Sektörel

Konut satışlarında teslimler gecikmeyecek! Yeni düzenleme geliyor!

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda kabul edildiği açıklandı.  Taksitle satış sözleşmeleri kapsamında tüketicinin kalan borcunun hepsinin ifasının istenmesi için kanundaki diğer koşullara ek olarak kalan borç yerine sözleşmede bulunan tutar göz önüne alınacak

AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen'in ve AK Parti milletvekillerinin imzasına sahip olan teklifle, taksitle satış sözleşmeleri kapsamında temerrüt durumunda kalan borcun hepsinin peşin kılınmasıyla ilgili şartlarda, Türk Borçlar Kanunu ile uyumlu olacak ve tüketicilerin lehine olacak şekilde düzenleme yapılacak ve değiştirilecek. Taksitle satış sözleşmeleri kapsamında tüketicinin kalan borcunun hepsinin ifasının istenmesi için kanundaki diğer koşullara ek olarak kalan borç yerine sözleşmede bulunan tutar göz önüne alınacak. 

Peki Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi neler içeriyor? İşte ayrıntılar...

Tüketici kredileri kapsamında kredi borcunun hepsinin erken ödenmesi durumunda bildirim aranmadan cayma hakkı hükümlerinin uygulamaya alınacağı belirtildi. Bu şekilde tüketicilerin, ödeme yaptıkları ücret ve masrafların iadesiyle kredi sebebiyle katlandıkları maliyetin azaltılması planlanıyor.

Kredi kartı ve kredili mevduat hesabı gibi süreli olmayan tüketici kredileri kapsamında faizlerde tüketicilerin lehine olacak değişimlerin hemen hayata geçirilebilmesi amacıyla düzenleme gerçekleştirilecek. Bu çerçevede faizdeki indirimin, tüketici lehine olması sebebiyle yürürlüğe alınması için 30 gün önceden bildirimde bulunulması koşulu kaldırılacak. Bu koşulda sadece faiz oranı yükseltimini kapsayacak şekilde değişikliğe gidilecek. 

- Yan ürün ve hizmetlerin kredi kullanım şartı olarak sunulmasına sınırlama

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'undaki tüketici kredilerinde sigorta yaptırılmasına ilişkin yer alan maddede de "Sigorta, yan finansal ürün ve hizmet sunumu" başlığıyla tekrar düzenleme yapılacak. Bu çerçevede tüketicinin yazılı ya da kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla açık isteği bulunmadan kredi bağlantılı sigortaya izin verilmeyecek. Kredi sağlayan, kredi bağlantılı sigortayı kapsamayan bir sözleşmeyi de tüketiciye teklif etmek şartıyla kredi bağlantılı sigorta yaptırılmasını kapsayan bir kredi sözleşmesini tüketiciye sağlayabilecek.

Tüketici tarafından istenen sigorta şirketinden sunulan teminat, kredi sunan tarafından kabul edilecek. Kredi bağlantılı olan sigortanın, kredi borcunun geri ödenme teminatını sağlamak için meblağ sigortalarında kalan bor çmiktarıyla ve vadesiyle uyum göstermesi gerekli tutulacak.

Tüketici kredisi sözleşmesi, krediye ilişkin olanlar dışında yan finansal ürün ve hizmetlerin satın alınması koşuluna bağlı olmayacak.

Konut kredilerinde sigortasız kredi seçeneği imkanı geliyor!

Konut satışlarına yeni düzenleme! Ön ödemeli satışlarda teslimler gecikmeyecek!

Konut sektörünün 2021 yılı 4. çeyrek karnesi!