07 / 05 / 2024

Konut satışlarında sektörel birliktelik!

Konut satışlarında sektörel birliktelik!

Aveb Proje ve Danışmanlık Kurucu Ortaklarından olan Adem Kahriman, konut satışlarında sektörel birlikteliğin öneminden bahsetti. İşte o haber...



Konut sektörü birçok sektörle bağlı olmasının yanında Türkiye’nin en büyük lokomotif sektörlerinden biridir. Ülkede ve dünyada yaşanan herhangi bir problemden olumsuz etkilenen bu sektör kendisiyle beraber birçok alt sektörü ve ekonomiyi olumsuz yönde etkilemektedir.


Konut geliştiricileri ekonominin iyi ve olağan gitmesi durumunda fiyat politikalarını ve ödeme koşullarını sadece kendi projelerine ve bölgelerine göre uygulamaktadırlar. Ekonominin kötü gittiği dönemlerde inşaat sektöründe satışları arttırmak ve kötü giden gidişatı değiştirmek için birliktelikler yapılmaktadır.


Tüketicinin ödeme planı olarak en çok tercih ettiği ve konut satışının en çok yapıldığı ödeme biçimi banka kredili satışlardır. Ülkemizde konut kredisi faiz oranlarının yüksek olduğu dönemlerde konut satışları olumsuz yönde etkilenmektedir. Bankalarında böyle dönemlerde kredi faiz oranlarını düşürerek konut sektörünü desteklemeleri gerekmektedir.


15 Temmuz darbe girişiminden sonra Emlak Konut ve GYODER önderliğinde başlatılan 240 ay kredi veya 60 ay sıfır faiz uygulamaları gibi uygulamalarla birlikte elde edilen satış başarısı buna en iyi örnektir. Piyasalarının olumlu olduğu dönemlerde de firmaların birleşip tüketiciyi destekleyecek bu tarzda kampanyalar yapması durumunda arz fazlasının oluşmayacağını düşünüyorum.



Geri Dön