28 / 04 / 2024

Konut sektörü inşaat malzemelerindeki fahiş zamlardan sonra durma noktasına geldi! 

Konut sektörü inşaat malzemelerindeki fahiş zamlardan sonra durma noktasına geldi! 

Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, konut satışları ile konuştu ve sektörün inşaat malzemelerindeki fahiş zamlardan sonra durma noktasına geldiğine dikkat çekti. Kahraman, çözüm önerilerini tek tek sıraladı.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Ekim 2023'e ilişkin konut satış rakamları tek tek açıklandı. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, Türkiye'de Ekim ayında konut satışları, 2022'nin aynı ayına göre yüzde 8,7 düştü ve 93 bin 761 olarak kaydedildi. 

Konut satışları Ocak - Ekim döneminde de 2022'nin aynı dönemi ile kıyaslandığında yüzde 14,3 azaldı ve 993 bin 935 oldu. 

Ege'de Sonsöz'de yer alan habere göre; Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, konut satışları ile ilgili verileri değerlendirdi. 

Konut sektörü inşaat malzemelerindeki fahiş zamlardan sonra durma noktasına geldi! 

Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, ülkenin lokomotif sektörlerinin başında yer alan inşaat sektörünün zor günler geçirdiğinin altını çizdi. 

Söz konusu açıklamasında "Kovid-19 pandemisinin ardından proje ve konut üretimindeki aşağı yönlü seyir devam ediyor. Sorunlar çözüme kavuşmazsa düşüşün süreceğini düşünüyorum" diye konuşan İsmail Kahraman, sektörde yaşanan sıkıntılar adeta sorunlar yumağı haline geldiğini vurguladı. 

İsmail Kahraman, sektörün beklentilerini de tek tek sıraladı. İşte o beklentiler: 

1.Finansman ve krediye erişim,
2.Yüksek ve fahiş malzeme fiyatları,
3.Kamu tarafından arsa üretimi yapılması,
4.Yapı Denetim sisteminde sorunları.

Konut sektörü inşaat malzemelerindeki fahiş zamlardan sonra durma noktasına geldi! 

YÜZDE 60 RİSKLİ YAPININ ERİTİLMESİ GEREKİYOR 

Konut kredilerinin uygun faizli olması halinde üretimde yükseliş olacağına dikkat çeken Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, sektörün yeniden ivme kazanması için, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı Maliye ve Hazine Bakanlığı, Ticaret ve Sanayi odaları STK ve sektör temsilcilerinin katılımı ile inşaat sektörünün masaya yatırılmasının gerektiğine dikkat çekti. 

İsmail Kahraman, "Finansmana erişim üretimin en önemli sac ayağından biridir. Proje tamamlama kredisi ve konut kredilerine erişim neredeyse imkansız duruma geldi. Konut ihtiyacı olan vatandaşlara uygun faizler ile konut kredisi sunulması üreticiyi proje yapmaya sevk edecektir. Konut arzının yükselmesi kira fiyatlarının düşmesine olumlu katkıda bulunacaktır" açıklamasında bulundu. 

Sektör temsilcileri olarak; sanayi üretim ve ihracat desteklerini doğru bulduklarının altını çizen Kahraman, bununla beraber iç ticaretin önemli sektörlerinin başında gelen ve ülkenin en önemli konularından olan kentsel dönüşüm ile dirençli kentlerin oluşturulmasının da herkesin görevi olduğunu söyledi. 

Kahraman, ülke genelinde şu anda yüzde 60 seviyesinde riskli yapı stoku olduğunun altını çizerek, bu stokun ivedilikle eritilmesinin gerektiğini, bu sebeple de finans erişiminin hayati önem taşıdığının altını çizdi. 

Konut sektörü inşaat malzemelerindeki fahiş zamlardan sonra durma noktasına geldi! 

KAMU ELİYLE ARSA GELİŞTİRİLMELİ 

Sektör temsilcilerinin uzun süredir inşaat malzemelerindeki fahiş fiyat ve zamlar ile mücadele ettiğine dikkat çeken İsmail Kahraman, açıklamasında "Kat karşılığı ya da kendi arsasına proje üreten üyelerimiz maalesef fiyat yükselişleri sebebiyle maliyet hesabı yapamaz hale geldi ve üretimin azalmasına sebep oldu. Üretim yapıyorsunuz projenin finalinde maliyetin hangi rakamlara geleceğini kestiremiyorsunuz, finansmana erişmiyorsunuz, proje sürerken satış yapmak zorunda kalıyorsunuz" ifadelerine yer verdi. 

Parasını ödediği malzemeyi zamanında almadığında bile fiyat farklarıyla karşı karşıya kalınabildiğinin örnekleri olduğunu vurgulayan Kahraman,  "Buradaki belirsizlikler üretimin aksamasına sebep oluyor. Yerinde ve etkin
denetimler aracılığıyla fahiş fiyatlar ile mücadele edilmesini önemsiyoruz. Kesilen cezaların tek başına caydırıcı olmadığını hep beraber görüyoruz. Diğer bir konu yüksek arsa maliyetleri oluyor. Burada, üretmiş olduğunuz her bir konut için bir konut da arsa payı mevcut. Vatandaşlarımız bir konut alacak ancak iki konut parası ödemek zorunda kalıyor. Üretmiş olduğunuz her bir konutun en az yüzde 50 arsa payı bulunuyor" şeklinde konuştu. 

Kahraman, girdi maliyetlerinin yüzde 50'sinin arsa payı olarak karşılarına çıktığının altını çizdi ve bu oranın çok yüksek olduğunu, bu sebeple kamu eliyle arsa geliştirmenin, konut erişimi ve üretimi açısından çok önemli olduğunu söyledi. 

Deprem bölgesine inşa edilen konutlar, Bitlis'teki yapı malzemesi üretimini 2,5 kat artırdı!

Kamu yatırımlarında deprem enflasyonuna göre fiyat revizesi talebi...

İkinci, üçüncü evini alacaklara bir şok daha! 1 milyonluk kredide tam bu kadar BSMV ödenecek!


Geri Dön