Sektörel

Konut sektörü 2020 yılına nasıl başladı?

Türkiye genelinde konut metrekare ortalama birim fiyatı, 2019 yılı itibarıyla 2 bin 930 liraya yükselerek rekor kırdı. Peki faiz oranı düşünce konut fiyatları arttı mı? Konut sektörü 2020 yılına nasıl başladı? Reidin Genel Müdürü Alp Çapa merak edilen soruları yanıtladı…

Türkiye genelinde Ocak ayında 113 bin 615 konut satıldı ve Türkiye genelinde konut metrekare ortalama birim fiyatı, 2019 yılı itibarıyla 2 bin 930 liraya yükselerek zirveye ulaştı. Peki faiz oranı düşünce konut fiyatları arttı mı? Konut sektöründe son gelişmeler neler?

NTV'den Melda Yücel Kocaalp, Reidin Genel Müdürü Alp Çapa ile 2020 yılı konut sektörü hakkında merak edilenlerin cevaplandığı röportaj yaptı. İşte o röportaj...

-Son dönemde enflasyonda yaşanan değişimler konut sektörünü nasıl etkiledi?

Ev konusu biraz değişik, Türkiye’de enflasyon olan bir ortam olduğu için nominal sürekli artar. Fakat biz enflasyondan arındırılmış olarak sektöre baktığımız zaman aslında 2020 Ocak itibariyle yüzde 2.15’luk bir düşüş görüyoruz. Normalde yüzde 10 artış var nominal fakat enflasyonu çıkarttığımız zaman aslında fiyatlar yüzde 2.15 düşmüş.  Dolayısıyla göründüğü gibi değil rakamlar, enflasyon var ve enflasyon olan ortamda fiyatların zaten kendini ayarlaması gerekir. Bu şekilde baktığımız zaman rakamlar reel olarak düşmüş görünüyor. Ben bu düşük faiz sürecinin devam etmesi halinde, piyasanın yavaş yavaş olumlu bir şekilde artık alıma hazır hale geleceğini düşünüyorum.  Bizde ki en büyük sorun ekonomilerin kırılgan olması.  Hem istikrar olması lazım,  düşük faiz ortamının kalıcı hale gelmesi şart, çünkü bizimle birebir bağlantılı bir konu bu. Yani faizlerin yüksek olduğu ortamda konut satışları durma noktasına geliyor.  Şuna da dikkat edilmesi gerekiliyor eğer siz konutta oturmayacak, yatırım için alacaksanız o zaman oradan elde edeceğini getirinin ne olduğuna bakmanız lazım.

- Yani konut kaç yılda kendini amorti ediyor? Kaç yılda yaptığım yatırımdan kazanıyorum?

Şuan da dengeli hale geldi bu durum. Yüzde 5 civarında brüt getiri oranları görüyoruz, buda 20 yıl gibi bir dönüş süresine denk geliyor. Satışların çok dip yaptığı bir dönemde, ilk 6 aylı dönemde bu 30,35 senelere kadar çıkmıştı bu geri dönüş süreleri öyle bir gözlemimiz olmuştu.

-Aylık bazlık konut satışları dediğimizde, toplam satışta ipotekli satıştan daha net bir düşüş var bu nereye evrilir?

Faizler yine düştü biliyorsunuz. Kamu bankaları faizleri çok ciddi oranda indirdi. Özellikle Ziraat Katılım’ın 0.79  faizleri var piyasada. Özel sektöründe bu ralliye katılması ile biraz daha faizlerin düşürülmesiyle beraber ipotekli konut satışlarının daha da artacağını söyleyebiliriz.

-Depremden sonra konut alımlarında tercihler değişti mi? Mesela konut alımlarında yaşı öne çekildi mi?

Artık insanlar daha bilinçlendi. Konutlarda daha düşük yaş aranan bir şey haline geldi. Tabi esas olan yeni konut, çünkü son dönemde yapılan bütün evler deprem dayanıklı, deprem mevzuatların uygun şekilde yapılıyor.  Konut tarafında bir canlanma bekleniyorsa aslında en büyük avantajı yeni konutun çünkü bu kriterlere birebir uyuyorlar. İkinci ele gittiğiniz zaman alacağınız ev depreme dayanıklımı çok emin olamıyorsunuz ve yine iyi bir projeden ev alıyorsanız ikinci elde de olsa bir tercih sebebi olacak.

2019'un 4. çeyreğinde 308 bin 686 adet 2. el konut satıldı!