Sektörel

Konut sektörü satışlarını artıracak!

Konut sektörü yeni bir atılımla satışlarını artırmaya hazırlanıyor. Konut pazarındaki artan satışlar, borsada işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklığı firmalarına da değer kazandıracak.

Temmuz ayında yaşanan darbe girişimi sonrasında gerçekleştirilen konut kampanyasından sonra ikinci kampanya geliyor. Konut sektörü yeni bir atılımla satışlarını artırmaya hazırlanıyor. Satışlarda sağlanacak kolaylık konut sektöründe canlanma sağlarken dolaylı olarak bundan gayrimenkul yatırım ortaklıklarının da istifade etmesi bekleniyor.


Halihazırda borsada işlem gören 31 gayrimenkul yatırım ortaklığı hissesinden 15’inin yüzde 50 ve üzerinde iskontolu işlem gördüğü düşünüldüğünde söz konusu olasılığın olabilirliğini yatırımcılar ciddi şekilde gözden geçiriyor. Gayrimenkulün sürekli değerlendiği, satış rekorları kırdığı dönemde art arda piyasaya gelen şirketlerin varlığından dolayı ya da piyasadaki yatırım ortaklıklarının gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüşmesi sektördeki şirket sayısını artırdı. Ancak sektör hisselerine yatırımcıların aynı hızla talepte bulunmaması sektörün fiyat ortalamasının iskontolu kalmasında etkili oldu.


Konut sektöründe şubat ayının ilk haftasında başlaması ve mart sonuna kadar devam etmesi planlanan yeni kampanyada 120 ay vadeli ve aylık yüzde 0.50’den düşük faiz oranı uygulanması hedefleniyor. 240 ay vadeli satışlarda ise geçtiğimiz yıl ağustos ayında gerçekleştirilen yüzde 0.70 faiz oranının aşağıya çekilmesi hedefleniyor.


Finansman maliyetinin ise Emlak Konut GYO, bankalar ve gayrimenkul geliştiren firmalar arasında dağıtılarak çözümlenmesi düşünülüyor. Emlak Konut GYO, bu kampanya ile 15 bin konutun satışa çıkacağını söylüyor. Kampanyaya diğer gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketlerinin de katılımıyla konut arzının 50 bin adede çıkabileceği söyleniyor.


Konut pazarındaki artan satışlar ister istemez borsada işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklığı firmalarının da değer kazanmasına imkân tanıyacaktır. Neticede GYO’ların temel faaliyet alanı gayrimenkuller ve bunlara dayalı haklarla ilgili bulunuyor. Doğal olarak sektörde gözlenecek hareketlilik bu alana yatırımda bulunan firmaları da doğal olarak değerlendirecektir. Meseleye bu çerçeveden bakan yatırımcılar artan gelir ve kârlılığı fırsata çevirmek isterken dikkatli olmaları gerektiğini unutmamalılar. Neticede böylesi bir durumda tüm GYO firmalarının gelirinde artış beklenmemeli.


Bu noktada geliri ve kârı artacak firmaların takip edilmesi kazanç olasılığını ne oranda artabileceğine dair önemli bir referans noktası olduğunu hatırlatmak isteriz.


En değerli Akmerkez


Borsada işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketleri içerisinden, bilanço aktif değerine göre piyasa değeri en yüksek şirket Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı. Akmerkez GMYO’nun bilanço aktif değeri 233 milyon TL. Ancak şirketin piyasa değeri 775 milyon TL seviyesinde bulunuyor. Hisseler, bilanço aktif değerine göre yüzde 231 primli. Akmerkez GMYO, son bir yıllık getirisi ile de yatırımcıların dikkatini çekerken yatırımcısına yüzde 43 getiri sağladı. Doğuş GMYO, Ata GMYO, İdealist GMYO bilanço aktif değerine göre primli olan diğer gayrimenkul yatırım ortaklıkları.


Getirileri Borsa endeksinin altında


Gayrimenkul şirketlerinin son bir yıllık getirileri BIST 100 Endeksi’nin altında kaldı. BIST 100 Endeksi son bir yıl içerisinde yüzde 18.08 değer kazanırken BIST Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Endeksi’nin getirisi yüzde 15.33 oranında kaldı. BIST GYO Endeksinin ilk açıldığı 2000 yılından bu yana veriler takip edildiğinde de reel olarak geride kaldığı gözlenmekte. Bu noktada yatırımcıların sektör hisselerine genel olarak mesafeli bir duruş sergilediklerini söylemek yanlış olmayacaktır.


Emlak Konut’un iskonto oranı yüzde 46


Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hisseleri bilanço aktif büyüklüğüne göre yüzde 46 iskontolu işlem görüyor. Hisseler yerli yatırımcıların olduğu kadar yabancı yatırımcıların da ilgi alanında bulunuyor. Yabancı yatırımcıların hissedeki payı yüzde 69.97 seviyesinde bulunuyor. Yabancılar 2016 yılında ağırlıklı olarak alım yönlü işlemlerde bulunurken net alım tutarı 125.7 milyon dolara ulaştı. Alımların devam etmesi hissedeki çıkışın devamında itici bir güç olacaktır.


MERKEZ’iN ZOR KARARI


Merkez Bankası için karar anı geldi çattı. 24 Ocak’ta Para Politikası Kurulu toplantısı yapılacak. Dolar kurundaki istikrarsız seyir ve yüksek volatilite nedeniyle de gözler Merkez Bankası’nda olacak. Döviz kurundaki spekülatif atağın önüne geçebilecek önlemler bekleniyor. Merkez Bankası son dönemde likiditeyi kısarak dövizi frenlemeye çalışıyor. Ancak bunun sürdürülebilir olmadığı da ortada. Büyümeye zarar vermeden faizler üzerinde nasıl bir aksiyon alacağını göreceğiz.


Buradaki en önemli sorunlardan biri de kurda volatilitenin azalacağına dair sinyallerin verilebileceği kararların alınabilmesi. Piyasalar, kurun yükselişinden çok, ortaya çıkan belirsizlik ve yüksek volatilite nedeniyle önünü görememesinin yarattığı kaygıyı yaşıyor. 


27 Ocak’ta ise Fitch, not değerlendirmesini açıklayacak. Fitch’in olumlu bir değerlendirme yapması beklenmiyor. Yatırım yapılabilir seviyedeki tek notun da kaybedilmesi bir süredir fiyatlanıyor. Etkisi ise sınırlı olacaktır.



 


Futbol kulüpleri rekora koşuyor


Dünyada büyüme kaygıları etkisini hissettirirken para ligindeki ilk 20 kulübün toplam gelirleri 2016 yılında 2015’e göre yüzde 12 artışla yeni bir rekor kırdı ve 7.4 milyar euro seviyesine ulaştı. Deloitte’un bu yıl 20’ncisini yayınladığı Futbol Para Ligi Raporu’na göre, Manchester United, 11 yıldır üst üste bir numarada kalmayı başaran Real Madrid’i zirvedeki yerinden etti. Manchester United’ı, FC Barcelona ve Real Madrid takip etti. Türkiye’nin güçlü iki takımı Fenerbahçe ve Galatasaray ise ilk 30 kulüp arasında yer aldı. Fenerbahçe, 157.7 milyon euro geliriyle 25’inci sırada bulunurken Galatasaray 155.9 milyon euro ile 26. sırada yer aldı.


Mali tablolar açıklandı


Öte yandan borsada spor firmalarının son mali tabloları açıklandı. İçinde yer aldıkları sektörün özelliği gereği farklı bilanço dönemine sahip bulunan spor firmalarının 6 aylık verilere göre Fenerbahçe ve Galatasaray zarar ederken Beşiktaş kâr etti. Galatasaray’ın bu yıl Avrupa Kupası gelirleri bulunmuyor. Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin ise Avrupa Kupası gelirleri devam ediyor. Geçtiğimiz yıl performansları ile Deloitte’un raporuna giren Fenerbahçe ve Galatasaray’ın 6 aylık verilere göre önümüzdeki sezonda listede yükselme ihtimali zayıf. Beşiktaş’ın 6 aylık gelirlerindeyse artış var. Geçen seneye göre önümüzdeki yıl Deloitte’un para ligi listesinde ön sıralarda yer alması ihtimal dahilinde. 



Zeynep AKTAŞ/Milliyet