Sektörel

Konut sektöründe 'büyüme' tartışması yaşanıyor!

Konut sektöründe bilgi kirliliği var satışlar düşmedi, stoklar yüzde 20 eridi

Konut sektöründeki birliklerin son 1 ayda farklı veriler açıklayarak kafa karışıklığı yarattığını söyleyen İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, "TÜİK ve GYODER inşaat sektörü büyüdü derken, İMSAD ve İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş sektörün daraldığını söylüyor. Oysa satışlar geçen yıla göre düşmedi, bu dönemde stoklar yaklaşık yüzde 20 eritildi. Ancak istikrara kavuşan sektörde kimse talep patlaması da beklememeli" diye konuştu.

İnşaatçılar Derneği Başkanı (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, konut sektörünün son durumuyla ilgili son bir ay içinde farklı kurumlarca yapılan açıklamaların birbiriyle tezat oluşturduğunu ve bunun sektöre büyük bir zarar verdiğini kaydetti.

Bu verilerin hem konut alacakları hem de yatırımcıları yakından etkilediğini belirten Durbakayım şöyle devam etti: "TÜİK ve GYODER inşaat sektörü büyüdü derken, Merkez Bankası konut kredilerinin 49 milyar TL´ye yükseldiğini açıkladı. Buna karşın İMSAD ve İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş sektörün daraldığını ifade etti. Ayrıca TÜİK bir başka raporunda, üç aylık İnşaat Sektörü Üretim ve Ciro Endeksleri´nin gerilediğini açıkladı.

Oysa üyemiz olan inşaat firmaları ve onların satışları ile sektörün nabzını tutuyoruz. Satışlar geçen yılla aynı düzeyi koruyor. Düşmedi, artmadı da. Ancak konut kredilerindeki büyüme, daha çok stokların yüzde 15-20 civarında eritilmesinden de kaynaklandı. Yeni konut satışı ve üretimi ise önceden genele yayılmışken, bu yıl sadece belirli büyük firmalar tarafından yapılıyor. Konut üretimi ise bu dönemde yüzde 5-10 civarında azaldı. Pek çok firma harıl harıl kampanyalarla ellerindeki konutları satmaya çalışıyor" diye konuştu.

Referandum önemli

Sektörü istikrarlı bir gidişat beklediğini, bununla birlikte Eylül ayında yapılacak referandumun da sektörü etkileyeceğini söyleyen Durbakayım, "Krizde nakit sıkıntısını yaşayan firmalar artık uzun vadeli hesaplar yapıyor. Herhalukarda konut sektöründe bir patlama olmayacağı bilinmeli. Bu sektöre girecek firmalar, yüksek karları görebilecekleri bir piyasa ile karşılaşmayacak. Uygun kriterlere sahip olmayan firmaların projelere başlayamadığı bir kontrol mekanizması olabilmesi için İNDER olarak da çalışıyoruz" dedi. Bu yıl firmaların yılbaşından bu yana projelerinde yüzde 15´e varan oranda zam yaptığını söyleyen Durbakayım, "İnşaat maliyetlerinin fiyatlara yansımadığından bahsedemeyiz. 2011´de de yüzde 10 zam bekliyoruz" dedi.

Satış adedımız bu yıl yüzde 35 arttı

Teknik Yapı olarak konut satışlarında adetsel bazda yüzde 35 büyüme yaşadıklarını söyleyen Durbakayım, halen Deluxia projesinde yüzde 47, Uptwins´te yüzde 61.5, Uprise Elite´de yüzde 77.5, Upcity Flats´de yüzde 80.3, Uplife Park´ta yüzde 97.7´lik satış oranına ulaştıklarını sözlerine ekledi. Şirketin en son satışa çıkarıdığı Upcity Residence projesinin ise yüzde 33´ü satıldı. Kartal´da Uğur Mumcu´da inşa edilen ve bölgenin ilk rezidans yaşamını sunan Upcity Residence projesi, 68 bin liradan başlayan fiyatlarla 30 Nisan´da satışa çıkarıldı. Toplam 281 dairelik projede açık havuz ile basket, çocuk oyun alanı, spor alanları, sauna, toplantı odası, revir, masaj odası, fitness, aerobik, aletli jimnastik, masa tenisi gibi sosyal aktiviteler yer alacak.

Restoran işletmeciliğine de giriyoruz

İnşaat dışında Betofiber ile beton üretimi ile güvenlik gibi alanlarda da şirketleri bulunan Teknik Yapı, restoran işletmeciliğine de sıcak bakıyor. Şirketin Başkanı Nazmi Durbakayım, "Proje lokasyonlarımızla entegre olabilecek yerlerde, ilki Anadolu yakasında olmak üzere, et yemeklerinin ağırlıkta olduğu farklı bir konseptte restoran açmayı planlıyoruz. Günümüzde insanlar, otopark sorunu yaşabiliyor, çocuğuyla geldiğinde rahat oturamayabiliyor. Bu sorunları ortadan kaldıran bir konsept yaratacağız" dedi.

Devlet arsa mağduriyetlerini tazmin ederek garanti vermeli

İnşaat firmalarının arsalarını sorunsuz bir biçimde aldıktan sonra birdenbire çıkarılan imar sorunlarıyla uğraşmak zorunda kaldıklarını, ruhsat aldıktan ya da projeyi tamamladıktan sonra bile plan itirazlarıyla alınan yürütmeyi durdurma kararlarıyla sıkıntı yaşadıklarını hatırlatan Nazmi Durbakayım, acil olarak devleti böyle sorunlar karşısında garanti vermeye çağırdı.

Durbakayım, "Proje başlayıp satışlar yapıldıktan sonra bile böyle sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Devlet satın alınan, üstünde hacizi olmayan, yasal izinlerinin hepsi alınmış arsalar üzerinde sonradan bu tür sorunlar çıkarsa, zararımızı tazmin etmeli. Sadece biz mağdur olmuyoruz. Projeden daire alan insanlar da mağdur oluyor, Eğer devlet böyle bir garanti verirse, o zaman bu yaşanan yürütmeyi durdurma kararlarının bu kadar kolay alınmayacağını tahmin ediyorum" diye konuştu.

Anadolu yakasına yeni home ofis projesi

Teknik Yapı olarak Şişli´de 1976 yılında ilk home-ofis projesini hayata geçirdiklerini anlatan Durbakayım, hedeflerinin bu konsepti daha da geliştirebilecekleri yeni projelere imza atmak olduğunu söyledi. Şehir içindeki projelerinde normalde küçük olarak inşa edilen normal home-ofis dairelerin 2-3 katı büyüklüğünde home-ofis konseptini benimsediklerini söyleyen Durbakayım, bu kapsamda home-ofis kısmı 40, yaşam alanı olarak 70 metrekare olan daireler yaptıklarını söyledi. Şimdi de Anadolu yakasında bir home-ofis projesi planladıklarını açıklayan Durbakayım, "40 dönümde başladığımız bu yeni projenin inşaatına ve satışlarına Eylül ayında başlıyoruz. Projede büyüklüğü 40-90 metrekare arasında değişen yeni home-ofisler inşa edeceğiz" diye konuştu. Bahçeşehir´de Uphill Court projeasinde "sosyal-kültürel bir tesis" projelerinin de olduğunu belirten Durbakayım, "6 dönümde inşa edilen ve içinde fitness, SPA, kafeterya ve daha birçok sosyal alanın yer aldığı proje, o bölgede olmayan bir konsept getirecek" dedi. Durbakayım, Bodrum´da da sağlık turizmine hitap eden bir otel inşaatıyla ilgili çalışmalarının sürdüğünü de sözlerine ekledi. 
Vatan-Nihal Yuvacan

İlgili haber

Konutta fazlalık olmadığını ispat edecek kimse yok