Sektörel

Konut sektöründe sosyal konut ihtiyacı!

Kırsal kesimlerden kentlere gelen ya da dar gelirli vatandaşların barınma ihtiyacını karşılamak için devlet destekli yapılan ucuz daireler olan bilinen sosyal konut projelerin yaygınlaştırılması için çalışmalar başlatılmalı...

Dar gelirli vatandaşların barınma ihtiyacını karşılamak için devlet desteğiyle üretilen sosyal konutların hızla yaygınlaştırılması gerekiyor. Kıbrıs Postasu Gazetesi köşe yazarı Deniz İşçioğlu, sosyal konut projelerin bölgeye kattığı değeri anlattı. 

Konut ve sosyal kelimeleri bu ara oldukça popüler. Konutun sosyal olanı da var elbette ama bunun için devletin sosyal olanını bulmak gerek. İngiltere ve Almanya örnekleri hep verilmektedir. Ama ben bu yanılgıya düşmeyeceğim. Aman efendim biz niye bir Almanya, İngiltere olamadık gibi espriler, ironiler, mukayeseler yapmayacağım. Biz yalnızca sürdürülebilir bir devlet yapısı içerisinde gelişerek değişsek. Şimdilik tamam gibi sonra öyle büyük büyük gelişmiş ülke hedefleri koyarız kendimize…

Bazen diyorum ki bütün mesela liyakatte, liyakat ilkesini bir kez çalıştırdın mı. bak ondan nasıl vazgeçemiyorsun. Şimdi gelelim mevzuya. konutun sosyal olanına. devletin de sosyali makbul bu aralar. ne de olsa küresel bir ekonomik kriz ile baş etmeye çalışmaktayız…

Sosyal konut için, sosyal devlet mi gerekmekte illede. Şimdi bakalım bizim durumumuza. Anayasa güvence altına alıyor konut hakkını. Konut haktır. Öylesi, böylesi yoktur, aması yoktur. Devletin, konut sahibi olmayan veya sağlıklı ve insanca yaşama koşullarına uygun konutu bulunmayan ailelerin konut gereksinimlerini karşılayacak önlemleri yasa ile düzenlenmesini öngörmektedir.

Ne diyor Anayasamız, insanca yaşama koşulları, sağlıklı, konut sahibi olmayan insanlara, peki yasal düzenlemeler, yasal düzenlemelere de baktığımız zaman adında sosyal konut geçen yasa olarak karşımıza 23/1978 Sayılı “Sosyal Konut Yasası” çıkıyor. Artık uygulamada da değil… Yine bakmaya devam ediyoruz… ‘Konut Edindirme Yasası’nı buluyoruz sosyal konut konusunu bir daha düşünüyoruz…

Şimdi genel olarak bir değerlendirme yapmak gerekirse konu birçok ülkenin ortak sorun konusudur kırsal kesim arsası, sosyal konut yapımı falan değil de. Sosyal konut dendi mi? konu hep siyasi rant hemen rant geliyor akıllara imar planının olmadığı yerlere sosyal konut projeleri oldukça sorunlu bir yapı elbette ama şehir planlama makamı ile paralel çalışılarak sorun çözülebilir biliyoruz. Bir de merkezi yönetim, yerel yönetim ilişkisi var elbette sosyal konut yapım kararlarında yerel yönetimlerin koordinasyon rolü es geçilmemelidir. Merkez ben yaptım, oldu diyemez…

Sonra, sosyal konut kararı ciddi bir politik karardır. Böyle ben buraya yapıyorum, deyip geçemezsin konut politikasının hangi aşamasında böyle bir karara varıldığını bildirmen gerek. Konut yapımında hangi bölge neden seçilmiştir? Hangi müteahhitlerle çalışılacaktır? Yasada verilen kıstaslar sosyal konut başvurusu ne kadar gerçekçidir? İhtiyaçlıyı tam olarak nasıl ayırt edebileceğiz? İhtiyaçlıya nasıl ve hangi koşullarda konut sağlayacağız? Sağlanan konutlar satılabilecek mi? Satın alınabilecek mi? İşte böyle akıllarda bin bir soru cevapsız kalan…

Durum böyle olunca, sosyal konut da olamıyor. Sosyal konut alanında liyakat noktasında neredeyiz? sorusu önemli. Umarım iyi bir yerdeyizdir. Yoksa konutun sosyali, içinde yaşayanların ekonomik sorunlardan ötürü sürekli gezgin olması ile ilgili bir durum değildir.         

Bunu böyle anlayanlar yanlış anlamıştır. Sonuç olarak konutun sosyal olanı makbuldür. İhtiyacı olan insana Devletin de sosyal konut yapanı makbul ihtiyaçlı olana...