Konut sektörü Anadolu'ya yöneliyor!
Markalı konut sektöründe İstanbul'da artan rekabet, Halk GYO'dan Sinpaş'a Demir İnşaat'tan Kuzu'ya kadar markalı konut müteahhitlerini Anadolu kentlerine yönlendiriyor. Ankara, Kayseri gibi Anadolu'nun gelişen kentleri yeni yatırımların üssü haline geldi.
Gayrimenkul sektöründeki gelişme, markalı konut projelerinin hızla arttığı İstanbul'da rekabetin de artmasına neden oluyor. Dünya metropolü haline gelen ve yabancıların yoğun ilgisini çeken İstanbul'da son yıllarda proje sayısındaki artıştan doğan rekabet gayrimenkul üreticilerini konuttan AVM'ye, rezidanstan ofis projelerine kadar farklı projelerle Anadolu'da, Trabzon'dan Eskişehir'e Denizli'den Kayseri'ye kadar yeni adreslere yönlendiriyor.
Sinpaş'tan, Halk GYO'ya kadar aralarında birçok büyük markanın yer aldığı konut üreticileri Kayseri, Konya, Gaziantep ve Denizli'de konut projelerine başlarken, Adana, Çorum, Diyarbakır, Eskişehir, Malatya, Manisa, Trabzon ve Şanlıurfa gibi talebin yüksek olduğu, potansiyel barındıran kentler de izlemeye alınmış durumda.
Tüketici talepleri etkili Ekonomideki gelişmelere paralel olarak İstanbul dışındaki büyük şehirlerde de tüketicilerin artık daha nitelikli, sosyal alanlara sahip sitelerde oturmaya yönelik talepleri markalı konut üreticilerini Anadolu'ya yönlendiriyor.
Örneğin Sinpaş'ın Gaziantep ve Bursa'da, Soyak'ın İzmir'de gerçekleştirdiği projelerin gördüğü Anadolu'ya yatırımda nelere dikkat edilmeli?
• Yatırım yapılacak kentin göç alma hızı ve tüketici profili iyi analiz edilmeli.
• Proje geliştirilirken kent halkının büyük ya da küçük metrekareler gibi ne tür konutlarda yaşamak istedikleri, yerel özeliklerin göz ardı edilmediği çalışmalar yapılmalı.
• Sosyal alanları zengin konutlar artık Anadolu kentlerinde de öne çıkıyor. İnsanlar artık yaşadıkları evlerin daha lüks ve yenilikler barındıran yapıda olmalarını istiyorlar.
• Öğrenci nüfusu kalabalık kentlerde öğrencilere kiraya verilebilecek 1+1, 2+1 gibi konutlar daha çok rağbet görüyor.
Kentlerin yatırım analizi İZMİR: Kentsel dönüşüm konusunda ciddi potansiyel barındıran kent, markalı konut talebinin yüksek olmasıyla dikkat çekiyor. Soyak'ın proje geliştirdiği kent ile Demir İnşaat'tan Bak Yapı'ya kadar birçok marka ilgileniyor.
GAZİANTEP: Gelir düzeyi yüksek olan kentte insanların sosyal alanları olan nitelikli konut talebinin yüksek olması basta Sinpaş olmak üzere markalı üreticileri kente yönlendiriyor.
KAYSERİ: Ekonomisi gelişmiş kentte markalı, nitelikli konut projelerine olan talep her geçen yıl artıyor. Arsa sıkıntısının olmayışı da Sinpaş'tan Halk GYO'ya kadar büyük üreticileri kente yönlendiriyor.
DENİZLİ: Gurbetçilerin emekliliklerinde yerleşmek için yatırım yaptıkları kentte markalı projelere olan talep çok yüksek. Projelerin lansman fiyatları ile proje bitimindeki fiyatları arasındaki prim potansiyeli de markalı üreticileri cezbediyor.
KONYA: Sanayisi gelişen kentte sosyal donatılara sahip lüks konut talebi oldukça yüksek.
ESKİŞEHİR: Öğrenci nüfusunun fazlalığı dolayısı ile kiralar yüksek. Bu durum da kentte gayrimenkul yatırımlarının cazibesini artırıyor.
BURSA: İstanbul'a yakınlığı, gelişen sanayisi ve büyüme hızı ile öne çıkan, markalı konut talebi yüksek olan kentte Sinpaş'tan Bak Yapı'ya kadar markalı üreticilerin projeleri bulunuyor.
ANKARA: Başkent, siyasetin kalbi olması, büyükelçilikler nedeniyle rezidanstan ofise kadar nitelikli proje talebi artan bir kent.
ADANA: Kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulan kentte imara açık arsa sorunu var.
TRABZON: Karadeniz'in en gelişmiş kentlerinden olan, son yıllarda Körfez bölgesinden yabancı yatırımcı çeken kentte markalı konut talebi her geçen yıl artıyor.
ilgi, Anadolu kentlerinde markalı konut projelerinin artacağına ilişkin önemli ipuçlarını veriyor.
Son yıllarda hızlı bir büyüme kaydeden İstanbul'da yaşanan arsa sıkınüsı da markalı konut üreticilerinin Anadolu'ya açılmalarındaki bir diğer önemli neden oluyor.
Konfor aranıyor Anadolu kentlerinde hayata geçirilen ve planlanan projelerin geniş sosyal tesisli ya da rezidans hizmeti veren projelere doğru kayması bu kentlerdeki gelişimi ve tüketici taleplerin de ki değişimi de ortaya koyuyor.
Gaziantep'e 3 bin 470 konutluk proje inşa eden Sinpaş Yapı, Denizli'de, Pamukkale ve Sarayköy arasında kalan bölgede bir proje daha hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu projede konutun yanında termal bir tesis de inşa edilecek. İstanbul'da Sancaktepe, Halkalı ve Kağıthane başta olmak üzere birçok ilçede projeleri bulunan şirket, Marmaris'te de yabancı yatırımcıya özel bir yazlık projesi hayata geçirmek için de çalışmalara başladı.
Nerelerde proje geliştiriliyor?
Anadolu'da proje geliştiren şirketlerden YDA İnşaat, Ankara ve Kayseri'de, Sinpaş Grubu Ankara, İzmir, Marmaris ve Denizli'de, Özyurdar İnşaat Gaziantep'te, Demir İnşaat, Özak GYO ve Rönesans Konut İzmir'de, Kuzu Grup ve Akfen Ankara'da konut inşa etmek üzere çalışmalar yapıyor.
MNG Holding'in Erzurum'daki, Halk GYO'nun Eskişehir'deki projelerinde inşaat devam ederken, Ağaoğlu Şirketler Grubu ve Timur Gayrimenkul de Bodrum'da villa projesi planlıyor.
Ağaoğlu'nun baba ocağı Trabzon'da birkaç yıl içinde bir konut projesi hayata geçirme planı bulunurken, geçtiğimiz yıllarda Kayseri'de Kayseripark AVM'yi hayata geçiren Artaş İnşaat, Kayseri'de otel inşa ediyor.
Fırsat kolluyorlar Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Anadolu kentlerinde önlerine çıkan ve karlı gördükleri fırsatları değerlendirebileceklerini söylüyor.
İstanbul'daki projelerinin yanı sıra Anadolu'da da projeler planladıklarını belirten Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir ise, yaptıkları çalışmaları şöyle özeüiyor: "İzmir Gaziemir'de 500 konutluk bir projenin yapımına Eylül ayında başlayacağız. Narlıdere ve Bornova'da da iki farklı kentsel dönüşüm projesi için çalışmalar yürütüyoruz. Antalya'da da Konyaaltı'nda iki arazi ile görüşmelerimiz devam ediyor." İnşaat sektöründe İstanbul ve Ankara'daki konut projeleriyle tanınan YDA İnşaat, Anadolu'ya açılan bir diğer marka.
Kayseri'ye 120 milyon lira yatırımla 28 katlı bir konut projesi inşa eden YDA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, "Kayseri'deki yoğun talebi görerek Kayseri'nin en yüksek binası olması planlanan projemizi geliştirdik" diyor.
Kayseri'nin ardından Adana, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Konya, Malatya, Manisa ve Şanlıurfa gibi kentlerle de ilgilendiklerine dikkat çeken Arslan, "Konut sektöründe uygun talebi yakaladığımız diğer kentlerde de prestijli projelere imza atmayı hedefliyoruz. Özellikle Diyarbakır, Konya ve Manisa gibi hâlihazırda devam eden farklı projelerimizin olduğu kendere öncelik tanıyıp buralarda projeler geliştirmeyi planlıyoruz" diye konuşuyor.
Anadolu'nun dört kentinde var İstanbul, Çanakkale, Bursa ve Sakarya'da konut projeleri bulunan Bak Yapı, 100 milyon TL'lik bir yatırımla Konya'da 700 konutluk bir projeyi hayata geçirmek üzere çalışmalar yürütüyor. 53 dönüm arsa üzerinde yükselecek olan projenin 2015'in son çeyreğinde tamamlanması hedefleniyor.
Bak Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Bakgör, Konya'nın ardından İzmir, Ankara ve Balıkesir'de projeler yapmak üzere görüşmeler yürüttüklerini söylüyor.
Ekonomik standartların artmasına paralel olarak tüketici beklenti ve taleplerinin İstanbul dışındaki Anadolu kentlerinde de yükseldiğine dikkat çeken Bakgör şöyle devam ediyor: 'Tüketici talepleri doğrultusunda markalı konut projeleri İstanbul dışına da sıçradı.
Büyük inşaat şirketlerinin İstanbul dışına yaptığı markalı konut projeleri sektöre model teşkil ediyor.
Anadolu kentlerindeki uygun arsa bedelleri sayesinde maliyetler düşüyor. Düşen maliyetler tükedciye fiyat avantajı olarak yansıyor." Anadolu'da 44 proje yaptı Gayrimenkul sektöründe 20 yılı geride bırakan Bakyapı Group, Marmara Bölgesi'nde ve Anadolu'da geliştirdiği 44 projesinin ardından Konya Prestij Park projesini Selçuklu'da inşa ediyor.
Sadece Marmara'da değil Anadolu'da da proje geliştirmeyi sürdürdüklerini belirten Bakgör, "Şu anda İstanbul, Çanakkale, Sakarya ve Bursa'da projelerimiz tüm hızıyla devam ediyor. İzmir, Ankara ve Balıkesir'de projeler yapmak üzere araştırmalarımıza ve görüşmelere devam ediyoruz.
Ülkemiz için ürettiğimiz prestij serisine farklı projeler aracılığıyla yeni halkalar eklemeyi sürdüreceğiz" diye konuşuyor.
Kültürel değişim yaşanıyor Anadolu'da yaşanan kültürel değişim Anadolu insanının artık daha kullanışlı, sosyal aktiviteleri olan daha modern konutları tercih etmelerine neden oluyor. Bu da markalı konut talebini ortaya çıkarıyor.
Anadolu'da proje geliştir
Anadolu'da proje geliştirme konusunda çalışmalar yapan Özyurtlar Şirketler Grubu'nun yönetim kurulu başkanı Tamer Özyurt, İstanbul'da son 10 yılda yaşanan ev kültürü değişiminin Anadolu kentlerinde de gözlendiğini, buradaki insanların taleplerinin de değiştiğini söylüyor. Anadolu insanının daha kullanışlı, daha modern, sosyal tesisi bulunan projeler istediğine
dikkat çeken Özyurt, şöyle devam ediyor: "Anadolu'da bugüne kadar büyük ve tek bina şeklinde yapılar vardı. İnsanlar artık İstanbul'daki markalı konut projelerinde olduğu gibi küçük, işletme maliyeti uygun ve sosyal alanı fazla evler istiyor. Biz de bu talebe cevap için yola memleketimiz olan Gaziantep'ten çıktık. İbrahimli bölgesinde 150 bin metrekare inşaat alanında 250 milyon TL'lik yatırımla yapılacak projemizde Alman ortağımız olacak." Anadolu daha karlı İstanbul'da rekabet yoğun olması nedeniyle metrekare fiyatlarının yükselmediğine işaret eden Özyurt, "Anadolu illerinde yeni projelerin daha pahalı. Biz de Kayseri'de geliştirdiğimiz projede metrekare satış fiyatını 3 bin 500 TL olarak belirledik. Kayseri dışında Konya ve Trabzon'a da yatırım yapabiliriz" diyor.
Türkiye'de inşaat sektörünün iki büyük firması Tepe İnşaat ve MESA Mesken, Ankara'da Park Mozaik projesi için bir araya geldi.
Toplam 75 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilecek olan projede 3'ü kule ve 10'u yatay olmak üzere, toplam 13 blokta, 885 konut bulunuyor. Park Mozaik, büyüklükleri 92 ile 240 metrekare arasında değişen 2+1, 3+1, 4+1, 5+1 dubleks ve 6+1 dairelerden oluşuyor. Tamamı üç yılda tamamlanacak olan projenin ilk etabı 2016'da teslim edilecek.
Zonguldak'a iş merkezi 1987 yılından beri İstanbul Anadolu Yakası'nın çeşitli noktalarında konut, iş merkezi projelerine imza atan Aydoğan İnşaat, 2015 yılı için rotasını Zonguldak'a çevirdi.
İstanbul dışındaki inşaat projelerine 1987-1990 yılları arasında Marmara Ereğlisi'nde 45 dönümlük bir inşaat alanı üzerinde içerisinde 132 adet villa barındıran Aydoğan Tatil Sitesi projesiyle başlayan şirket, İstanbul Anadolu Yakası'nın Moda, Suadiye, Erenköy, Göztepe gibi lokasyonlarında A plus konut ve iş merkezi projelerine imza attı. Zonguldak'ta da bir iş merkezi, açık ve kapalı olmak üzere lojistik depolama alanları ve 50 adet konut projesine imza atan Aydoğan İnşaat, 2015 yılı hedefleri içerisine ne Zonguldak'ı ekledi. Zonguldak'ın ilk oteli olan Ay Otel'i 1974 yılında yapan Aydoğan İnşaat, 2015 yılı içerisinde 82 yataklı 41 odalı Ay Otel'i, iş merkezine çevirecek. Aydoğan İnşaat, 2000 metrekarelik bir inşaat alanı üzerinde yükselecek iş merkezi için 2,5 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyor.
Aydoğan Grup'un temellerinin babası Muhammed Aydoğan tarafından Zonguldak'ta ağustos atılması nedeniyle Zonguldak'ın kendileri için özel bir yeri bulunduğunu belirten Aydoğan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aydoğan şöyle devam ediyor: "Grup şirketlerimizden otel, kuyumculuk ve gıdadaki faaliyetlerimiz Zonguldak'ta devam ediyor.
1974 yılında kurduğumuz Zonguldak'ın ilk oteli Ay Otel'i 2015 yılında iş merkezine çevireceğiz ve önümüzdeki yıllarda Zonguldak'taki yatırımlarımız devam edecek." Bodrum'a projeler yolda Geçtiğimiz yıllarda Bayramoğlu'nda yarım kalan bir konut projesini tamamlayan Mar Yapı, bu proje ile İstanbul dışına açıldı.
Bölgede iflas eden bir firmanın inşaatını bankadan satın aldıklarını, karşılaştıkları tablonun kendilerini çok şaşırttığını belirten Özkök, yaşanan süreci şöyle özetliyor: "G Marin projesinde 556 konut bulunuyor. Bu proje bizim için sosyal sorumluluk anlamına da geldi. Çünkü buradaki insanların durumu hepimizi üzdü. Aslında hiçbir yükümlülüğümüz olmamasına rağmen insanların mağduriyetlerini gidermek için uğraştık." Projeye Divan markasını getirmeleri ile Bayramoğlu'nun gelişimine katkı sağladıklarına işaret eden Münir Özkök, "Bayramoğlu'nda işlenmemiş çok sayıda arsa var. Burası 4-5 yıl sonra İstanbul'un ikinci Kalamışı'ı olacak. Biz de yeni projeler yapmak için arsa arıyoruz. Bölgeyi ikinci üssümüz olarak görüyoruz. Marina ve Marmaray projeleri Bayramoğlu'nun gelişiminde etkili oluyor" diyor.
Mar Yapı, Bodrum'da Yalıkavak-Dazlaktepe, Gıındoğan-Kızılburun ve Milas-Tuzla'da üç arazisi bulunan şirket, Dazlaktepe'de konut projesi planlıyor.
yine Zonguldak'ı ekledi. Zonguldak'ın ilk oteli olan Ay Otel'i 1974 yılında yapan Aydoğan İnşaat, 2015 yılı içerisinde 82 yataklı 41 odalı Ay Otel'i, iş merkezine çevirecek. Aydoğan İnşaat, 2000 metrekarelik bir inşaat alanı üzerinde yükselecek iş merkezi için 2,5 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyor. Kızılburun'daki 87 bin metrekare ve BodrumMilas Tuzla'daki 14 bin 500 metrekare arsa için çalışmalar devam ediyor. Burada Filamingo projesini geliştirme çalışmaları yapan şirket, havalimanına 10 dakika uzaklıktaki bu bölgede rezidans yapmayı planlıyor.
Çeşme'yi üs seçti Selimoğlu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Hızır Selimoğlu, Çeşme'de 80 milyon TL'lik bir yatırımla, 240 villadan oluşan Selimoğlu Çeşme projesine başladıklarını söylüyor.
Çeşme'nin bir eğlence ve tatil mekanı olarak Bodrum ile yarıştığını, grup olarak da Çeşme'deki yatırımlarıyla bölgede büyük bir paya sahip olduklarını belirten Selimoğlu şöyle devam ediyor: "Yaklaşık 80 milyon TL'lik yatırımla hayata geçirdiğimiz Selimoğlu Çeşme villalarını teslim etmeye başladık. Bir yıl içerisinde 240 villa inşa edeceğiz. Fiyatlar 450 bin TL ile 1 milyon 100 bin TL arasında değişiyor. Çeşme'nin her bölgesinde varız. Bölgedeki yatırım görüşmelerimiz ise sürüyor." Başkent'e ofis projesi İstanbul'da hız kazanan ofis projeleri Ankara'ya da taşınıyor. Bayraktar inşaat tarafından Söğütözü'nde hayata geçirilen Via Fiat projesinde 21 bin 574 metrekare kiralanabilir alan bulunuyor.
Yatay konseptte ve modüler olarak tasarlanan 68 ofisin büyüklükleri 100 metrekareden başlıyor, istenirse de 5 bin 176 metrekareye kadar çıkıyor.
61 yıllık inşaat deneyimlerini Via Fiat projesiyle ortaya koyduklarını belirten Bayraktar inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayraktar, "Bugüne kadar inşa ettiğimiz projelerle birlikte pek çok müşterimizin seçim algısını anladık. Eskiden proje odaklı yaklaşan alıcı profilleri, şimdi artık öncelikli olarak lokasyonu ilk sıraya koydular.
Trafikte kaybedilen süreyi çalışma saatlerinde pozitif olarak değerlendirmek istiyorlar" diyor.
Halk GYO Eskişehir'de İstanbul'dan sonra, rotasını nitelikli konut ihtiyacının yüksek olduğu Eskişehir'e çeviren Halk GYO, Odunpazarı'nda 9.811 metrekare alan üzerinde 4 bloktan oluşan Panorama Plus projesini geliştirdi. Ticari ünitelerin de yer alacağı proje toplam 97 adet konut ve 5 adet ticari üniteden oluşuyor.
Halk GYO Genel Müdürü Kazım Şimşek, Eskişehir'in sürekli gelişen, büyüyen, sanayisi ve ekonomisi ile nitelikli konut ihtiyacı en yüksek olan şehirlerin başında geldiğini, bu nedenle Eskişehir'de proje geliştirdiklerini söylüyor.
Şimşek, "Amacımız İstanbul ve çevre illerinde hem portföyümüzdeki uygun arsaları hem de yakın dönemde portföyümüze dahil etmeyi planladığımız arsaları konut projesi olarak değerlendirmek. Konut sektöründe güçlü sermaye yapımızla başarılı ve ses getiren işlere imza atmak" diyor.
Eskişehir'de yaşayanların konut tercihlerini ortaya koyacak bir anket düzenleyen Halk GYO, çıkan sonuçlara göre modern ve ikonik tasarıma sahip, geniş yeşil alanı bulunan, çocuklu ailelere uygun geniş metrekarelerde dairelerin, sosyal imkanların yer aldığı bir mimari proje oluşturdu.
35 milyon TL'lik yatırım yapılacak olan projenin Ağustos 2015'te teslim edilmesi planlanıyor.
Ekonomist Mortgage