Konut sektörü temsilcilerinden ‘Faizleri artırmayın’ çağrısı!
Amerika’da Mortgage Bankacıları Birliği (MBA), Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR) ve Ulusal Konut İnşaatçıları Birliği (NAHB), artan konut maliyetleri yüzünden ABD Merkez Bankasına (Fed) faiz artırımlarına son verme çağrısında bulundu.
ABD'de Mortgage Bankacıları Birliği (MBA), Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR) ve Ulusal Konut İnşaatçıları Birliği (NAHB) konut sektörüyle yönelik tedirginliklerini iletmek için Fed Başkanı Jerome Powell'a yönelik mektup kaleme aldı.
Fed'in faiz politikasına ilişkin süren piyasa belirsizliğinin son zamanlardaki faiz artışlarına ve oynaklığa katkıda bulunduğuna işaret edilen mektupta, bunun emlak piyasasında sorunlara neden olduğu aktarıldı.
Mektupta, mortgage (konut kredisi) faiz oranlarının son 23 yılın en yüksek düzeyine ulaştığı hatırlatılarak, mortgage müracaatlarının ise 1996'dan bugüne kadar en düşük seviyeye gerilediği belirtildi.
"FAİZ ARTIŞLARININ HIZI ACI VERİCİ"
Faiz artışlarının hızı ve büyüklüğünün ve bunun neticesinde sektördeki bozulmanın "acı verici" ve "benzeri görülmemiş" olarak tanımlandığı mektupta, "Bugün 30 senelik mortgage faizleri ile 10 senelik Hazine tahvili getirisi arasındaki fark tarihin en yüksek seviyelerinde. Bu da Fed'in nereye gittiğine ilişkin derin bir belirsizliğin mesajını veriyor" ifadeleri kullanıldı.
Söz konusu mektupta, Fed'in piyasaya "daha fazla faiz artırımını düşünmediği" ve "ev finansmanı piyasası istikrara kavuşana ve konut kredisi ile tahvil faizleri arasındaki fark normalleşene kadar mortgage destekli menkul kıymetleri satmayacağı" değerlendirmelerinde bulunulması talep edildi.
Bu gelişmelerin piyasaya Fed'in faiz oranlarının seyri ve mortgage destekli menkul kıymet portföyüne yönelik planlarına ilişkin daha fazla netlik sağlayacağı ve yatırımcılar için oynaklığı azaltacağı aktarılan mektupta, ekonomide kaçınılmaya çalışılan "sert inişin" hızlandırılmamasını sağlamak için Fed'e bahsi geçen adımları atma çağrısında bulunuldu.
BARINMA MALİYETİNDEKİ ARTIŞA DİKKAT ÇEKİLDİ
Mektupta, daha fazla faiz artırımının mali büyümeye ilişkin daha geniş riskler oluşturarak resesyon olasılığını ve boyutunu yükselttiği paylaşıldı.
Son dönemlerde enflasyonun önde gelen itici güçlerinden birinin barınma maliyetlerindeki artışlar olduğuna vurgu yapılan mektupta, ağustos ayında tüketici fiyatlarının yüzde 3,7 oranında yükselirken barınma maliyetlerindeki artışın yüzde 7,3 olduğu anımsatıldı. Mektupta, temmuzda tüketici fiyatlarındaki artışın da yüzde 90'ının barınma enflasyonundan ortaya çıktığı bildirildi.
IMF’den Türkiye için deprem etkisi yaratan dolar tahmini! Dolar kuru 2028’de 119,85 TL mi olacak?
Hiç çalışmadan her ay düzenli olarak 9 bin 848 TL kazanmak mümkün! Yapmanız gereken tek bir şey var!