Sektörel

Konut sektöründe finansman sorunu: Yeni konut projeleri rafta kaldı!

Fahiş fiyat artışlarına ve konut sorununa çözüm olması beklenen yeni projelerin ruhsat başvurularında seçim sonrası hareketlenme yaşandı. Fakat kredilere erişim zorluğu sebebiyle alınan inşaat ruhsatları çekmecede beklemeye başladı. İşte ayrıntılar... Her sene 1

Türkiye’de konut piyasası fahiş fiyat artışı ve arz sorunuyla çıkmaza girmiş durumda. Her sene 1.1 milyon konut ihtiyacına rağmen, seçim süreci ve inşaat maliyetlerinin arttığı son 3 senede konut üretimi yıllık ortalama 700 bin adette kaldı. 

Fahiş fiyat ve arz yetersizliği arasında sıkışan gayrimenkul sektöründe, seçimin ardından ruhsatlar yeniden hareketlendi. Fakat finansman sorununun, alınan ruhsatları çekmecede bıraktığını dile geitren sektör temsilcileri, konuya ilişkin "Tüketici tarafından her 10 kişiden 1 kişi kredi alabiliyor. Biz yüzde 30-40’a da razıyız ancak, bankalar kredi vermiyor. O nedenle alınan ruhsatlar çekmeceye atılıp, uygun zaman bekleniyor" açıklamasında bulundu. 

Sat-yap projeler finansman beklemede

Finansmana erişim zorluğu karşısında sene sonuna doğru yarım kalan inşaat süreci başlayabileceğine ilişkin uyarılarda bulunan sektör temsilcileri, "Mevcut durumda kredi bulamadığı için başlayıp ilerleyemeyen ya da hukuki süreç gibi çeşitli nedenlere takılan çok proje var" diyerek, İstanbul’da, çeşitli nedenlerle yaklaşık 100 bin konutun yarım kaldığını belirtti. 

Satılık fiyatlarının bir anda 8-10 milyon TL'ye çıkmasının konuta erişimi azalttığına, finansman zorluğunun satyap projelerin ilerlemesine engel olduğuna dikkat çeken konut geliştiricileri, 2016 yılındakine benzer bir durgunluk riskine karşı uyarıda bulundu. 

İnşaatçılar, sektörün canlanması amacıyla kamu öncülüğünde finansman kanallarının açılması çağrısı yaptı. 

Konut sektöründe finansman sorunu: Yeni konut projeleri rafta kaldı!

Dünya Gazetesi'nden Hamide Hangül'ün haberine göre; Artaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, İstanbul’da çok fazla nitelikli konut ihtiyacı olduğunun altını çizdi ve depremin, en büyük gerçek olduğuna ve bu doğrultuda hızlıca hareket etmek gerektiğine dikkat çekti. 

65 yaş aylığı yeni zamla kaç TL oldu? Yaşlılık maaşı alacaklar dikkat! Tek tek rakamlar belli oldu!

Bim'de 1 kg Çaykur çay 79 TL'ye, sızma zeytinyağı 64 TL'ye, tost peyniri 175 TL'ye düştü!

Son dakika! Euro 31 TL'yi gördü!