14 / 05 / 2024

Konut satışlarında en büyük hareketlilik Güneydoğu'da

Konut satışlarında en büyük hareketlilik Güneydoğu'da

Küresel krizin etkisiyle konut fiyatlarının düşmesi, yastık altında parası olan vatandaşın işine yaradı



Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre 2009 yılı ikinci döneminde konut satışlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 72,2 oranında artış meydana geldi. Satışlarının en fazla arttığı iller arasında ise Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt yer aldı. Bu bölgedeki konut satışları yüzde 173,93 oldu.

En yüksek artış gösteren diğer iller ise yüzde 147,16 ile Gaziantep, Adıyaman, Kilis oldu. Bu illeri yüzde 128,9 ile Kars, Ağrı, Iğdır ve Ardahan izledi. Daha sonra yüzde 104,03 ile Konya ve Karaman gelirken, Kocaeli, Düzce, Sakarya, Bolu ve Yalova'da satışlar yüzde 102,06 arttı.

Türkiye'nin en büyük ili İstanbul'da ise konut satışları yüzde 100,77 artış gösterdi. 2009 yılı ikinci çeyreğinde konut satışlarında, bir önceki yılın aynı dönemine göre azalış gösteren bir bölge bulunmuyor.

Yılın ikinci üç aylık döneminde Türkiye genelinde toplam 194 bin 743 adet konut satıldı.

Öte yandan emlakçılar, konut kredisi faizlerinin düşmesiyle birlikte satışlarda büyük bir canlılık bekliyor. Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Genel Başkanı Hacı Ali Taylan, özellikle Ramazan Bayramı'ndan sonra emlak piyasasında ciddi anlamda hareketlilik yaşanacağını söyledi.

Taylan, konut kredisi faizlerinin düşmesini son derece olumlu bulduklarını ve çok gecikmiş bir karar olarak gördüklerini belirtti. Hacı Ali Taylan, düşen faizlerle birlikte Türkiye'de ilk kez mortgage sistemine yaklaşıldığını aktardı. Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) Emlak Kurulu Başkanı Salim Taşçı da "Bankaların yaptığı faiz indirimleriyle sağlanan bu can suyu, sektöre eylül ve ekim aylarında ivme kazandırır, hareketlendirir." açıklamasını yaptı.
Zaman


Geri Dön