29 / 04 / 2024

Konut sektöründe alarm zilleri çalıyor! Yerel seçimler bitti, şimdi ne olacak?

Konut sektöründe alarm zilleri çalıyor! Yerel seçimler bitti, şimdi ne olacak?

Sıkı para politikası son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut sektöründe de alarm zillerini çaldırdı. En son açıklanan TÜİK verileri kredili konut satışlarında yaşanan sert düşüşler oldukça dikkat çekti.



Son zamanlarda sık sık gündeme gelen yüksek enflasyona karşı uygulanan sıkı para politikası inşaat ve gayrimenkul sektörünü de olumsuz olarak etkiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan en son veriler kredili konut satışlarının yüzde 49,1'lik bir düşüş gösterdiğini ve konut sektöründe alarm zillerini çaldırdığını ortaya çıkarıyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun resmi olarak açıkladığı 2024 yılı şubat ayı verilerine göre kredili konut satışları 8 bin 827 adede indi. Ayrıca Ortalama 2 milyon TL'lik bir kredinin 120 ay geri ödemesinde aylık taksitler 100 bin TL'nin de üzerinde yükseldi. 

Haber Global'den Ertan Altan'ın haberine göre Merkez Bankası'nın peş peşe yaptığı faiz artışları, konut kredilerine de yansıyınca dar ve orta gelirli vatandaşlar konut alma hayalinden vazgeçmek zorunda kaldı. Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan sektör temsilcileri de emlak sektöründeki olumsuz gidişin süreceği görüşünde.

Konut sektöründe alarm zilleri çalıyor! Yerel seçimler bitti, şimdi ne olacak?

DARALMA DEVAM EDECEK

İzmir Emlak Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve emlak uzmanı Rıdvan Akgün merakla beklenen yerel seçim sonrası durumu şu şekilde değerlendirdi: "Emlak piyasası açısından daralma sürecek. Neden? Konut yapım maliyetlerinin halen yüksek olduğunu görüyoruz. Sıkı para politikası, Orta Vadeli Program sürdüğü müddetçe parası olan konut edinebilecek. Vatandaşlardan kredibilitesi olanlar dahi bankalar kredi vermediği müddetçe konut sahibi olamayacak."

"4-5 milyon TL'lik bir konutta 2 milyon TL'lik bir kredi kullanmak isteyen bir vatandaşın ayda 70-80 bin Türk Lirası kredi taksiti ödemesi gerekecek. Bankalar da zaten şu anda 2 milyon Türk Lirası kredi vermeye yanaşmıyor. Böyle bir durumda vatandaşlar farklı enstrümanlarla parasını değerlendirme yoluna gidiyor. Parası olmayan da maalesef şu anda kiracı olmaya mahkum."

Konut sektöründe alarm zilleri çalıyor! Yerel seçimler bitti, şimdi ne olacak?

KENTSEL DÖNÜŞÜM DE ETKİLENDİ

Sürekli olarak artış gösteren inşaat maliyetleri ile ilgili olarak da önemli açıklamalar yapan Rıdvan Akgün, şu uyarıları yaptı: "Pekçok yerleşim bölgesinde vatandaşlar kentsel dönüşüm için yerel seçimlerin tamamlanmasını bekliyordu. Bundan sonra ülke genelinde nasıl bir yol izleneceği de tartışma konusu oldu. Şu şekilde bir endişe gündeme gelebilir; vatandaşlar merkezi hükümetle, yerel yönetimin ilişkilerinin kentsel dönüşüm projeleri üzerinde etkisi olabileceği şeklinde bir kaygıya kapılabilir. Yaşanan bu durum da projelerin hızı üzerinde etkili olabilir. İstanbul,  İzmir  ve Ankara'yı baz aldığımız zaman, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşümde amir konumda. Belediyelerin bu anlamda merkezi hükümete kıyasla yeterli bir bütçesi yok."

GÖZLER YEREL SEÇİM VAATLERİNDE

Ortaya çıkan bu olumsuz tablo içerisinde tek olumlu durumun seçimsiz geçecek olan toplamda 4 senede hükümet ve muhalefetin elindeki yerel yönetimler arasında yaşanacak rekabet olduğunu dile getiren Rıdvan Akgün, "Şu açıdan da bakılabilir; hükümet seçime kadar geçecek 4 senede vatandaşların desteğini kazanmak ve seçimi riske atmamak amacıyla kentsel dönüşümde tatmin edici adımlar da atabilir. İstanbul, Ankara, İzmir başta olacak şekilde pek çok şehirde hükümet ve yerel yönetimin kentsel dönüşüm açısından bir yarışını da izleyebiliriz" diye konuştu.

ÇİMENTOYA ZAM

Ayrıca diğer bir taraftan son zamanlarda sık sık gündeme gelen inşaat maliyetleri kentsel dönüşümün önünde engel teşkil ederken, yerel seçimlerden hemen sonra çimentoya zam gelmesi, sektör temsilcilerini kara kara düşündürüyor. 1 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli yüzde 30'luk zamma sektörden tepkiler yükselirken, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu da ortaya çıkan tablo için; "Çimento ton ve beton metreküp fiyatları ortalama 130 Türk Lirası civarında iken, geçen 36 ay içerisinde ortalama 2 bin 500 Türk Lirası yani 20 kat artması, maliyet artışı diye izah edilemez" diye konuştu.

Yabancıların en favori 11 temettü hissesi!

Bu şehirlerde hem bedava ev hem de bedava arsa dağıtılıyor! Tüm detaylar tek tek açıklandı!

Ziraat, Vakıfbank, Halkbank emekli promosyonu arttı! Kamu bankaları ne kadar promosyon veriyor? Emekliler dikkat!


Geri Dön