26 / 06 / 2024

Konut satışlarındaki düşüş, büyük vergi kaybına neden oluyor. Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım!

Konut satışlarındaki düşüş, büyük vergi kaybına neden oluyor. Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan rakamlara göre Türkiye genelinde konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,8 azaldı ve 75 bin 569 oldu. Yatırım Danışmanı Cihat Çicek, kredisizlik nedeniyle azalan konut satışlarının vergi kaybına neden olduğunu söyledi.



Konut sektöründeki daralma devam ediyor. Konut satışları düşerken, fiyatlardaki artış sürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan rakamlara göre Türkiye genelinde konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,8 azaldı ve 75 bin 569 oldu. Konut satış sayısının en fazla olduğu şehirler sırasıyla 12 bin 406 ile İstanbul, 6 bin 272 ile  Ankara   ve 4 bin 427 ile Antalya olurken, en az olduğu iller sırasıyla 18 ile Ardahan, 35 ile Hakkari ve 49 ile Tunceli olarak açıklandı.

Konut satışlarının azalması nedeniyle mobilya, beyaz eşya gibi sektörlerin de olumsuz etkilendiğini ve  devletin vergi kaybının büyüdüğünü söyleyen Yatırım Danışmanı Cihat Çicek, https://x.com/turc35 X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “ Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım” dedi.

İŞTE O PAYLAŞIM VE GELEN YORUMLAR

Türkiye’de Ortalama daire 5 milyondan yıllık sadece 100 bin konutun  eksik satışı yüzde 4 alıcı satıcı vergisi kaybı 20 milyar TL. Bunun içinde diğer harç kayıpları, emlak komisyon vergi kayıpları, alınacak evlere yapılacak tamir bakım dekorasyon ve beyaz eşya mobilya satışları gelir vergi kaynağı ve KDV ÖTV vergileri gibi tüm gelirler engellenmiş oluyor.  Bankacılıkta oluşacak karlar ve vergilerde ayrıca kayıp.

Aynı sorun araç satışlarında uygulanan kredisiz ortam dolayısı ile devletin muazzam vergi kayıpları oluşuyor.

Bütçede personel servisi yerine toplu taşıma bileti gibi dandik  tasarruf tedbir tarafını konuşanlar, gelir vergisi tarafında onların kaç katı kayba sebep olduklarının umarım farkındadır.

Sıkılaşma sonucu oluşacak genel ciro ve dolayısı ile tüm sektörlerdeki doğrudan ve dolaylı vergi kaybının hesabını sunarlarsa mutlu oluruz.

Dimyata pirinç e giderken, evdeki bulgurdan olmak nedir?

Konut fiyatları yüzde 52 arttı!

Konut satışları yüzde 11,8 azaldı! 2024 Nisan'da 75 bin 569 konut satıldı!

Kuyumcu altın fiyatları canlı! Ata altın kaç TL? Külçe altın ne kadar oldu? 17 Mayıs 2024 altın fiyatları


Geri Dön