Konut sektöründe tek oranlı KDV uygulaması önerisi!
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, konut sektöründe tek oranlı KDV uygulamasına geçilmesinin yararlı olacağına dikkat çekti. Baran, konuya ilişkin önerilerini sıraladı.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Yönetim Kurulu Üyeleriyle beraber Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ı makamında ziyaret etti.
Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Ankara Ticaret Odası’nın çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gürsel Baran, ATO’nun 160 bin üyesinin temsil edildiği 67 meslek komitesi üyelerinin sektörle ilgili toplantılarda kayda geçirdiği, ticaretin gelişmesiyle ilişkin konu ve problemleri ile çözüm tavsiyelerinin bulunduğu bir dosyayı Lütfi Elvan’a iletti.
Vergi uygulamaları konusuyla ilgili tavsiyelerini de açıklayan Baran, Katma Değer Vergisi (KDV) sisteminde yer alan farklı oranların bazı alanlarda uygulamada karmaşa yarattığını belirtti. Baran, konuya ilişkin “Aynı sektör içinde girdiler ve nihai ürünler üzerindeki KDV oranları farklılık arz ediyor. Vergide genellik ilkesine uygun, tek oranlı KDV sistemi işletmelerin rekabet gücünü artıracaktır” şeklinde konuştu.
Baran, 150 metrekareden büyük evler ile ticari ofislerde KDV oranının yüzde 18, 150 metrekare ve daha küçük evlerde yüzde 1 olarak uygulandığına dikkat çekerek, tek oranlı KDV uygulamasına geçilmesinin inşaat sektöründe yararlı olacağına vurgu yaptı.
Müteahhitlerin tapu harcı sorunu
Müteahhitlerin yüzde 70’e yakının kat karşılığı inşaat işleri yaptığını vurgulayan Baran, inşaat bitirilinceye kadar evlerin bir bölümünün satışının yapıldığını, inşaat bitirildiğinde müteahhitin kendi payına düşenleri mal sahibinden aldığını dile getirdi.
ATO Başkanı Baran, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
"Müteahhitlerimiz yüklenici olarak üstlendiği sorumluluğun karşılında kendi dairelerinin tapusunu alırken, yeni bir gelir elde etmediği halde tapu harcı ödemek durumunda kalıyor. O daireyi sattığında da yeni bir gelir elde etmiş gibi gelir vergisi durumunda kalıyor”
Tapu harçlarının emlak değerinin binde 40’ı oranından daha aşağı düşürülmesinin gayrimenkul değerlemedeki gerçek beyanları artıracağını vurgulayan Baran, ticari işletmeler için ruhsat planlaması yapılmasının da ülke ekonomisinin verimliliğini yükselteceğine dikkat çekti. Baran, ekonomi ve istihdamın lokomotifi olan inşaat sektöründeki hammaddelerinin fiyatlarında yaşanan artışın da altını çizdi.
Kamunun reel sektöre rakip olarak piyasada bulunmaması gerektiğine vurgu yapan Baran, “Devlet özel sektöre rakip olmamalı, buna karşın, devletin, serbest piyasa koşulları ve rekabete zarar vermeden, düzenleyici ve denetleyici rolü kuvvetlendirilmelidir” diye konuştu.
Konut satışlarında KDV iadesinin önü açıldı!
Konut teslimlerinde KDV oranları nasıl belirleniyor?