Sektörel

Konut satışlarında sözleşmeden dönme cezası artmalı!

GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, tüketiciye uygulanan ‘sözleşmeden dönme’ cezasının 12 ay ve sonrası için yüzde 10’a çıkarılması gerektiğini söyledi. 

Ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı bulunuyor. GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, tüketiciye uygulanan ‘sözleşmeden dönme’ cezasının 12 ay ve sonrası için yüzde 10’a çıkarılması gerektiğini ifade etti. 


Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre; Feyzullah Yetgin, konut tesliminde de süre sınırının 48 ay olmasını önerdi.

 
Sözleşmeden dönme cezasında belirlenen oranın yüzde 2 seviyesinden yapılacak yasal değişiklikle 12 ay ve sonrası için yüzde 10 mertebelerine çıkarılması gerektiğini belirten Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin “Sektörün sağlıklı gelişimi adına önemli bir adım olur” dedi.


6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a atıfta bulunan Yetgin, uzun bir süreyi kapsayan sözleşmeden dönme hakkı imalat yapmış olan yatırımcıları zor durumda bıraktığını vurguladı. 


Alıcının satın aldığı bağımsız bölümün prim yapması durumunda bu kazançtan faydalandığını ancak genel ekonomik nedenlerle olsa da teslim tarihine kadar bir kazanç elde edememesi halinde çok küçük bir maliyete katlanarak sözleşmeden dönebildiğini ifade eden GYODER Başkanı Yetgin, şunları kaydetti: İşin bir diğer yönü de bu hakkın yaygın olarak ve teslim tarihine kadar uzun bir dönemi kapsayacak şekilde kullanılması, işin bitirilmesini de akamete uğratabileceğinden projeden konut satın alan ve ödemelerini düzenli olarak yapan diğer alıcıların da mağdur olmasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle sözleşmeden dönmenin sonuçlarının ağırlaştırılması, yalnız yüklenici satıcının değil, borcunu düzenli olarak ödeyenlerin haklarını korumak açısından da zorunludur. Ayrıca, yatırımcıların ekonomik göstergelerdeki zayıflama dönemlerinde diğer tüm tarafların da yaşadığı sıkıntıların üzerine bir de bu yükü tek taraflı olarak yüklenmesinin haksız bir uygulama olacağını düşünüyoruz.

 

TESLİMDE 48 AY TALEBİ

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 44’üncü ve Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelik’te, “devir veya teslim süresi 36 ayı geçemez” hükmünün yer aldığını hatırlatan Feyzullah Yetgin “Ancak yüksek katlı projelerde günümüz mühendisliği ile 36 ay içerisinde projenin tamamlanması mümkün olmuyor. Kısıtlı zamanlarda yapılan imalatlar sebebiyle iş sağlığı ve güvenliği konusunda zafiyetler meydana geliyor. Konutun 36 ay içerisinde devir veya teslim edilmesi zorunluluğu ile ilgili önerimiz; belirli kat ve/veya inşaat alanı olan yapılar için derecelendirme yapılarak 36 aydan 48 aya uzanan bir teslim süresinin öngörülmesi” şeklinde konuştu.