Sektörel

Konut sektörü için flaş uyarı: Yeni dalgaya hazır olun!

Türkiye genelinde uzun zamandır düşüş ivmesi gösteren konut satışlarında Temmuz ayında yaşanan artış ile ilgili önemli açıklamalar yapan İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Gayrimenkul Faaliyet­leri Komitesi Üyesi Adnan Bozbay, “Yeni dalgaya hazır olun” uyarısı yaptı.


İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Gayrimenkul Faaliyetleri Komitesi Üyesi Adnan Bozbay konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Satışların büyük bölümü peşin ödeme ile gerçekleşti. Kredili satışların oranı yalnızca yüzde 9. Kur Korumalı Mevduat'tan çıkan fonlar, gayrimenkul yatırımlarına yöneldi” dedi.

Ekonomik krizle mücadele devam ederken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz 2024 konut satış verilerini geçtiğimiz günlerde açıklamıştı. Söz konusu verilere göre, ülke genelinde konut satışları geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 16 oranında artış göstererek, 127 bin 88 adede çıktı. 

Günboyu’nda yer alan habere göre Adnan Bozbay, açıklamasında gayrimenkulün yeniden yatırım aracı şeklinde değerlendirilmeye başlandığını ve konut fiyatlarının ilerleyen dönemde daha da yükselebileceğini söyledi.

"GAYRİMENKUL YATIRIMLARI YENİDEN ARTIŞTA"


Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada konut satışlarında yaşanan artışın arkasındaki üç ana sebebi açıklayan Bozbay, şunları söyledi:

"Geçen senenin aynı dönemine kıyasla bir artış yaşandı. Fakat söz konusu bu artışın büyük bölümü peşin ödemelerle gerçekleşti; yalnıza yüzde 9’luk kısmı kredili satışlardan oluşuyor. Yüzde 91’lik bu oran peşin satışlardan geliyor. Söz konusu bu durum, gayrimenkul yatırımlarına geri dönüşün başladığını da ortaya çıkarıyor.

Söz konusu bu trendin başlıca nedenleri arasında Kur Korumalı Mevduat'tan çıkan paranın gayrimenkule yönelmesi bulunuyor. Döviz korumalı bir sistem olan KKM'den çıkan fonlar, yatırımcıların faiz yerine gayrimenkulü tercih etmeye başlaması ile de bu alana kaydı. 2. Bir sebep de geçtiğimiz Temmuz ayında kira artışı sınırının kaldırılması. Önceki senelerde yüzde 25 şeklinde belirlenmiş olan kira artışı sınırı kaldırıldığı zaman gayrimenkul yeniden cazip bir yatırım aracı haline geldi. Artık kira artışları enflasyon oranlarına daha yakın seviyede gerçekleşecek. 3. sebep de Merkez Bankası’nın faiz indirimleri. Faiz oranlarında yaşanan düşüş, gayrimenkul yatırımlarını teşvik ediyor. Yatırımcılar, konut fiyatlarının Ekim ayında artabileceğini düşünerek erken hareket ediyorlar. Söz konusu bu trendin sürmesi bekleniyor."


"KAMPANYALAR YÜZDE 30’A VARIYOR"

Yoksullaşma derinleşirken konut fiyatlarının artmasına rağmen satışların artması ile ilgili olarak da Bozbay, şunları söyledi: "Büyük müteahhitler, Temmuz ve Ağustos’ta yüzde 30’a varan indirim kampanyaları başlattı. Peşin ödeme yapan müşterilere yüzde 20 yüzde 30 indirim sunuluyor. Fakat, 2. el piyasasında bu tür indirim hareketleri gözlemlenmiyor."

 

Bakanlıktan gençlere 70 milyon TL’lik destek müjdesi! Son başvuru tarihi 14 Ekim!

Gayrimenkul yatırımı için İstanbul’mu yoksa Şikago mu daha mantıklı?

Ticari gayrimenkul fiyatları ilk çeyrekte reel olarak yüzde 4,4 azaldı! İşte üç büyük ilde ticari gayrimenkul fiyatları!