Sektörel

Konut satışlarını yüksek faiz oranları ve artan konut fiyatları vurdu!

Gayrimenkul Geliştirme ve Değerleme Uzmanı Kübra Taban, konut satışlarında yaşanan düşüşlere değinerek, bunun nedeninin yüksek kredi faiz oranları ve hızla artan konut fiyatları olduğunu söyledi.

Gayrimenkul Geliştirme ve Değerleme Uzmanı Kübra Taban, bugünkü yazısında konut satışlarındaki düşüşü kaleme aldı. Kübra Taban yazısında resmi olarak açıklanan verilere göre, ülke genelindeki konut satışlarının yüzde 17.8 oranında bir azalma ile 80 bin 308 adede gerilediğini ve son 11 ayın en düşük seviyelerine ulaştığını belirtti.

Kübra Taban yazısında söz konusu bu düşüşün arkasında yatan en önemli nedenlerden bir tanesinin yüksek kredi faiz oranları ve hızla artan konut fiyatları olduğunu söyledi.

Gayrimenkul Geliştirme ve Değerleme Uzmanı Kübra Taban'ın Eskişehirhaber'de kaleme aldığı yazısı şu şekilde:

Son dönemlerde ülkemizde konut satışlarında gözle görülür bir düşüş yaşanıyor.
Resmi olarak açıklanan verilere göre, ülke genelindeki konut satışları, yüzde 17.8 oranında azalma gösterdi ve 80 bin 308 adede geriledi ve son 11 ayın en düşük seviyelerine ulaştı. Söz konusu bu düşüşün arkasında yatan en önemli sebeplerden bir tanesi, yüksek kredi faiz oranları ve hızla artan konut fiyatları.

Konut alımını zorlaştıran bu iki etken, konut sahibi olmayı da neredeyse imkansız hale getirirken, ayrıca gayrimenkul yatırımcılarını da tereddütte bırakıyor. Yüksek maliyetler ve uzun geri dönüş süreleri, konut yatırımı yapmak isteyenleri daha cazip fırsatlar aramaya yöneltiyor. Bu bağlamda, yurt dışı gayrimenkul yatırımları ülkemizdeki yatırımcılar arasında daha fazla tercih edilmeye başlandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan resmi verilere göre, yurt içi yerleşiklerin yurt dışındaki doğrudan yatırımlarında gayrimenkul faaliyetleri alt kalemi geçtiğimiz sene bir önceki seneye göre yüzde 163.7 oranında bir artış göstermiş ve 2 milyar 86 milyon dolar ile rekor kırmıştı. Türklerin yurt dışı gayrimenkul yatırımları 2020 senesinde 282 milyon dolar, 2021 senesinde 526 milyon dolar, 2022 senesinde de 791 milyon dolar seviyelerine ulaşmıştı.

Söz konusu bu trend, ülkemizdeki yatırım ortamının zorlaştığını ve yatırımcıların daha yüksek getiri sağlayacak alternatif arayışına girdiğini gösteriyor. Türkiye'nin ve milletimizin selameti için, ekonomideki bu olumsuz gidişatın bir an önce düzelmesini temenni ediyoruz. Sevgiyle kalın, hoşça kalın.

 

Adana'da bir bina demir direklerle ayakta duruyor! Görenler '9 şiddetindeki depremde iş görür' diyerek eleştirdi...

Kuzey Kıbrıs'ta konut fiyatları tam 42 aydır artıyor!

Emekli promosyonlarına Ağustos güncellemesi! O banka maaşa ek 18 bin TL veriyor: Bugün resmen başladı!