28 / 04 / 2024

Konut sektöründe 'Balon' fiyatlar söndü! Yabancı yatırımcı tekrar gelecek!

Konut sektöründe 'Balon' fiyatlar söndü! Yabancı yatırımcı tekrar gelecek!

Türkiye'de yabancıya konut satışlarının yeni yılda tekrar canlanması bekleniyor. Rusya-Ukrayna savaşından sonra başlayan göç sebebiyle artan konutlarda balon fiyatlar sönmeye başladı. 



Türkiye'de yabancıya konut satışlarında düşüş devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan "Konut Satış İstatistikleri, Kasım 2023" verilerine göre yabancıya konut satışları 31 ayın en düşük seviyesini gördü

Yabancılara yapılan konut satışları kasım ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 61,5 azalarak 2 bin 342 olurken bu rakam aynı zamanda 2020 Mayıs ayından bu yana kaydedilen en düşük seviye oldu.

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte konut satışlarındaki artış dururken, yabancıya konut satışlarının yeni yılda tekrar canlanması bekleniyor.

Türkiye'de konut fiyatlarının kontrol altına alınması amacıyla bir dizi önlemler alındı. 

Rusya-Ukrayna savaşı sebebi ile bu iki ülkeden Türkiye’ye yönelen aşırı göçü, yüksek enflasyon, hayat pahalılığı gibi nedenlerle göçün tersine dönmesi, internet ilanlarıyla ilgili gerçekleştirilen yasal düzenlemelerle konut satışlarında yaşanan ‘Yalanca bahar’ söndü. 

Özellikle yabancılara yönelik konut satışlarında astronomik rakamların ‘Tersine göç’ ile beraber normal piyasa seviyelerine geldiği belirtildi.

İki ülke arasında yaşanan savaş ardından aşırı göç, özellikle Antalya gibi turizm merkezlerinde konut talebinde müthiş artış yaşanmasına yol açtı. Özellikle yabancılara satışlarda astronomik rakamlara ulaşan satışlar, iç piyasada da büyük sıkıntı yaratmıştı.

Konut sektöründe Balon fiyatlar söndü! Yabancı yatırımcı tekrar gelecek!

Ekonomim'de yer alan habere göre, gayrimenkul ve konut satış sektör temsilcileri, aşırı dış göçün tersine dönmesi, Rusyalara karşı uygulamaya koyduğu düzenlemeler ile Ticaret Bakanlığı tarafından konut ve gayrimenkul satışlarıyla ilgili internet ilanlarında yasal düzenleme yapılması sektörde konut satışlarındaki ‘Yalancı Bahar’ın, köpük fiyatların sona erdiğini belirtiyor.

Antalya Emlakçılar, Oto Galericiler ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, pandemi süreciyle beraber fiyatların artmaya başladığını, Rusya-Ukrayna arasındaki savaş sebebiyle Antalya bölgesinde kiralık ve konut satış fiyatlarının astronomik rakamlara ulaştığını anımsattı.

Fakat tersine göç ve Ticaret Bakanlığının yasal düzenlemeleri sonucu konut sektöründe ‘Balon’ fiyatlarının söndüğünü belirten Çağlar, şunları kaydetti.

"Yasal düzenlemelerle aşırı fiyat arttıran binlerce internet sitesine denetim başlatılması, yabancı göçün özellikle Ruslara yönelik ikamet izinlerinin zorlaştırılması gibi sebeplerle tersine göçün başlaması fiyatları normal piyasa seviyesine indi. Yabancıya satışların yılbaşından sonra tekrar artmaya başlayacağını düşünüyoruz. Talepler bu yönde görünüyor."

Konut sektöründe Balon fiyatlar söndü! Yabancı yatırımcı tekrar gelecek!

YABANCIYA SATIŞLAR YAVAŞLADI

Yabancılara gayrimenkul danışmanlık hizmeti veren Riba Yatırım Gayrimenkul Şirketi Kurucu Ortağı Yasemin Morrissey de hem iş piyasa hem de yabancıya satışta ‘’Şahane günler geçirmiyoruz’’ diye yakındı.

Kasım ayı ortasından sonra yabancılara konut satışlarında yavaşlama olduğunu ifade eden Morrissey, şöyle konuştu.

"Bize ulaşan bilgilere göre konut satış ve kiralama sektörü eski havasında değil. Yabancılar şu anda ortada yok. Ruslar tatilde ve alışveriş merkezlerinden de çekildi. Gayrimenkul ve konut sektöründe ‘olmayacak’ fiyatlar vardı. Gerçekten de çok yüksek fiyatlar vardı. Aynı sitede 12 milyon TL'ye de 9 milyon TL'ye de satılan daire vardı.

Kiralarda bir gevşeme var ama kiralama yok. Fiyatlar geçen seneden daha düşük. Rusya-Ukrayna arasındaki savaş bizi etkiledi. 6 bin TL'lik kira 26 bin TL'ye kadar çıktı. Şu anda talep site içinde, güvenlik sistemleri, havuzu olan site içindeki eşyasız 2 oda 1 salon kiralıklara daha çok talep var.’’

Konut sektöründe Balon fiyatlar söndü! Yabancı yatırımcı tekrar gelecek!

YABANCI YATIRIMCI TEKRAR GELECEK

Antalya Uluslararası Havalimanın inşaatın sürdüğünü, bu inşaatta çalışan şirketlerle, hava yolu şirketlerinin yeni personelleri ile Türk Cumhuriyet ülkelerinden talepler geldiğini kaydeden Morrissey, şunları kaydetti.

"Evet, fiyatlar normal seyrine geldi. Arz ve talep piyasası artık oturdu. Yabancıya konut satışları yavaşladı. Her ne kadar Kasım ayında yabancıya konut satışında Antalya birinci sırada yer alsa da satışlar yavaşladı. Ocak ve Şubat gibi Rusya’dan gelişler tekrar artacak. Genelde 2024'te Ocak ve Şubat ayında satışlar hızlanacak. Şu anda 2 oda 1 daire 3 milyon TL civarında…’’

Vinç operatörü ayda 150 bin, inşaat ustası 70 bin, mühendis ise 40 bin TL kazanıyor! İnşaat sektöründe maaşlar katlandı!

Konut satış fiyatı artışında Kasım ayı şampiyonu il açıklandı!


Geri Dön