Sektörel

Konut satışlarında Rus rekoru!

Konut satışında yıllık gerileme 5 aydır devam ederken, yabancıya satışta da zirve görüldü. Ocak-kasım döneminde yabancılar Türkiye’den 61 bini aşkın konut satın alırken, Ruslar, geçen ay 2 bin 575 konut alarak aylık bazda da rekora imza attı.Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, Türkiye genelinde konut satışları Kasım'da bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 34

Günden güne artan fiyatlar, kredi imkanlarının sınırlandırılması ve yeni kampanya beklentisi konut satışlarının da düşmesine neden oldu. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, Türkiye genelinde konut satışları Kasım'da bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 34.1 azaldı ve 117 bin 806 şeklinde oldu ve böylelikle de yıllık gerileme serisi 5. ayına girdi.

Açıklanan resmi rakamlara göre, konut satışları ocak-kasım döneminde bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 1 artış göstererek, 1 milyon 277 bin 659 şeklimde gerçekleşti. Yabancıya satışta da kasım ayında gerileme olsa da 11 ay toplamında rekor kırıldı. Ocak-kasım döneminde yabancıya Konut Satışı yüzde 20.4 arttı ve 61 bin 104 şeklinde oldu ve geçmiş senelerin 12 aylık toplam satış rakamları da aşılacak tüm zamanların zirvesi görüldü.

RUSLAR İLK SIRADA YER ALIYOR

Yine açıklanan resmi rakamlara göre, yabancıya konut satışında İran ve Irak ilk sırada bulunurken, tablo bu sene nisan ayında değişti. Nisan ayında zirveye yerleşen Ruslar yerini hala koruyor. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, geçen sene Kasım ayında Türkiye’den toplamda 836 konut alan Ruslar bu sene yüzde 208 artışla toplamda 2 bin 575 konut aldı. 

Açıklanan bu rakam bir ülke vatandaşına yapılan aylık en yüksek satış olmasıyla da dikkat çekti. Kasım'da yabancıya satış toplam 6 bin 83 şeklinde olurken, Rusların payı yüzde 42’ye kadar yükseldi. Ocak-kasım döneminde de Ruslar 13 bin 909 konutun sahibi oldu. 11 aylık dönemde Rusları 7 bin 548 konutla İran, 5 bin 896 konut ile Irak vatandaşları takip etti. Yine verilen detaylara göre, savaşın etkisiyle Ukraynalılara satış da arttı. Geçen sene Türkiye’den toplam bin 246 konut alan Ukrayna vatandaşları, bu senenin 11 ayında 2 bin 268 adet alım yaptı.

İSTANBUL VE ANTALYA ÖNE ÇIKTI

Peki konut satışlarında hangi iller öne çıktı? Resmi olarak açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 11 ayda yabancılar mega kent İstanbul’dan 22 bin 985, Antalya’dan 19 bin 395, Mersin’den 3 bin 653, Ankara’dan 2 bin 564, Bursa’da bin 837 konut aldı. Kasım ayı özelinde de Rusların etkisi ile en çok alım gerçekleştirilen şehir 2 bin 616 konut ile Antalya oldu. Böylelikle yabancıya satışta Antalya’nın payı yüzde 43’e yükseldi. Söz konusu bu ilgi emlak piyasasında da olumsuz etkiler yarattı. Konut fiyatları ve kiralar hızla artarken, yabancı emlakçı sorunu da doğdu. Sektör temsilcilerinin aktardığı detayoalra göre Antalya’da, Rus ve Ukraynalı emlakçı sayısı mesleki belgeli çalışan yerli emlakçı sayısının üzerine çıktı.

YENİ KONUT KAMPANYASI BEKLENİYOR

Yine verilen detaylara göre, dar gelirli vatandaşlar için sosyal konut hamlesi başlatan hükümet, orta gelirli için de yeni bir kampanya hazırlığında. Söz konusu bu kampanyada gelire göre farklı faiz oranlarının uygulanması, peşinatın düşürülmesi ve vadenin uzatılması bekleniyor. Son dönemlerde konut almayı planlayanlar kampanyadan yararlanmak için bekliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ortak olarak çalıştığı kampanyada son aşamaya gelindiği belirtildi.

İstanbul'da konut metrekare fiyatı 24 bin 534 TL oldu! Konut fiyatları 2023'te düşecek mi?

2022 Kasım'da 117 bin 806 konut satıldı! Konut satışlarında yüzde 34.1'lik düşüş!

O ilde yabancıya konut satışına karşı imza kampanyası başlatıldı!