satamıyor. Müteahhitler yüksek fiyat istiyor değil alım gücü yok.”

KONUT FİYATLARI YERİNDE SAYIYOR

Artık çalışan karı kocanın bile konut sahibi olmasının mümkün olmadığını söyleyen Güçyetmez, bunun da kira fiyatlarına yansıdığını dile getirdi. Güçyetmez açıklamasında “Faizler hem yüksek hem de artık bankalar belli oranda konut kredisi veriyor. Eskisi gibi değil. Bahar yaz dönemi inşaat sektörünün pik yaptığı dönemlerdi, okullar açılmadan insanlar ev alırdı. Yerinde dönüşüm kararı da çıktı, bu bile sektörü ateşlemeye yeterdi fakat  5-6 aydır konut fiyatları yerinde seyretmesine rağmen satış yok gibi. İnsanların alım gücü düştü. İnsanların konut sahibi olmasının önünü açacak bazı önlemler alınmalı. sektör kötü durumda” dedi.

MEMURLAR GELMEK İSTEMİYOR

Konut satışlarında yaşanan durgunluğun kira fiyatlarına artış olarak yansıdığını, geçen yıla oranla kira fiyatlarında yüzde 60-70 oranında artışlar olduğunu kaydeden Güçyetmez şunları dile getirdi: ”Durum sürdürülebilir olmaktan çıktı. Kira bedelleri nereye kadar artacak? 50 bin TL mİ olacak? Yüksek kiralar sebebiyle Gaziantep’e öğretmen, doktor, savcı, memurlar gelmek istemiyor. Üstelik depremden sonra insanlar zaten moralsiz, asrın felaketinin psikolojik ve sosyolojik etkileri devam ediyor.  Buna bir de ekonomik sıkıntılar eklendiği zaman toplumda intihar vakaları, şiddet ve cinnet olayları artış göstermeye başladı. Barınma sorunu önemli, temel ihtiyaç. İnşaat sektöründe sıkıntı bu şekilde giderse işsizlik daha da artacak, müteahhitlerin iflas haberleri peş peşe gelecektir. Bir an önce sektörü canlandıracak önlemler alınmalı” dedi.

 

Son bir senede kiralar yüzde 121, konut masrafları yüzde 100 arttı!

Yılın ilk 8 ayında en fazla konkordato geçici mühlet kararı inşaat sektöründe!

Gayrimenkul uzmanı Ahmet Büyükduman: TÜFE yüzde 52, kira enflasyonu yüzde 121!