Konut sektöründeki büyüme 5 yıl daha devam eder!
İstanbul, Fatsa, Samsun'da konut ve iş merkezi inşaatları yapan Özaydemir İnşaat bölgede çeşitli projelerle adından söz ettiriyor. şirketin sahibi Ahmet Aydemir, Türkiye'de konut sektörünün önümüzdeki 5 yıl boyunca parlak günler yaşayacağı görüşünde...
İstanbul, Fatsa, Samsun'da konut ve iş merkezi inşaatları yapan Özaydemir İnşaat bölgede çeşitli projelerle adından söz ettiriyor. şirketin sahibi Ahmet Aydemir, Türkiye'de konut sektörünün önümüzdeki 5 yıl boyunca parlak günler yaşayacağı görüşünde
Ahmet Aydemir, Özaydemir İnşaat'ın sahibi. Sektöre önce babası Hasan Aydemir girmiş. Nakliyecilik faaliyetini sürdürürken 1980 yılında çimento bayiliği de yapmaya başlamış. Sonrasında yavaş yavaş diğer inşaat malzemeleri satışı işi gelişmiş. çimento ve inşaat malzemeleri satışına 1994 yılına kadar devam etmiş. Bu tarihte de bir aile şirketi olan Özaydemir İnşaat'ı kurmuş. İnşaat malzemeleri ve nakliyeciliğin yanında önce fındık işine giren şirket son olarak konut sektörüne adım atmış. Samsun ve Fatsa'da konut inşa eden Özaydemir inşaat'ın en ünlü projesi ise Aykent. Bugüne kadar Fatsa'da 200'e yakın konut inşa ettiklerini söyleyen Ahmet Aydemir sektörün en büyük sorununun haksız rekabet olduğunu söylüyor. Ahmet Aydemir,
Ekonomist dergisinin sorularını yanıtladı:
inşaat işi yapıyorsunuz... Bugüne kadar kaç konut ürettiniz
Fatsa'da bugüne kadar yaklaşık 200 konut inşa ettik. Samsun'da kendi kullanımımız için 2 tane iş merkezi binası inşa ettik. Ben bugüne kadar istanbul'da 300 konut ürettim. şirketimizin konut üretimi özellikle 2004 yılında hız kazandı. Bu tarihe kadar İstanbul'da çok fazla konut yapmıyorduk. Fakat sektörün hızla ivme kazanacağını gördüğümüzden 2004 yılından sonra inşaat sektörüne hız verme kararı aldık. Odağımızı bu alana yönelttik. İlk önce İstanbul'da, paralel olarak da Fatsa'da inşaatlar yapmaya başladık. Bugüne kadarki üretimimizin yaklaşık yüzde 70'ini 2004 yılından sonra inşa ettik. Halen 80 kişiye istihdam sağlayan bir şirketiz.
2010 yılı sizin için nasıl geçti 2011 yılı hedefleriniz nelerdir
2010 yılında krizden biraz etkilendik. 2008 ise zaten kriz yılıydı. Bu durumda 2009'daki hedefimiz yalnızca mevcut yapımızı koruyabilmekle sınırlıydı. Bunu başardık ve 2010'da da biraz daha emin adımlar atarak yolumuza devam ettik. 2010 yılı krizden çıkış yılı oldu. 2011 yılı hedefimiz ise yine konut sektörüne devam etmek olacak. Elbette ilave projeler üretmek de hedefler arasında. Mümkün olduğu kadar istikrarlı bir şekilde büyümeyi hedefliyoruz.
Sektörünüzün bugünü hakkında neler düşünüyorsunuz
inşaat sektörü genişledi. Ekonomi iyi gittiği müddetçe konut açığı diye bir şey olmaz. Herkes mutlaka daha iyisini isteyecektir. Ekonomi iyi gittiği müddetçe herkes ev sahibi olmanın hayalini kuracak. Hiç kira vermeden herkes kendi evinde oturmak ister. Karadeniz'de herkesin köyü, yaylası var. şehirde evi olanın köyde de bir evi oluyor genelde. Artık kavramlar değişiyor. Eskiden lüks dediğimiz şeyler bugün ihtiyaç olarak karşımıza çıkıyor. Böyle olunca da konut piyasasında farklı talepler hep olacaktır. Bu yüzden inşaat sektörünün önünü her zaman açık görüyorum.
Türkiye seçim sürecine girdi Bu sizin konut satışlarınızı etkiliyor mu
Mevcut iktidarın seçimler sonunda tekrar başa geçeceğine herkes kesin gözüyle baktığı için konut satışını etkilediğini düşünmüyorum. Konut satışlarını şu anda etkileyen tek şey banka kredileri olabilir. Bunların biraz daha desteklenmesinin satışları etkileyeceğini düşünüyorum.
Bürokrasinden beklentileriniz neler
Bütün sorun ekonomiden kaynaklanıyor. Tüketim mutlaka çoğalacaktır, işsizlik bence en önemli etkenlerden birisi... Gelir dağılımının özellikle düzelmesi gerekiyor.
Sizce konut sektöründe büyüme daha ne kadar devam eder
Global ekonominin de büyümesi devam ettiği müddetçe konut sektöründeki büyüme devam eder. Kaba bir tahminle Türkiye açısından en az bir 5 yıl daha böyle devam eder diye düşünüyorum.
Ekonomist