Sektörel

Konut sektörü için yeni teşvikler gerekli!

Armağan Gayrimenkul’ün sahibi Armağan Ayşakar, Haziran'da satışların artmasıyla canlanan gayrimenkul sektörünün, yeni konut üretimi için teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

Kovid- 19 salgını sürecinin en sıkıntılı yaşandığı dönemler olan Nisan ve Mayıs aylarında görece yavaşlayan konut talebin ivmelenmesi, kamu bankalarının uygulamaları ve cazip konut kredisi kampanyalarıyla biraraya gelince Haziran'da 190 bin adet konut satışı gerçekleşti. Rekor satış sonrası gayrimenkul sektöründe, satış ve kira fiyatları da artmaya başladı. 

Milli Gazete'de yer alan habere göre; konut üretiminin yüksek olduğu Beylikdüzü, Esenyurt, Başakşehir, Çekmeköy, Pendik gibi yeni yerleşim bölgelerinde de fiyatların artış eğiliminde olması, elde az sayıda konut stoku olduğunu göstermekte.

Yeni yapı için ruhsat alımlarında son yıllarda ciddi bir azalma olduğuna dikkat çeken Armağan Gayrimenkul’ün sahibi Armağan Ayşakar, Haziran'da satışların artmasıyla canlanan gayrimenkul sektörünün, yeni konut üretimi için teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Ayşakar, ortalama 100 adetlik bir konut sitesinin inşaatının, en iyi ihtimalle 2 yıllık bir sürede tamamlanabildiğini belirtti.

Ayşakar, “TÜİK verilerine göre yeni yapı ruhsatı alımlarında, daire sayısı özelinde bakıldığında hem 2018’de hem de 2019’da bir önceki yıla göre art arda iki yıl %55’lük azalma yaşandığını, sektörün üretim konusunda adeta frene bastığını, bu durumun da 2021’de ve hemen önlem alınmazsa sonraki yıllarda ‘konut açlığı’ yaratacağını” açıklamasında bulundu. 

Özel sektörün yeni konut inşa etmek için teşvik edilmesi gerektiğini dile getiren Ayşakar, “Bugün otomotiv sektöründe yaşanan astronomik fiyat artışlarının ve daralmanın, önümüzdeki yıllarda konut sektöründe yaşanmasını istemiyorsak, piyasalarda konut sektörü kaynaklı bir baskı oluşmasını engellemek için ivedilikle özel sektörün konut üretmeye teşvik edilmesi gerektiğini” dedi. 

Teşviklerin dört ana başlıkta toplanabileceğini belriten Ayşakar, vergi ve harç indirimi, istihdam teşviki, kredilendirme desteği ve arsa tahsisi olarak dört kanalda gayrimenkul sektörünün anca kendine geleceğini “Önümüzdeki bir yıllık bir sürede yeni proje geliştirip yeni yapı ruhsatı alınacak projelerde, proje onay ve yapı ruhsatı, yapı denetimi, tapu devir harçları yüzde 50 indirimli talep edilmeli, yapı malzemelerindeki KDV oranı yüzde 8’e düşürülmeli, yeni projelerde bütün bağımsız bölümler yüzde 1 KDV ile satılabilmeli, inşaat işi için teknik ve pazarlama-satış uzmanı istihdam edecek gayrimenkul geliştirme ve müteahhitlik şirketlerinin muhtasar ödemeleri 2021 yılı sonuna ertelenmeli, konut kredisi tahsisi için inşaat tamamlanma oranı şartı yüzde 25’e düşürülmeli, devlet elindeki konut imarlı arsaları ‘kat karşılığı’ modeliyle’ indirimli baz ve tavan oran uygulamasıyla gayrimenkul geliştiricilere tahsis etmeli” diyerek açıkladı. 

Gayrimenkul sektörünün teşvik edilmesinin, sadece bu sektörle kalmayıp genel anlamda ekonomiye de pozitif katkı sunacağını dile getiren Ayşakar, birçok sektörü etkileme ve istihdam yaratma potansiyeli olan gayrimenkul ve inşaat sektörünün, teşvik edilmesi durumunda, koronavirüs salgını sonrası dönemde ekonomiyi canlandırma ve çarkların dönmesi noktasında en yüksek potansiyele sahip olan sektör olduğun altını çizdi. 

2020'nin ilk yarısında 624 bin konut satıldı!

Konut satışında geçen yıla göre yüzde 23,5’lik artış!