Konut sektörü KDV indiriminden umutlu!
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, konutta KDV indirimiyle ilgili konuştu ve arsa maliyetlerinin KDV üzerinden düşürülmesinin sektör açısından olumlu olduğuna dikkat çekti. Hafta ortasında da kararlar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta yapılan kabine toplantısı sonrasında KDV indirimiyle ilgili müjdeler açıkladı. Hafta ortasında da kararlar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 1 Nisan'dan itibaren yürürlüğe giren yeni düzenlemeye göre, temel ihtiyaç maddelerinden olan deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi, kadın pedi gibi ürünlerin KDV'si yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi. Düzenleme sadece bununla da sınırlı değil. Yeme içme hizmetlerinden alınan KDV oranı da yüzde 18'den yüzde 8'e çekildi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sertifikalandırılan tohumluk ve fidanlardan alınan KDV oranı yüzde 1'e indirildi. Süt, yumurta ve meyve üretiminde kullanılan tarım makinalarında da yüzde 8 KDV kapsamına alındı.
Peki konut sektörü temsilcileri KDV indirimini nasıl değerlendiriyor? İşte TMB Başkanı Erdal Eren'in konuyla ilgili açıklamaları...
Önemli bir KDV düzenlemesi de konut sektöründe oldu Artık yeni ev alacak kişiler, arsa değerine göre değil, konutun metrekaresine göre KDV ödemesi yapacak. 150 metrekareden küçük daireler için yüzde 8 oranında KDV ödemesi yapılırken, 150 metrekareyi geçen bölüm için yüzde 18 KDV uygulaması yapılacak.
KONUT SEKTÖRÜ MEMNUN
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, konut alanında yaşanan KDV karmaşasının geride bırakılması ve kısmen vergi indiriminin sağlanmasıyla birlikte konut üretiminde öne çıkan arsa maliyetlerinin KDV üzerinden düşürülmesinin sektör açısından olumlu olduğunu söyledi.
Para Dergisi'nden İdriz Çokal'ın haberine göre; Erdal Eren, “Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Konutun ardından kamu projelerinde artık taşınamaz hale gelen maliyetleri düşürecek adımların atılmasını bekliyoruz” dedi. Eren, bu projelede sözleşmelerin bitimine kadar yapılacak dinamik fiyat farkı düzenlemesinin ve tasfiye hakkı verilmesinin gerekliliğine yine dikakt çekti. Eren, şöyle konuştu:
“Mevcut şartlarda kamu projelerinin yürütülmesi imkânsız hale geldi. Pandemiden sonra şimdi de savaş nedenli ek maliyetler temel girdi maliyetlerini etkiliyor. Kamu müteahhitlerine hiç başlamamış ya da yüzde 50'den az ilerleme kaydedilmiş işler için koşulsuz tasfiye hakkı verilmesi zaruri olmuştur. Hızlıca değişebilen koşullar sebebiyle de dinamik bir formüle sahip yeni bir fiyat farkı düzenlemesi yapılmalı.”
Yeni KDV indirimi konut sektörünü nasıl etkileyecek?
Ev alacaklar dikkat! Yeni KDV düzenlemesi ile neler değişti?
Yeni KDV düzenlemesiyle ev almak zorlaşıyor!