16 / 07 / 2024

Konut sektörü temsilcileri 'bunu yapmazsak herkes için çok geç olabilir' dedi: 2 yıl boyunca kira artışları durdurulsun!

Konut sektörü temsilcileri 'bunu yapmazsak herkes için çok geç olabilir' dedi: 2 yıl boyunca kira artışları durdurulsun!

Ankara Tüm Emlakçılar Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, konut ve kira bedelleri ile ilgili konuştu ve fahiş fiyatlara karşı önerilerini sıraladı. İşte o açıklama...


Döviz ve altında al-sat kolaylığı!


Ankara Tüm Emlakçılar Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, 2024'ün başlarında konut fiyatlarının düşmeye başlayacağını öngördüklerini ve yeni yıla girilmesiyle birlikte konut fiyatlarında yaklaşık yüzde 30 oranında gerileme yaşandığına dikkat çekti. 

Akçam, konut sektörü ile ilgili yaptığı son dakika değerlendirmesinde, "Konut fiyatları artmasa da yükselme hızı düştü diyebiliriz. Geçtiğimiz yıl gibi bir artış söz konusu olmadı" ifadelerini kullandı. 

Konut sektörü temsilcileri bunu yapmazsak herkes için çok geç olabilir dedi: 2 yıl boyunca kira artışları durdurulsun!

ENFLASYONLA BERABER KONUT FİYATLARI DA DÜŞECEK

Sonsöz'den Goncagül Konaş'ın haberine göre; ATEM Başkanı Hakan Akçam, TÜİK verilerine göre, Nisan ayında Türkiye genelinde 75 bin 569 konut satılırken, Mayıs ayında bu sayının 110 bin 588'e yükseldiğini anımsattı. 

Bu farkın temel nedeninin konut fiyatlarındaki düşüş ve yükselme hızının azalması olduğunu dile getiren Akçam, "Aynı oranda olmasa da enflasyonun düşmesi ile konut fiyatlarının da bir miktar gerileyeceğini düşünüyoruz" açıklamasında bulundu. 

Konut sektörü temsilcileri bunu yapmazsak herkes için çok geç olabilir dedi: 2 yıl boyunca kira artışları durdurulsun!

Hakan Akçam, kira bedellerinde yüzde 25 zam sınırının 1 Temmuz 2024 itibarıyla kaldırıldığını anımsattı ve "Zam yapacak ev sahibi TÜFE oranını baz alarak zam uygulayabilir. Bu noktadan sonra bir düzenlemenin yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir duyum almadık. Ancak konuya ilişkin devlet yetkililerine önerilerimizi de aktardık" ifadelerini kullandı. 

Kira bedellerinde en az yüzde 20 yükseliş olduğunun altını çizen Akçam, "Memur ve öğretmen atamalarının ve tayinlerinin yapılması, kentlere yeni üniversite öğrencilerinin gelmesi ile de kira fiyatlarındaki artış sürecektir" diye konuştu. 

Hakan Akçam, yüzde 25 zam sınırı varken bile bu kurala uyulmadığına ve zam sınırının kalkmasıyla pek çok konut sahibinin çok yüksek oranlarda zam yaptığını vurguladı.

2 YIL BOYUNCA KİRA ARTIŞLARI DURDURULMALI 

Hakan Akçam, kira bedellerindeki artışın yaz boyunca süreceğini dile getirdi ve konuya ilişkin şunları söyledi: 

"Biz 2 sene boyunca kira artışlarının durdurulmasını öneriyoruz. Bununla beraber sosyal yardımlaşma vakıfları dar gelirli vatandaşa kira desteği vermeli, zaten en yüksek seviyede olan kira fiyatlarının yükselişleri 2 yıl durdurulmalıdır. Aksi takdirde kira bedelleri engellenemez bir noktaya geldiğinde herkes için çok geç olabilir."

Konut sektörü temsilcileri bunu yapmazsak herkes için çok geç olabilir dedi: 2 yıl boyunca kira artışları durdurulsun!

KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞI EN ÇOK PANDEMİ TETİKLEDİ 

ATEM Başkanı Hakan Akçam, konut satışlarındaki durağanlığın neredeyse 3 senedir sürdüğünü söyledi. 

Konut satışlarını en çok tetikleyen unsurun pandemi olduğunu vurgulayan Hakan Akçam, "Enflasyon oranı ve inşaat maliyetlerindeki düşüş başladığı takdirde durağanlığın yavaşlayacağını düşünüyoruz" dedi ve satışlardaki durağanların diğer önemli bir nedeninin bankaların uyguladığı faiz politikaları olduğunu aktardı. 

Akçam, Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, Türkiye genelinde toplam konut satışları içinde banka kredisi ile alınanların payının 12’de 1’e kadar gerilediğine dikkat çekti. 

Türkiye’nin konut fiyatlarındaki artıştan kaynaklı dünyada rekor kırdığının altını çizen Akçam, 3 sene önce 300 bin TL'ye alınan konutun 2024'te 10 kat arttığını vurguladı. 

Ayrıca, Ankara’da 2 binden fazla kaçak emlakçı olduğuna vurgu yapan Akçam, kendilerine yetki verildiği takdirde 8 ayda kaçak emlakçıları bitirmeye söz verdiklerinin altını çizdi. 

Aidatı eksik ödeyen kiracılara kötü haber!

Çalıştıkça emekli maaşı düşüyor mu? Toplam prim gününe göre yeni maaşlar tek tek hesaplandı! 

Altın resmen fırladı! Kıyıda köşede 1 gramı bile olan yaşadı! Çeyrek altın, Ata altın, gremse altın ne kadar?


Geri Dön