Konut

Konut satışlarındaki düşüş normal mi?

Eylül ayında Türkiye’de konut satışlarının, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20 civarında düşüşle 92 bin 483 olarak gerçekleştiği bildirildi.

TÜİK verileri, eylül satışlarının, ağustos ayı rakamlarına göre de yüzde 17.7’lik azalmaya işaret ettiğini gösterirken, sektörün önde gelen temsilcileri, bunun bir “normalleşme” olduğunu belirtti.


En yüksek gerileme bu ay


Türkiye İstatistik Kurumu’nın (TÜİK) yayınladığı, Eylül ayındaki konut satışlarına ilişkin verilere göre eylülde 92 bin 483 konut satılırken, rakam, geçen yılın Temmuz ayından bu yana kaydedilen en yüksek gerilemeyi de işaret ediyor. Nitekim bu yıl konut satışları, yalnızca ocak ayında yüzde 1.7 düşüş kaydetmiş, ancak daha sonrasında sürekli artış göstermişti. Konut satışlarındaki artışlar, şubatta yüzde 15.0, martta yüzde 32.4, nisanda yüzde 42.7, mayısta yüzde 19.4, haziranda yüzde 19.1, Temmuz’da yüzde 13.5 ve son olarak da ağustos ayında yüzde 6.5’e yükselmişti.


Yine TÜİK verilerine göre, eylül ayında “ipotekli satış” olarak nitelendirilen kredili konut satışları da, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33.5 gerileyerek 28 bin 684 adet olarak gerçekleşti.


Seçim ve belirsizlik etkiledi


Yayımlanan istatistiklere göre İstanbul, 15 bin 994 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 17.3) sahip oldu. Ankara, 9 bin 810 satışla (yüzde 10.6) ikinci sırayı alırken, İzmir 5 bin 251 konut satışıyla (yüzde 5.7) üçüncü sırada yer aldı. Konut satışının en düşük olduğu iller ise 11 konutlaHakkari, 16 konutla Şırnak ve 19 konutla Ardahan oldu.


Bu rakamları değerlendiren sektörün önde gelen temsilcileri, bunu “normalleşme” olarak yorumladı. Seçim ve bu nedenle ortaya çıkan belirsizliğin de etkili olduğuna işaret eden sektör temsilcileri, “Yine de ortada panik yok!” ifadesini kullandı.


Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, seçim yaklaştıkça insanların beklemeye geçtiğini, ancak her belirsiz dönemde olduğu gibi bu dönemde de konutun en güvenilir yatırım olarak görüldüğünü dile getirdi. Ağaoğlu, “Bizde düşüş yok. Genelde ise insanlar, seçim yaklaştıkça normal olarak ‘Bir bakalım’ dediler. Seçimden sonra ibrenin hızla yukarı döneceğini biliyoruz. Bu yıl, geçen yılı genel anlamda tüm satışlarda geçer diye düşünüyorum. Bu kadar belirsiz ortamda çok bile iyi. Endişe edilecek bir durum yok” dedi.


"Satışlar normal seviyede"


Konutder Başkanı ve EYG Gayrimenkul Geliştirme Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelikde, geçen yıl Haziran seçimlerine kadar olan dönemde konut satışlarının çok düşük seyrettiğini, ancak daha sonra hızla arttığını hatırlatarak “Aslında şu anda satışlar normal seviyesinde. Ancak geçen dönem, hazirandan sonra birden artan satışlarla kıyaslanınca, önemli bir düşüş varmış gibi görünüyor” diye konuştu.


Yıl sonunda satışların geçen yılla aynı seviyede çıkacağını öngördüklerini söyleyen Çelik, “Gerçekten 2014 ile 2015’in aynı seviyede gittiği görülüyor. Kötü bir durum varmış gibi algılamıyoruz. Normalleşme gibi görüyorum. Mesela Aralık ayı çok yüksekti geçen yıl. O yüzden Aralık da çok düşük gibi duracak” ifadesini kullandı.


En çok Iraklılara gitti


TÜİK rakamlarına göre eylül ayında yabancılara konut satışında da düşüş yaşandı. Yabancılara konut satışı eylülde yıllık bazda yüzde 4.8 düşüşle 1.768 adete geriledi. Yabancılara konut satışları, yılın ilk 9 aylık döneminde de yüzde 19 artışla 13 bin 611 adetten, 16 bin 192 adede yükseldi.


Irak vatandaşları geçen ay 359 konut satın alarak ilk sıraya yerleşti. Söz konusu ülke vatandaşlarını 204 konutla Suudi arabistan, 160 ile Kuveyt, 115 konutla Rusya ve 109 konutla İngiltere vatandaşları izledi.


‘"Sektörde daralma var"


Artaş Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, yıl içinde yaşanan iki seçim arifesinin insanları bir beklemeye ittiğini söyleyerek, satış hızının geçen yılı yakalayamayacağını ifade etti. Çetinsaya, “Düşüş önemli bir düşüş. Sektörde daralma anlamına gelir. Konut kredisi faizleri ise asıl sorun. Faizler 0.80’ken 1.20 oldu. Yüzde 50 artış demek. Alımı geciktiriyor” dedi.


Milliyet