28 / 04 / 2024

Konut sektöründe yeni gözde tekerlekli evler oldu!

Konut sektöründe yeni gözde tekerlekli evler oldu!

Tiny House’lara yani tekerlekli konutlara talep artarak devam ediyor. Üreticiler yaptığı açıklamalarda telefonlara yetişemediğini belirtiyor. 



Son zamanlarda sık sık gündeme gelen Tiny House’lara yani tekerlekli konutlara talep artarak devam ediyor. Üreticiler konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarda telefonlara yetişemediğini die getiriyor. Özellikle mega kent İstanbul'da beklenen deprem bu ilginin sebeplerinden biri. Tiny House’lar hakkında yapı ve arsa imarının gereklilikleri çok merak edilen konular arasında yer alıyor.

ARAGYD Kurucusu Av. Dr. Mert Van konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada tekerlekli Tiny House’ların römork kapsamına girdiğini ve yapı ruhsatı istenmediğini, buna karşılık sabit/tekersiz Tiny House’ların da römork kapsamına girmeyip yapı olarak değerlendirildiğini beliriyor.

“TEKERLEKLİ TİNY HOUSE’LAR RÖMORK KAPSAMINA GİRİYOR”

ARAGYD Kurucusu Av. Dr. Mert Van yaptığı açıklamada imar hukukunun temel kavramlarından bir tanesi olan "yapı" nın, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 5. Maddesinde net bir tanıma sahip olduğunu söz konusu yapının; "karada ve suda, daimi veya muvakkat, resmi ve hususi yeraltı ve yerüstü inşaatı ile bunların ilave, değişiklik ve tamirlerini içine alan sabit ve müteharrik tesisler" biçiminde tanımlandığını belirtiyor.

ARAGYD Kurucusu Av. Dr. Mert Van açıklamasında “Seyir halinde ya da park halindeki tekerlekli Tiny House'ları imar mevzuatına giren bir "yapı" şeklinde ele almak uygun olmayabilir. 

Bu nedenle, imar mevzuatına göre "yapı" statüsünde ele alınamayan ‘tekerlekli’ Tiny House'lar için ruhsatsız yapı, imar mevzuatına aykırı yapı ya da kaçak yapı kavramlarından bahsetmek mümkün olmayacak. 

Böyle bir durumda, imar mevzuatı uyarınca yapı ruhsatına tabi olmayan bu konutlar için, ilgili idareler tarafından işletilen yapının mühürlenmesi ya da yıkımına dair hükümler de uygulanmayacaktır” diye konuştu.

Konut sektöründe yeni gözde tekerlekli evler oldu!

ARAGYD Kurucusu Av. Dr. Mert Van “Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus tiny houseların tekerlekli olması ve Karayolları Trafik Kanunu uyarınca römork kapsamına girmesidir. Fakat sabit/tekersiz Tiny House’lar römork kapsamına girmemekte ve yapı olarak değerlendirilmektedir. Ve bu tip için yapı ruhsatı isteniyor” dedi.

“TARLA STATÜSÜNDEKİ ARAZİLERE DE TİNY HOUSE YERLEŞTİRİLEBİLİR”

Tarla statüsünde olan arazilere imar kanunu uyarınca ‘yapı’ yapılabilmesi için arazinin en az 5 bin metrekare büyüklüğünde olması gerektiğini dile getiren ARAGYD Kurucusu Av. Dr. Mert Van, “Bu tarz tarlalara 250 metrekare geçmeyecek şekilde sadece oturma amaçlı yapılar yapılabilmektedir. Söz konusu bu taşınmazlara oturma amaçlı olmak kaydıyla sabit/hareket edebilen Tiny House’lar, karavanlar, taş-ahşap-betonarme binalar da yapılabilir” diye konuştu.

ARAGYD Kurucusu Av. Dr. Mert Van açıklamasında “Eğer tarla 5 bin metrekareden küçükse söz konusu bu taşınmazlar üzerine imar kanunu alanına giren herhangi bir ‘yapı’ inşa edilemez. Fakat hareket edebilen, taşınabilir Tiny House koymakta bir sakınca yok. Bu noktada da Tiny House konulabilmesiyle ilgili adet ve çevre düzenleme sınırı var. 

Tiny House köyü ya da toplu yaşam oluşturmayacak şekilde, tarım arazilerinin bütünlüğünü bozmadan, çitlerle vs. alanları bölmeden, genel olarak yalnızca 1 adet taşınabilir Tiny House koyulmasına izin verilebilir ” dedi.
 

“EKOTURİZM İMARI DİYE ÖZEL BİR STATÜ DE VAR”

Açıklamasında Ekoturizm imarı diye özel bir statünün varlığına da değinen ARAGYD Kurucusu Av. Dr. Mert Van, “Eğer taşınmaz üzerinde ekoturizm imarı varsa durum farklıdır; söz konusu taşınmazın metrekaresi fark etmeksizin bu taşınmazlar yüzde 10 imarlı durumda oldukları için temel atılmadan ‘yapı’ yapılabilir, Tiny House koyulabilir, taş-ahşap-betonarme tek katlı binalar yapılabilir, Tiny House köyleri ya da köyün yaşamı destekleyen projeler oluşturulabilir” diye konuştu.

TOKİ'den 3 şehre 614 konutluk yeni proje müjdesi!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu 3. köprüye tren için tarih verdi!

Enflasyon üstü getiri sağlayan temettü hisseleri!


Geri Dön