01 / 08 / 2024

Konut satışlarındaki düşüşün yaz aylarında da sürmesi bekleniyor!

Konut satışlarındaki düşüşün yaz aylarında da sürmesi bekleniyor!

Gayrimenkul Hizmet Ortaklığı Genel Müdürü Özkan Yalaza yaptığı açıklamada konut satışlarında aşağı yönlü seyrin yaz aylarında da süreceğini söyledi.



Türkiye İstatistik Kurumu 2024 yılı haziran ayı konut satış istatistiklerini geçtiğimiz günlerde resmen açıkladı. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre konut satış sayısının en fazla olduğu şehirler sırasıyla 13 bin 25 ile İstanbul, 6 bin 866 ile  Ankara  ve 4 bin 361 ile  İzmir  şeklinde olurken, en az olduğu şehirler  sırasıyla 34 ile Ardahan, 40 ile Hakkari, 44 ile Tunceli ve Bayburt şeklinde oldu.

Açıklanan rakamlara göre gündemden düşmeyen konut satış sayısının en fazla olduğu şehirler sırasıyla 13 bin 25 ile mega kent İstanbul, 6 bin 866 ile başkent Ankara ve 4 bin 361 ile İzmir olurken, en az olduğu şehirler de sırasıyla 34 ile Ardahan, 40 ile Hakkari, 44 ile Tunceli ve Bayburt şeklinde oldu. Bu yılın Haziran ayında konutların düşme nedenlerini uzmanlar açıkladı. 

Haber Global'den Sibel Gülersöyler imzalı habere göre  Gayrimenkul Hizmet Ortaklığı Genel Müdürü Özkan Yalaza konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada konut satışlarında aşağı yönlü seyrin yaz aylarında da süreceğini dile getirerek, "Bunun en büyük nedeni belirsizliğin devam etmesi. Yatırımcıların belirsizlik ortadan kalkmadan alım yapmasını beklemek zor. Şu anda kiralarda ek vergi, 2. ve 2. konuta ek bir kira vergisi tartışılıyor. Ayrıca konut satışlarında yine 2. ve 3. konutta yeni bir vergi gelirse bu sistem devam eder. Yatırımcılar şu anda en fazla fiyatların stabil olması sebebiyle parasını yüksek getirili mevduatta değerlendirmeyi sürdürüyor. Yatırımcı ne zaman konut fiyatlarında yukarıya doğru bir yükseliş görecek o zaman mevduattan çıkarak, konut ihtiyacını karşılayacak. Şu anda birikimini mevduatta tuttuğu her günü avantaj ve kar şeklinde görüyor" ifadelerini kullandı.

Konut satışlarındaki düşüşün yaz aylarında da sürmesi bekleniyor!

KREDİ İMKANLARI ARTTIRILMALI

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada satışların artması için yapılması gerekenleri anlatan de Özkan Yalaza, "Kredili satışların önünün açılması gerekli. Şu anda yüzde 3,5 ile yüzde 4'ün altında kredi bulmak da çok olası değil. Söz konusu bu kredilerin kısa vadede yüzde 1'in altına inmesi de oldukça zor. Devletin bu durumla ilgili konut stoğunu düşürmeye dönük, ilk evim kredisi gibi, çeşitli kredi olanaklarını artırması gerekiyor. Fakat ilk evim kredisi deyip maksimum 1 milyon TL'lik bir kredi verilmesi de sorunu çözmüyor. Kredinin devlet tarafından ne ölçüde destekleneceği de çok önemli" dedi.

Açıklamasında 2025 yılının sonuna kadar kademeli bir düşüş beklendiğini dile getiren Özkan Yalaza, "Fakat bizim daha önceki senelerdeki gibi yüzde 1'in altında kredi oranlarını görmemiz 2026'yı bulacaktır. Konut, barınma krizi ülkede çok ciddi sorunları da beraberinde getiriyor. Mülk sahibi ve kiracı dava sayılarında rekor artışlar var. Eski-yeni kiracı arasındaki kira rakamlarında makas çok açıldı. Söz konusu bu durum kiracı açısından çok gergin bir ortam yaratıyor" ifadelerini kullandı.

Konut satışlarındaki düşüşün yaz aylarında da sürmesi bekleniyor!

2025'E DİKKAT

Gayrimenkul ve Finans Hukuku Uzmanı Avukat Sinan Keskin de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada ekonomik krizle birlikte konut kredisi bakımından yükselen faizlerinin, konut yatırımını baskıladığını ve dolar bazlı bir gerilemeye de sebep olduğunu söyledi. "2024'ün 2. yarısından itibaren 2025'e doğru, bu dengenin gayrimenkul yatırım sektörü lehine değişebileceği ihtimalini göz önünde bulundurmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı..

Açıklamasında göç alımlarıyla artan nüfus sayısı, riskli yapılara ilişkin kentsel dönüşüm süreçlerinin yakında başlayacak olması, konutlarda halen arz-talep dengesinin sağlanamaması ve gündemden düşmeyen inşaat maliyetlerinin konut fiyatlarının artırma eğilimini güçlendirdiğine değinen Sinan Keskin, "Özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yapılan son açıklamalarda parasal sıkılaştırma adımlarının en kısa zamanda tamamlanacağı belirtilmekte. Söz konusu bu açıklamayı, faiz artırımının sonuna doğru gelindiği şeklinde de yorumlayabiliriz. Bu nedenle bu yılın 2. yarısından itibaren özellikle Ağustos ayı ve sonrasında faiz indirimlerinin olabileceğini bekliyoruz. Bu kapsamda faizlerde beklenen düşüşlerin, konut alımlarını teşvik edeceği ve konut yatırımlarını artıracağı öngörülmekte fakat faizlerin yüzde 20'in altına inmeden ciddi bir yükselişin olmasını pek mümkün görmüyorum" dedi.

 

Aksoy Holding'ten, Sarıyer'e sağlıklı yaşam konseptinde dev proje! Yatırım bedeli 200 milyon dolar! 

Yüzde 38'lik doğalgaz zammı inşaat maliyetlerini de etkileyecek!

O ilçe depreme hazır değil: 2020 depreminde teknik imzalı binalar yıkıldı, yapı stokunun yenilenmesi gerekiyor!


Geri Dön